Donderdag 22/04/2021

Zogezegd doet Literaire Lente openbloeien in Gentse Vooruit

In een uitverkochte Vooruit werd vrijdag de aftrap gegeven van de Literaire Lente. Het programma was even verrassend als verscheiden: van een hommage aan Shakespearevertaler Willy Courteaux over een literair kapsalon tot een rock-'n-rollviering voor Herman Brusselmans. Curator Tom Lanoye maakte van Zogezegd in Gent een groots literatuurfeest.

Door Sarah Theerlynck

GENT l De Literaire Lente is opengebloeid. Twee jaar geleden beperkte de actie zich nog tot kortingsbonnen. Nu kregen de 24 geselecteerde boeken een literair openingsfeest om u tegen te zeggen.

De voormalige Gentse stadsdichter Erwin Mortier geeft het officiële startschot met een 'staat van het boek'. "In een cultuurpolitiek klimaat waarin alle middelen goed zijn om cultuur naar het volk te brengen, moeten de letteren de moed opbrengen een eigen plaats op te eisen door koppig zichzelf te zijn", leest hij. Zogezegd in Gent is alvast een mooi begin.

In het café van de Vooruit staan haardrogers opgesteld. Acteur Tom Van Dyck, voor de gelegenheid kapper Louis, wandelt tussen de apparaten door. Actrice Ann Miller rookt een sigaret aan de balie met de grote pot snoep. Het is haar stem die onder de drogers vunzigheden uit Louis Paul Boons Mieke Maaikes obscene jeugd voorleest. De 'klanten' gniffelen van genot. Dit literair-erotische kapsalon is een van de vele nevenactiviteiten van Zogezegd in Gent.

Overal stoten we op de 24 selectietitels van de Literaire Lente. Zo staan in de 'literary warroom' 24 flatscreens opgesteld. Een rookmachine spuit de ruimte vol. Op een van de schermen leest Günter Grass voor uit De rokken van de ui. Op een ander vat acteur Stefaan Van Brabandt In de zon kijken van Anne Provoost in één minuut samen, zoals hij ook in Alles uit de kast deed.

Toch vormt de hommage aan Willy Courteaux het hoogtepunt van de avond. Dat premier Verhofstadt hem de heruitgave van zijn Shakespearevertalingen niet persoonlijk komt overhandigen, is hoogstens een vervelende voetnoot. Courteaux heeft het vanuit een zetel op het podium honderduit over zijn liefde voor de Engelse bard. Opa vertelt en 'zoontje' Tom Lanoye en de andere kindjes in de zaal hangen aan zijn lippen. Op een groot scherm verschijnen fragmenten uit Shakespeareverfilmingen. Acteurs als Els Dottermans, Jan Decleir en Kevin Janssens lezen passages uit Courteaux' vertalingen voor.

Daarna wordt Herman Brusselmans, die dit jaar 50 wordt én 25 jaar schrijver, gevierd. Er zouden Brusselmans lookalikes zijn en missen Brusselmans, maar de oproep is blijkbaar in dovemansoren gevallen. Daarom wordt Brusselmans zelf tot beste lookalike verkozen en gaat zijn vrouw Tanja met de titel van Miss Brusselmans lopen.

The Seatsniffers laten drie kwartier op zich wachten, maar eens ze beginnen te spelen en Tom Lanoye en Luc De Vos zich even later bij hen voegen, barst een literair rock-'n-rollfeest los. De jarige zelf sluit het af met twee columns. De ene toont Brusselmans als de gore provocateur, de andere laat zijn andere gelaat zien: dat van de angstige man die niet zonder zijn Tanja kan.

Curator Tom Lanoye luistert zichtbaar geëmotioneerd. "Ik ben een tevreden man", zegt hij. "Overal voel ik een sfeer van euforie. Daarnet hoorde ik een paar acteurs en schrijvers enthousiast tegen elkaar bezig over hun voorleessessies. Dan weet je dat het goed zit. Vaak moeten schrijvers 200 kilometer rijden om dan zeven minuutjes te mogen voorlezen op een literaire avond. Hier konden ze in verschillende zalen hun ding doen en dat maakte deze avond zoveel mooier - voor hen, en dus voor het publiek. Het ging hem ook de hele tijd om het woord, om de literatuur. Twintig jaar geleden moest je nog de Zangeres zonder Naam uitnodigen op avonden als deze. Het vastgeroeste beeld van literatuur moest nog doorbroken worden. Dat hoeft nu niet meer. (lacht) En maar goed ook."

Schrijvers konden in verschillende zalen hun ding doen en dat maakte deze avond zoveel mooier, voor hen én het publiek

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234