Zondag 11/04/2021

Zoete zonde

undefined

Laten we vandaag even zondigen. Het is absoluut niet bon ton toe te geven graag wijnen met restsuiker te drinken, laat staan er openlijk voor uit te komen. Zeker niet in het zogenaamde wijnkennersmilieu. Nu ja, zo cru is het nu ook weer niet, maar onder de collega's merk je toch vaak een halsstarrig neen tegen een glaasje zoeter gevinifieerde wijn. Een punt hebben ze wel: het is inderdaad een zoektocht het kaf van het koren te scheiden. De flessen veredelde limonade teisteren nog steeds de rekken, en de echte nobele nectars zijn daar de dupe van. Producenten uit regio's die van oudsher bekend staan om de productie van zoete wijnen zien zich daarom genoodzaakt hun heil te zoeken in commerciëlere en dus drogere wijnen. Onbekend is onbemind, wij lieten het niet aan ons hart komen en bereidden ons voor op een geslaagd zoet festijn.

De meest complexe zoete wijnen zouden afkomstig zijn van gebotrytiseerde druiven. Deze schimmelvorming zorgt ervoor dat de al kleine vruchten verder verschrompelen. Smakelijk zien ze er niet meer uit, maar een optimale toestand van de botrytis geeft een schitterende nectar. Het meest bekende voorbeeld is de Sauternes, waar jaarlijks bewust wordt gewacht op deze schimmel. Uiteraard zijn er ook andere manieren om grootse zoete wijn te verkrijgen. Druiven plukken en ze laten drogen is daar een van. Klinkt niet alleen romantisch, het is ook een procédé dat al lang bestaat op het Griekse eiland Santorini. Ze noemen het er net zoals in Toscane vin santo. In het zuidwesten van Frankrijk gaan ze anders te werk. Daar zorgen de warme winden in de herfst dat de druiven aan de stok beginnen uit te drogen. Zo worden ze overrijp, en de afwezigheid van botrytis zorgt er ook voor dat het exotische fruit en het echte druivenkarakter worden bewaard. Ondergetekende heeft een zwak voor de weinig bekende zoete jurançonwijnen, maar ook de geproefde zoete Jardin d'Hiver mag er wezen.

Sigalas, Santorini Vin Santo 2002 0,375l. 19,00 euro, Pasqualinno (Opglabbeek), 089/62.17.62, info@pasqualinno.be, www.pasqualinno.be.

Portret

De druiven mochten enkele dagen drogen in de zon vooraleer de vinificatie startte. Rijping van 2 jaar op barrique.

Geproefd

Intense, haast oranje kleur. Breed en complex aroma. Rozijntjes, zoete pruimen, noga, koffiekaramel en een tikkeltje fumé. Heerlijke zoete stroop in aanvang, onmiddellijk gecounterd door mooie zuren, wat tot een schitterend spel leidt. Smaak vol rozijnen, gedroogde vijgen en bovenal gekonfijte limoen. Gigantische afdronk. Ontegensprekelijk indrukwekkend.

Koppel

Een kerstbrood met kaneel, gedroogde vruchten en amandelpasta.

Domaine La Hitaire, Vin de Pays Côtes de Gascogne, Jardin d'Hiver 2004. 8,20 euro, Pasqualinno (Opglabbeek), 089/62.17.62., info@pasqualinno.be,www.pasqualinno.be.

Portret

Gros en petit manseng zijn twee prachtige druiven voor zoete wijn, ze behouden steeds een mooie frisheid.

Geproefd

Lichtgoud in het glas. Een fijne en loepzuivere aromabelevenis gaande van citrus, kweepeer, perzik tot honing en brésiliennenootjes. Heerlijk evenwicht, sappig geel fruit, nogmaals nadruk op rijpe peren en een lange fijne en bovenal frisse finale. Het niet overdadig aanwezige restzoet is mooi geïntegreerd, waardoor je gastronomisch vele richtingen uit kunt.

Koppel

Een lapje gebakken verse foie gras met balsamicocrème en appel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234