Zondag 29/05/2022

Heropening scholen

Zo ziet het onderwijs er vanaf half mei uit

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Om tegemoet te komen aan de bezorgde vragen van directies en leerkrachten worden de draaiboeken voor de heropening van scholen versoepeld en verfijnd. Twee werkgroepen zullen die maatregelen nu uitwerken, maandag worden ze afgeklopt op een nieuwe vergadering. Dit zijn de grote lijnen.

Pieter Gordts

Ook tweede en vierde jaar secundair naar school

De Nationale Veiligheidsraad besliste afgelopen vrijdag dat drie jaren van het secundair onderwijs naar school mochten in plaats van enkel de laatstejaars. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) klopte samen met de koepels en vakbonden af dat op 29 mei ook het tweede en vierde jaar van het secundair kunnen aansluiten. De voorwaarde is wel dat de eerste evaluatie van de heropening van de scholen, op 22 mei, positief is.

Al ligt die evaluatie ook gevoelig bij de bonden. “We zullen natuurlijk continu moeten monitoren”, zegt Marnix Heyndrickx van de liberale vakbond VSOA. “Iedereen weet dat de incubatietijd van het coronavirus twee weken is. Wij pleiten er dus voor om niet enkel naar de onderwijsorganisatorische kant van de zaak te kijken, maar ook de evolutie van de curves in het oog te houden.”

Ook wordt nogmaals bevestigd dat scholen steeds zelf zullen mogen beslissen hoe ze de heropening aanpakken. “Ziet een basisschool bijvoorbeeld dat het niet lukt om het tweede leerjaar vier dagen naar school te laten komen, dan moeten ze dat niet doen”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Hetzelfde geldt voor de richtlijn om drie jaren in het basisonderwijs te laten komen. Dat is een maximum, geen minimum. Wat betekent dit voor de andere leerjaren, bijvoorbeeld het eerste, derde en vijfde jaar in het secundair onderwijs? Niemand die het weet of durft te voorspellen. Zij zullen alleszins niet voor 29 mei naar school terugkeren.

null Beeld © Stefaan Temmerman
Beeld © Stefaan Temmerman

Gezichtsbeschermers en plexiglas in plaats van mondmaskers

Ja, alle leerlingen in het secundair onderwijs zullen een mondmasker moeten dragen op school. Dat bevestigde Erika Vlieghe, voorzitster van de expertengroep voor de exitstrategie (GEES) nog eens op de vergadering gisteren. “We weten dat het geen evidentie is”, zegt Weyts op Radio 1. “Maar we treden een nieuwe wereld in waar we mee zullen moeten leren leven.”

“Al is dat voor leerkrachten praktisch best moeilijk omwille van de mimiek”, zegt Weyts. Dus krijgen leerkrachten de mogelijkheid om dat masker te vervangen, in het lager onderwijs door een gezichtsscherm en in het secundair onderwijs door een plexiglas-afscheiding. “Al blijven zeker wat betreft dat gezichtsscherm toch ook heel wat praktische vragen bestaan die nu eerst door de GEES bekeken moeten worden”, zegt Koen Van Kerckhoven van de christelijke vakbond COC.

Door de regels licht te versoepelen, komt men wel tegemoet aan de klachten over de haalbaarheid van de huidige draaiboeken. Al reppen Weyts en co. zich wel om de veiligheid te benadrukken. Zo blijft het zo dat scholen eerst een risicoanalyse moeten opstellen vooraleer ze opnieuw kunnen openen.

Tot veertien leerlingen in een klas

Wat met klassen vanaf 21 leerlingen? Die vraag stelde elke directeur zich nadat het draaiboek veiligheid uitgestuurd werd. Omdat leerlingen in de klas een veilige afstand moeten kunnen behouden tegenover elkaar, mochten er maximaal tien leerlingen in één klas zitten. Dat betekende echter dat een klas van 21 leerlingen opgesplitst moest worden in drie aparte klassen, elk met hun eigen leerkracht. Gecombineerd met het afstandsleren én de opvang van kinderen wier ouders na 4 mei weer gaan werken, dreigde dat een grote druk te leggen op het lerarenkorps.

Dus wordt het maximumaantal nu opgetrokken naar veertien leerlingen in één klas. Voor de experts blijft het wel belangrijk dat de sociale bubbel in stand blijft. In geval van een besmetting kan dan makkelijk achterhaald worden wie nog besmet is.

Let wel, die leerlingen moeten nog steeds voldoende afstand van elkaar kunnen houden: elke leerling dient te beschikken over vier vierkante meter, een leerkracht over acht vierkante meter. Om zestien leerlingen in één klas te kunnen zetten, moet die klas dus 64 vierkante meter groot zijn.

Wat weten we nog niet?

Wie gaat er opdraaien voor de kosten van alle coronamaatregelen? Er moeten immers heel wat materiaal zoals ontsmettingsmiddel en mondmaskers aangekocht worden. De vraag kwam gisteren al snel op tafel, maar werd gedepanneerd naar komende maandag, wanneer koepels, bonden en minister Weyts opnieuw samenzitten. Zij kloppen dan de verfijnde draaiboeken nogmaals af. In tussentijd gaan twee werkgroepen aan de slag met de vele vragen die directies en leerkrachten de afgelopen week instuurden.

Over de opvang van kinderen wier ouders vanaf 4 mei weer moeten gaan werken, loopt het overleg nog.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Beeld Photo News
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).Beeld Photo News

Ook over de examens is nog geen volledige duidelijkheid. De richtlijn blijft wel om de onderwijstijd zoveel mogelijk te maximaliseren. Scholen wordt gevraagd zoveel mogelijk les te geven in juni. Als er al examens moeten komen, vinden die het best plaats in de laatste week van juni. “Daarnaast krijgen scholen de mogelijkheid om deliberatie en proclamatie ook nog in de eerste week van juli door te laten gaan”, zegt Weyts.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234