Maandag 08/03/2021

Opinie

"Zoals het niet meer kan dat vrouwen bepoteld worden, zo aanvaarden we niet meer dat mensen dronken rijden"

Acteur Sam Louwyck deed een aantal controversiële uitspraken rond dronkenschap achter het stuur in 'Van Gils en Gasten'. Beeld RV
Acteur Sam Louwyck deed een aantal controversiële uitspraken rond dronkenschap achter het stuur in 'Van Gils en Gasten'.Beeld RV

Klassengeneeskunde

In het UMC Sint-Pieter in Brussel, ziekenhuis van de Iris-koepel, staat al jaren in de onthaaldocumentatie: "Indien u dat wenst kan u door een specifieke dokter van onze instelling opgevolgd worden. Dat is dan een gepersonaliseerde dienst die aanleiding kan geven tot ereloonsupplementen. In dat geval is hospitalisatie in een eenpersoonskamer verplicht." 

Dit is des te schrijnender voor de Nederlandstaligen aangezien een keuze voor een specifieke arts de enige mogelijkheid is om zeker te zijn van de behandeling in het Nederlands.

null Beeld David Rozing/Hollandse Hoogte
Beeld David Rozing/Hollandse Hoogte

Peter Borghs, Brussel

Lege maag

Ten aanzien van de heer Joachim Pohlmann (Mijn vrouw whatsappte: 'Eindelijk gerechtigheid'': geen enkele West-Vlaming stuurt in de vooravond zijn familie met een lege maag naar huis, honderd kilometer verder. Maar misschien waren het Midden-Brabanders die hier ingeweken zijn, (nog) niet vertrouwd met deze vorm van Vlaamse gastvrijheid. In Brugge bestaan er in elk geval inburgeringscursussen.

Marc Vandenbon, Brugge

Heksenjacht?

Beste meneer Louwyck, uw passage bij Van Gils & gasten deed mijn tenen krullen van ergernis. Lieven Van Gils opende het thema met de vraag: ‘Waarom leren we het drinken en rijden toch maar niet af?’ Het antwoord werd tijdens het gesprek gegeven, door uzelf, want het zijn mannen zoals u die dit in stand houden. Let op, u lijkt me een verstandige en sympathieke man, wie weet zouden we het zelfs goed met elkaar kunnen vinden. Maar net dat maakt het misschien nog erger, dat verstandige en integere mensen zoals u, draaiend op hun stoel van ongemak, allerlei versleten argumenten bovenhalen om toch maar niet gewoon de fout te moeten toegeven.

U spreekt over een heksenjacht, maar ons land heeft een bijzonder lage pakkans voor zowel te snel rijden als rijden onder invloed. En u kreeg dan nog de minimumstraf. Dan begint u over de gevolgen van zo’n straf, dat die geldboete een kind zou beletten om op kot te gaan, bijvoorbeeld. Gaat u dit argument gebruiken in een gesprek met ouders van verongelukte kinderen? Dan vertellen zij u vast hoe hun spaarcenten opgingen aan de uitvaartplechtigheid. Ook die kinderen kunnen niet op kot, nooit meer.

Als laatste ging u de typisch artistiek-filosofische toer op, want ja, willen we echt een samenleving waar we allemaal binnen de lijntjes kleuren? Tijden veranderen, en zoals het niet meer kan dat rocksterren minderjarige liefjes hebben, of dat vrouwen voortdurend bepoteld worden, zo aanvaarden we ook niet meer dat mensen zich volgieten en dan achter het stuur kruipen.

Nogmaals, u lijkt me een fijne man, maar na deze week kan ik enkel maar aan de woorden denken van wijlen pdw: ‘Loop toch schijten’.

Joris Winderickx

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234