Woensdag 18/05/2022

Zoals gewoonlijk zat de gangster bij zijn liefje

De vriendin van de woensdag opgepakte gangster Mohamed El Azzouzi blijft nog tot volgende week in de cel. Ze wordt ervan verdacht haar vriend verborgen te hebben gehouden voor de politie. Wellicht zat El Azzouzi de voorbije twee maanden helemaal niet in Marokko, zoals al die tijd werd beweerd, maar gewoon thuis, in Antwerpen, pal onder de neus van de speurders.

Door Sue Somers

De Antwerpse onderzoeksrechter stelde Mohamed El Azzouzi gisteren ook officieel in verdenking van de gewapende overval op een zakenkantoor aan de Grote Markt in Boom. Het kantoor, dat eigendom is van de Boomse schepen Leo De Saeger, werd woensdag overvallen door drie jonge kerels. Twee van hen hadden een vuurwapen bij, de derde had een wapenstok vast. Een klant kreeg enkele rake klappen en moest voor verzorging naar het ziekenhuis. De overvallers gingen lopen met zo'n 26.000 euro uit de kluis.

Enkele uren later werd El Azzouzi opgepakt voor een vzw in de Tulpstraat in Borgerhout. Hij wilde net een auto instappen toen leden van de Dienst Speciale Eenheden van de federale politie hem in de boeien sloegen. Een 25-jarige vriend, B.M., werd mee opgepakt. El Azzouzi had een geladen pistool en zo'n slordige 3.000 euro op zak.

Aanvankelijk hield El Azzouzi vol dat hij niets te maken had met de feiten. Maar tijdens een huiszoeking bij B.M. werden aanwijzingen gevonden die El Azzouzi regelrecht met de overal in Boom linken. Momenteel wordt onderzocht of El Azzouzi nog andere recente overvallen in zijn voormalig 'jachtgebied' op zijn palmares heeft. Het gerecht bracht hem vorige week al in verband met de overval op twee postkantoren en die op een tankstation.

Vluchtgevaarlijk

De 25-jarige Mohamed El Azzouzi daagde begin augustus niet meer op in de gevangenis van Hasselt na een dag penitentiair verlof. Het was de tweede keer dat hij een dag 'vrij' kreeg. De eerste keer, op 10 juli, was dat probleemloos verlopen. Maar op 11 augustus stuurde hij zijn kat terug naar de gevangenis. El Azzouzi kon het niet verkroppen dat hij niet in aanmerking kwam voor een voorwaardelijke invrijheidstelling (VI). In 2005 diende hij een aanvraag in bij de Commissie VI, maar die werd geweigerd omdat hij geen reclasseringsplan kon voorleggen.

Bovendien, zo betoogde zijn advocate Els Gauquie, vreesde haar cliënt na de commotie omtrent het mogelijke opduiken van de voorlopig in vrijheid gestelde Albanese portierskoning Victor Hoxha in Antwerpen de rekening cash te moeten betalen. Door de zaak-Hoxha waren immers opnieuw stemmen opgegaan om zware misdadigers geen voorwaardelijke invrijheidstelling meer te gunnen. Gauquie bestempelt haar cliënt als absoluut vluchtgevaarlijk.

El Azzouzi heeft dertien jaar gekregen wegens een reeks overvallen en homejackings, onder andere die op ex-Zillionbaas Frank Verstraeten en zijn toenmalige vriendin Brigitta Callens in 2000. Hij heeft zijn straf al voor de helft uitgezeten, maar wellicht de overval in Boom en zeker het wapenbezit van afgelopen woensdag worden later nog in rekening gebracht.

Goed mogelijk dat El Azzouzi in dat stadium het gezelschap krijgt van zijn 26-jarige vriendin. De onderzoeksrechter stelde het meisje in verdenking van verberging van misdadigers omdat ze haar voortvluchtige vriend onderdak bood. Bij een huiszoeking in haar woning werd bovendien een deel van de buit van de overval in Boom teruggevonden, waardoor ze ook nog eens wordt verdacht van heling.

Schuiladres

Het meisje is momenteel zwanger en heeft al een kind met El Azzouzi. De voorbije weken hield ze vol dat haar vriend had beslist 'zijn leven te beteren' en dat hij via Frankrijk en Spanje naar Marokko was gereisd. Maar het gerecht zegt over aanwijzingen te beschikken dat El Azzouzi zich minstens voor een tijdje bij haar thuis schuilhield.

"Uiteraard is zo'n vanzelfsprekend adres een van de eerste dingen die we checken als we op zoek zijn naar een voortvluchtige crimineel", zegt een speurder van de federale politie. "Het zou niet de eerste keer zijn dat we iemand gewoon thuis bij zijn liefje aantreffen. Familie, vrienden: ze worden de eerste dagen allemaal in de gaten gehouden."

Maar zo slim zal de entourage van El Azzouzi wellicht ook zijn geweest. "Wat daarna volgt", aldus de speurder, "hangt af van de zin, het initiatief en de prioriteiten van het betreffende gerechtelijke arrondissement. Die adressen in het oog blijven houden is moeilijk: vaak is de mankracht er gewoon niet voor aanwezig. Meestal zijn er ook dringender zaken te doen dan observaties die misschien nergens toe leiden."

"Telefonie is doorgaans interessanter omdat het sneller tot resultaten leidt. Zodra je een mastbepaling hebt, kun je de omgeving afbakenen waarin wordt geopereerd. Gsm's geven echt tal van mogelijkheden."

Het Antwerpse parket wilde gisteren niet ingaan op de vraag waarom het bijna twee maanden heeft geduurd voor Mohamed El Azzouzi kon worden gelokaliseerd. "Geen commentaar", zei woordvoerster Dominique Reyniers. Noch wilde het parket kwijt van welke andere overvallen El Azzouzi nog wordt verdacht. Reyniers: "Dan zou ik het onderzoek schaden."

Mohamed El Azzouzi, zijn vriendin en zijn kompaan B.M. verschijnen dinsdag voor de raadkamer. Die moet beslissen of hun aanhouding al dan niet wordt bevestigd.

Adressen in het oog blijven houden is moeilijk: vaak is daarvoor gewoon de mankracht niet aanwezig

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234