Vrijdag 06/12/2019

Zo ziet het nieuwe rijexamen er vanaf 1 juni uit

Beeld PHOTO NEWS

Vanaf 1 maart treedt het nieuwe autorijexamen cat. B stapsgewijs in voege. Een volgende fase treedt in op 1 juni. Bedoeling van de wijzigingen is, volgens Verkeersminister Ben Weyts, het aantal verkeersdoden op de weg een halt toe te roepen.

De eerste stap is weinig ingrijpend. De kandidaat, die het Nederlands niet machtig is, kan het theorie- en het praktijkexamen afleggen, bijgestaan door een beëdigde tolk. Vanaf 1 maart kan dit enkel nog voor de talen Frans, Duits of Engels.

De zware overtreding telt mee in het theorie-examen

Vanaf 1 juni zal in het theorie-examen een onderscheid worden gemaakt tussen zware overtredingen en lichte fouten. Een zware overtreding is bijvoorbeeld het negeren van een rood verkeerslicht, het overschrijden van een witte doorlopende streep of een snelheidsovertreding.

Het theorie-examen zal nog steeds bestaan uit 50 vragen, waarbij je minimum 41/50 moet behalen. Bij een zware overtreding worden 5 punten afgetrokken en bij een lichte fout één punt. De kandidaat mag dus maximum 9 lichte fouten of maximum 1 zware én 4 lichte fouten maken.

Zes mogelijke manoeuvres op het praktijkexamen

De kandidaat moet vandaag twee manoeuvres uitvoeren tijdens het praktijkexamen: parkeren achter een voertuig en keren in een smalle straat. Vanaf 1 juni moet je zes mogelijke manoeuvres kunnen uitvoeren. Naargelang het manoeuvre, zal dit op de openbare weg of op een openbare plaats, zoals een parkeerterrein, moeten worden uitgevoerd.

Je zal door loting twee van de drie onderstaande manoeuvres moeten uitvoeren:
1. Keren in een smalle straat
2. In rechte lijn achteruitrijden
3. Parkeren: na loting één van de volgende parkeermanoeuvres:
- evenwijdig ten opzichte van de weg rechts parkeren tussen 2 voertuigen
- evenwijdig ten opzichte van de weg links parkeren tussen 2 voertuigen
- loodrecht ten opzichte van de weg vooruit in een vak parkeren
- loodrecht ten opzichte van de weg achteruit in een vak parkeren

Twee vaardigheden als bijkomende evaluatiecriteria

De vaardigheid van de kandidaat om zelfstandig te rijden zal worden beoordeeld tijdens de proef op de openbare weg. Zo zal je worden gevraagd een op voorhand aangegeven bestemming te bereiken zonder aanwijzingen van de examinator. De kandidaat mag kiezen of hij de instructies van een GPS of de richting van verkeersborden zal volgen.

De proef op de openbare weg wordt aangevuld met de GOCA-Risk Perception Test. De computertest, ontwikkeld door GOCA - de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs - zal nagaan of de kandidaat de verschillende potentiële gevaren op de weg tijdig kan herkennen en correct kan inschatten. De reactietijd, noch de kennis van de wegcode worden beoordeeld.

Beeld GOCA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234