Zaterdag 12/06/2021

Sinterklaasakkoord

Zo ziet het Sinterklaasakkoord eruit

Premier Michel en zijn vicepremiers bereikten gisteravond een akkoord over de losse eindjes uit het Zomerakkoord. Beeld BELGA
Premier Michel en zijn vicepremiers bereikten gisteravond een akkoord over de losse eindjes uit het Zomerakkoord.Beeld BELGA

De federale regering bereikte gisteravond laat een akkoord over de losse eindjes in het Zomerakkoord. Maar wat verandert er nu precies?

1. Onbelast bijverdienen

Grootste struikelblok de afgelopen weken was het voorstel van Open Vld om iedereen tot 500 euro per maand onbelast te laten bijverdienen. CD&V stelde die maatregel, onder druk van het middenveld, echter opnieuw ter discussie. De christendemocraten vreesden dat het vrijwilligerswerk hierdoor in gevaar zou komen. Als 500 euro de norm wordt, wordt dat onbetaalbaar voor organisaties die het van vrijwillige krachten moeten hebben, luidt de redenering.

De maatregel werd daarom uitgesteld. Hij gaat niet, zoals de rest van de maatregelen waarover gisteren een akkoord werd bereikt, in op 1 januari maar pas op 20 februari. Op die manier kan eerst nog overleg plaatsvinden met de gemeenschappen en gewesten over de precieze uitwerking. In de tussentijd moet de online registratie via een app op punt worden gesteld.

Ook inhoudelijk kwamen er aanpassingen. Het jaarlijkse plafond blijft 6.000 euro, maar het maandelijkse plafond werd van 1.000 euro teruggebracht naar 500 euro. Een van de kritieken van het middenveld was dat je 1.000 euro bijverdienen bezwaarlijk nog bijklussen kan noemen.

Nog een belangrijke bijsturing is het gegeven dat er kwaliteitsvereisten komen voor wie in een woonzorgcentrum wil werken. Die aanpassing was ook noodzakelijk, meent fiscaal expert Michel Maus. "Hierdoor wordt de concurrentie met de professionele zorgsector gecounterd." Al blijven er volgens hem problemen in andere sectoren: voor loodgieters of elektriciens komt die kwaliteitsvereiste er immers niet. En dat is een gemiste kans, zegt Maus. "Kwaliteitsgaranties zouden beter in meer sectoren gelden. Als je bijvoorbeeld aan de elektriciteit gaat prutsen, heb ik liever iemand die daar verstand van heeft en dat ook kan aantonen."

2. Effectentaks

Ook de effectentaks was enorm belangrijk voor CD&V. De christendemocraten proberen al de hele legislatuur om een vorm van vermogensbelasting in te voeren, maar slagen daar voorlopig niet in. Afgelopen zomer werd wel een akkoord bereikt over de effectentaks, een belasting voor wie 500.000 euro of meer op zijn effectenrekening heeft staan, maar er werden erg veel vraagtekens geplaatst bij de voorziene opbrengst van 254 miljoen euro.

Om die doelstelling te halen, werd een achterpoortje gesloten. Aandelen die van een effectenrekening worden overgezet naar aandelen op naam zullen nog één jaar lang belast worden op de effectentaks. Een kleine overwinning voor CD&V, meent VUB-politicoloog Dave Sinardet, al vraagt hij zich af of hiermee wel de doelstelling van 254 miljoen gehaald zal worden.

Ook Maus heeft daar zijn twijfels over. "Het feit dat je zo'n maatregel moet nemen, toont aan hoe belachelijk die effectentaks is, en hoe makkelijk die te omzeilen valt. Die antimisbruikbepaling gaat pas in vanaf het moment dat de wet gestemd is in het parlement, dus dat is zoveel als zeggen: 'Zet je aandelen de komende weken om naar aandelen op naam'?" Bovendien geldt de antimisbruikmaatregel slechts een jaar, daarna worden de aandelen op naam niet langer belast. "Dit zal een budgettaire slag in het water zijn", meent Maus.

3. Verlaging vennootschapsbelasting

Aan de afspraken over de verlaagde vennootschapsbelasting werd niet veel meer veranderd. Deze zomer sprak de regering af om de vennootschapsbelasting vanaf 2019 te verlagen van 34 naar 30 procent en vanaf 2020 te doen dalen naar 25 procent. Voor de kmo's daalt het basistarief volgend jaar meteen tot 20 procent.

Aan de essentie is niets veranderd. Wel treden de antifraudemaatregelen een jaar vroeger, in 2019, in werking. Daarnaast werden ook de kritieken van de Raad van State gevolgd. Om te voorkomen dat Europa over enkele jaren de belasting vernietigt, wordt een ruling gevraagd aan de Europese Commissie over de zogenoemde moeder-dochterrichtlijn.

Kort samengevat komt het hierop neer: bij ondernemingen die meer dan 1 miljoen euro winst boeken, moet minstens 30 procent belast worden. De Commissie moet nu aangeven of de dividenden die van een dochteronderneming komen ook onder die bepaling vallen.

4. Fiscale vrijstelling voor aandelen wordt opgetrokken

N-VA maar vooral Open Vld willen het spaargeld activeren. Dat staat volgens de liberalen al te vaak slapend op spaarrekeningen, en kan beter gebruikt worden om de economie te stimuleren. Daarom besliste de regering eerder al om wie in aandelen investeert voor de eerste 627 euro fiscaal vrij te stellen vanaf 2018. Dat bedrag zal in 2019 worden opgetrokken tot 800 euro. "Dit is een fiscale wortel die wordt voorgehouden, en dat is zeker meegenomen om het spaargeld te activeren", zegt Maus, "maar of dit een grote impact zal hebben, is een andere vraag".

5. Mobiliteitsbudget

Er kwam de afgelopen maanden heel wat kritiek op de cash for car-regeling die de regering uitwerkte, waarbij werknemers hun bedrijfswagen voor cash kunnen inruilen. Zowel werkgevers, werknemers, mobiliteitsorganisaties als de Raad van State oordeelden dat de maatregel niet ver genoeg ging, en dat er een volwaardig mobiliteitsbudget moet komen. Met zo'n budget kan elke werknemer kiezen tussen een bedrijfswagen, een abonnement op bus of trein, of een fiets. De regering heeft nu beslist om het voorstel van de sociale partners grondig te bekijken en ten laatste eind januari met een concreet wetsontwerp te komen.

Conclusie

De regering is er eindelijk in geslaagd om een akkoord te bereiken over enkele belangrijke dossiers. Maar dat hoeft niet meteen voor een hoerastemming te zorgen, meent Sinardet. "Dit gaat om een zomerakkoord waar zoveel kwalen aan waren dat het een Sinterklaasakkoord werd dat uiteindelijk tegen Kerstmis goedgekeurd zal worden."

Van de aanpassingen die werden doorgevoerd, is hij evenmin onder de indruk. "CD&V heeft een paar kleine overwinninkjes behaald. Maar in mijn ogen compenseert dat het feit niet dat ze in het zomerakkoord niet veel hebben binnengehaald. Ze hameren al sinds het ontstaan van deze regering op een vermogensbelasting. Bij elke onderhandeling en heronderhandeling leggen ze dat weer op tafel, maar het blijft ook nu weer onzeker of die effectentaks wel zal opbrengen wat de regering vooropstelt. Vooral N-VA en Open Vld kunnen pronken met een trofee, met respectievelijk de vennootschapsbelasting en het onbelast bijverdienen."

Lees: Kris Peeters over het Sinterklaasakkoord: "De kraan stond helemaal open, die is nu toch iets dichtgedraaid"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234