Zaterdag 22/02/2020

Werkloosheid

Zoektocht naar een job loopt vaak langs vrijwilligerswerk

Beeld Thinkstock

Tussen 2011 en 2015 is het aantal werklozen dat vrijwilligerswerk doet met 37 procent gestegen. Goed nieuws dus, maar volgens N-VA-Kamerlid Zuhal Demir kunnen nog meer mensen de weg vinden naar vrijwilligerswerk als de VDAB - in plaats van de RVA - bevoegd wordt.

Waar in 2011 nog 14.481 werklozen vrijwilligerswerk deden, zijn dat er in 2015 19.867. Die stijging van 37 procent is niet te verklaren door een toename van het aantal werklozen. Integendeel: sinds 2011 is het aantal vergoede werklozen in België alleen maar gedaald. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Zuhal Demir opvroeg bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Naar de reden voor die stijging blijft het voorlopig gissen. "Misschien gaan organisaties actiever op zoek naar vrijwilligers of vinden mensen beter de weg", klinkt het bij Peeters. Arbeidsmarktspecialist Jan Denys (Randstad) ziet een mogelijke verklaring "in het feit dat werklozen tegenwoordig meer geactiveerd worden om te zoeken naar werk."

Maar de toename is wel goed nieuws, zeggen zowel Demir als Peeters. "Mensen, ook die zonder werk, tonen steeds meer zin voor initiatief", zegt de N-VA-politica. "Vrijwilligerswerk is geen alternatief voor het actief zoeken naar een job. Integendeel, het is er een onderdeel van. Werkzoekenden versterken zo hun netwerk doordat ze meer professionele contacten hebben en ontwikkelen competenties."

Werklozen met een uitkering die als vrijwilliger aan de slag willen, moeten dat melden bij de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA). Die beslist dan of het mag, want er bestaan strikte regels voor. Zo mag je wel vriendendiensten verlenen of voor vzw's werken, maar je kunt nooit bij een commerciële handelszaak of een privébedrijf gaan helpen. Het is meteen de meest voorkomende reden waarom een aanvraag wordt geweigerd.

Steekspelletjes

Probleem is: de RVA kan vrijwilligerswerk niet stimuleren. De begeleiding van werklozen naar een job is een regionale bevoegdheid, in Vlaanderen gebeurt dat dus door de VDAB. "Zonder in communautaire spelletjes te vervallen, lijkt het me beter om de deelstaten en dus de VDAB bevoegd te maken voor vrijwilligerswerk", vindt Zuhal Demir. "Die kan de werkloze begeleiden in de zoektocht naar vrijwilligerswerk dat meteen óók de slaagkansen op de arbeidsmarkt gevoelig verhoogt."

Zuhal DemirBeeld BELGA

Demir krijgt steun van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters, en ook zijn federale evenknie Kris Peeters (CD&V) schiet het idee niet meteen af. "De VDAB zou, in tegenstelling tot de RVA, de werkzoekende wél kunnen aansporen om via vrijwilligerswerk weer 'actief' te worden en bepaalde attitudes te ontwikkelen of te versterken", zegt zijn woordvoerster.

Gebeurt dat dan nu dan niet? "Vrijwilligerswerk kan als opstap dienen naar betaalde jobs", antwoordt VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab. "Wij moedigen werkzoekenden aan om competenties uit vrijwilligerswerk op te nemen in hun cv, zodat ze meer kans maken op de arbeidsmarkt. Maar onze focus blijft in eerste instantie werkzoekenden aan betalende jobs helpen."

Vraag is of een verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen dan nog nodig is, als steeds meer werklozen op eigen houtje de weg vinden naar vrijwilligerswerk. De maatregel staat in het regeerakkoord van de regering-Michel en Zuhal Demir (N-VA) blijft daar een voorstander van. Maar het dossier zit muurvast omdat federaal minister van Werk Peeters (CD&V) nog steeds wacht op voorstellen van de regionale ministers van Werk, die bevoegd zijn voor de praktische invulling. En in Vlaanderen loopt minister Muyters (N-VA) er niet warm voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234