Vrijdag 10/04/2020

Europese Unie

Zo ziet het stemakkoord eruit dat Verhofstadt sloot met Europese christendemocraten

Guy VerhofstadtBeeld BELGAIMAGE

Het omstreden akkoord dat Guy Verhofstadt vannacht met de christendemocraten sloot, wil niet enkel een pro-Europese meerderheid in het Europees parlement instellen, maar voorziet ook dat de liberalen enkele sleutelfuncties krijgen.

Net voor de aanvang van de stemming voor het voorzitterschap van het Europees parlement trok Guy Verhofstadt zich vannacht terug en sloot hij een akkoord met de christendemocraten van de EVP.

Op die manier kon de Italiaanse EVP-kandidaat Antonio Tajani vanochtend een vliegende start nemen in de voorzittersstrijd: Tajani verzekert zich via dit akkoord van 362 stemmen wat betekent dat hij nog twintig stemmen moet zoeken om aan een meerderheid te raken.

Verhofstadt's woordvoerder Bram Delen zegt aan deze krant dat er goede redenen waren om ter elfder ure een akkoord met de christendemocraten te sluiten. “In het parlement is er een sterke pro-Europese meerderheid nodig die een dam kan opwerpen tegen het groeiend aantal eurosceptici. Die pro-Europese meerderheid moet er onder andere voor zorgen dat voorstellen van de Europese commissie vlot goedgekeurd worden. Probleem was dat de socialisten die meerderheid onlangs hebben opgeblazen. Guy Verhofstadt en de ALDE-vertegenwoordigers zijn blijven praten met de christendemocraten. Vorige week hebben wij onze contacten met de EVP geïntensifieerd. We kregen van hen voldoende garanties.”

Garanties

Wat die garanties precies inhouden? In de tekst van het EVP-ALDE-akkoord staat onder andere dat beide politieke groepen opnieuw een conventie in het leven willen roepen om de EU-instellingen te hervormen. De fracties beloven ook samen te werken om een Defensie Unie te vormen en de klimaatakkoorden van Parijs na te leven.

Wat niet in het akkoord staat, is dat de liberalen enkele belangrijke functies in de wacht slepen. Zo krijgen ze onder andere het voorzitterschap van de conferentie van commissie-voorzitters; klinkt technisch maar deze persoon heeft wel een verregaande invloed op de politieke werking van het Europees parlement. ALDE krijgt ook het voorzitterschap van een nieuwe anti-terreur-onderzoekscommissie en twee commissie-voorzitterschappen. Last but not least krijgt Guy Verhofstadt de garantie dat zijn eigen functie als Brexit-onderhandelaar gebetonneerd wordt en wordt hij permanent betrokken bij het overleg tussen het Europees parlement en Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker.

Dit alles betekent dat Verhofstadt ondanks zijn verzwakte positie er toch is in geslaagd om een behoorlijke slag thuis te halen. Dat blijkt onder meer uit enkele interne mails van EVP'ers die deze krant kon inkijken: “Dit akkoord is een meesterwerk, meneer Verhofstadt, mijn complimenten. Door u terug te trekken werd u de winnaar!”

Verhofstadt's mislukte poging om vorige week zeventien parlementariërs van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging van populist Beppe Grillo in te lijven, zorgde voor zware kritiek en zette de Belgische ex-premier ertoe aan om zijn kandidatuur voor het parlementsvoorzitterschap in te trekken. Niet enkel de Groenen maakten duidelijk dat ze Verhofstadt niet zouden steunen, zelfs van zijn eigen ALDE-fractieleden was niet duidelijk of ze nog wel op hun kopman zouden stemmen.

Zware kritiek

Politieke tegenstanders van Verhofstadt hebben zware kritiek op zijn deal met de christendemocraten. Ondere andere socialistische parlementslid Kathleen Van Brempt vindt Verhofstadt's werkwijze cynisch. “Het is bijzonder cynisch dat Verhofstadt er op een week tijd in slaagt om te evolueren van een flirt met de Eurosceptische Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo, naar steun voor de rechtse conservatieve Berlusconi-adept en Viktor Orban-verdediger Antonio Tajani.” Volgens Van Brempt lijdt Verhofstadt zware imago-schade. “Het is nu duidelijk dat de man van de grote Europese principes in ruil voor achterkamerdeals met om het even wie in zee wil gaan. Verhofstadt versterkt het negatieve beeld van de Europese politiek, hij kan Europa geen slechtere dienst bewijzen.”

Verhofstadt reageert laconiek op de kritiek. “Wij hebben geen lessen te trekken van de socialisten. Het zijn zij die de pro-Europese meerderheid hebben opgeblazen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234