Dinsdag 18/02/2020

politie

Zoekteams zoeken extra volk (en véél)

Beeld Benoit De Freine

De twee gespecialiseerde zoekteams van de federale politie zijn, net als tal van andere diensten, ernstig onderbemand. Het FAST-team, dat gevluchte criminelen opspoort, draait op halve kracht, terwijl het binnenkort ook nog een pak extra bevoegdheden krijgt. De Cel Vermiste Personen mist een derde van zijn personeel.

De veiligheids- en politiediensten hebben dringend versterking nodig. Dat zeggen niet alleen de vakbonden al jaren: vorig jaar werd het ook nog eens bevestigd door de commissie naar de aanslagen van 22 maart. Bij de Staatsveiligheid kondigde grote baas Jaak Raes nadien een personeelsverdubbeling aan, maar die lijkt nog niet ingezet, met voorlopig amper 60 extra personeelsleden op een totaal van bijna 600. Bij de federale politie beloofde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om de grootste tekorten weg te werken, maar ook daar blijven ze op hun honger zitten.

Gevolg: de twee zoekteams zijn niet alleen op zoek naar vermisten en criminelen, maar ook - net als heel wat andere diensten - naar extra manschappen. Zo telt het Fugitive Active & Assets Search Team, oftewel het FAST-team, dat voortvluchtige en ontsnapte zware criminelen opspoort, momenteel zes mensen. Officieel moeten dat er minstens elf zijn. Binnenkort zou - eindelijk - een vacature opengesteld worden voor een of meerdere nieuwe krachten.

Telefoontaps

Nochtans had de aanslagencommissie eind vorig jaar al benadrukt dat het team "significant" versterkt moest worden. Tijdens de hoorzittingen was immers aan het licht gekomen dat dat hoognodig was. Want wat bleek: amper zes dagen voor de aanslagen van 22 maart 2016 moest het FAST-team via de pers vernemen dat de broers El Bakraoui terreurverdachten waren.

Khalid El Bakraoui (27) blies zichzelf op in het metrostation Maalbeek, zijn broer Ibrahim (29) deed hetzelfde in de luchthaven van Zaventem.

"In het systeem van het FAST-team - waar in totaal 1.732 op te sporen mensen inzaten - stonden de broers El Bakraoui enkel aangeduid als 'te controleren personen'", zegt een commissielid. "Pas de ochtend van de aanslagen kreeg het FAST-team het internationale aanhoudingsmandaat om de El Bakraoui's te helpen opsporen - maar toen was het dus al te laat. Intussen waren de terreurspeurders hen en de andere aanslagplegers al enige tijd kwijt. Het was slechts één van de vele gevallen dat aantoonde hoe er veel te weinig informatie gedeeld werd."

Na het voorval werd beslist dat het FAST-team binnenkort ook zelf telefoontaps of verborgen camera's mag gebruiken in de zoektocht naar voortvluchtige gangsters. "Op zich goed nieuws - alleen zouden ze dan niet met elf, maar met zestien of nog meer manschappen moeten zijn om alles vlot verwerkt te krijgen."

Alle opdrachten uitgevoerd

Ook bij de Cel Vermiste Personen, gespecialiseerd in onrustwekkende verdwijningen van volwassenen en alle vermissingen van minderjarigen, ontbreekt bijna een derde van het voorziene personeelsbestand. "Die dienst zou uit 18 personen moeten bestaan, maar er zijn slechts 16 plaatsen ingevuld. Trek daar de langdurig zieken, deeltijdse krachten en vertrekkers naar andere diensten af en je zit op ongeveer 12 voltijdse krachten. Die moeten niet alleen alle vermisten in het binnenland en de Belgische vermisten in het buitenland in de gaten houden. Daarnaast wordt van hen verwacht dat ze projecten rond verdwalende dementerenden en de DNA-databank van niet-geïdentificeerde dodelijke slachtoffers beheren. Het is bij de zoekteams - maar ook bij andere federale diensten - roeien met de soms korte riemen die er zijn."

De federale politie gaf gisteravond nog mee "dat beide teams nog altijd alle opdrachten uitvoeren, ondanks mogelijke tekorten".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234