Dinsdag 20/10/2020

Verkiezingen VS

Zo ziet de toekomst van de Amerikaanse politiek eruit

Donald Trump dicht de kloof tussen de traditionele waarden van de Grand Old Party en de echte belangen van de kiezer.Beeld Photo News

"Een aardbeving in het Amerikaanse politieke landschap." Politieke waarnemers zijn het erover eens dat de presidentsverkiezingen van 2016 het begin van een nieuw tijdperk inluiden, zowel aan linkse als aan rechtse zijde. Politiek analist en auteur Michael Lind analyseert op de website van Politico hoe dat komt, en hoe de toekomst er zal uitzien voor Democraten en Republikeinen.

Op dit moment wordt de toekomst voor onze ogen herschreven, schrijft Lind, met met verregaande gevolgen voor elk facet van de Amerikaanse politiek. Het soort conservatisme dat lang werd verdedigd door de Republikeinse partij was gedoemd om uit elkaar te vallen van zodra er een kandidaat opstond die zijn kiezers kon overtuigen zonder schatplichtig te zijn aan donateurs of experts. Volgens Lind een teken dat de Amerikaanse politiek verandert, op een diepgaande en blijvende manier.

Kloof

De Republikeinse partij is vandaag vooral een blanke aangelegenheid, met trouwe kiezers uit de arbeidsklasse en een geografisch epicentrum in het zuiden en de zogenoemde Mountain States. De Democratische partij heeft een aanhang bij de blanke bovenklasse en etnische minderheden, en concentreert zich in een archipel van dicht bevolkte steden.

Bij beide partijen stelt Lind een kloof vast tussen de geërfde waarden van een tweetal decennia geleden en de echte belangen van vandaag. En in beide partijen wordt die kloof op dit moment gedicht in het voordeel van de kiezer. In het geval van Hillary Clinton een klein beetje, in het geval van Donald Trump aanzienlijk.

Hillary Clinton.Beeld REUTERS

Een bewijs daarvan ziet Lind in de weinig geslaagde campagne van de Democraat Jim Webb. Webb was de enige kandidaat die de oude, 20ste eeuwse stijl van de Democratische partij vertegenwoordigde. Webb bleek echter niet op zijn plaats tussen de andere kandidaten - een socialist en twee kandidaten die opgevoed waren als Republikeinen.

Ook aan Republikeinse zijde was er zo'n fossiel, aldus Lind: Jeb Bush. Net als zijn broer vertegenwoordigde hij een strijdlustig buitenlands beleid, sociaal conservatisme en bezuinigingen op de middenklasse om verdere belastingverlagingen voor de rijken te financieren.

Sinds het Reagan-tijdperk tot recent werd het economische beleid van de Grand Old Party gedicteerd door libertariërs. Die standpunten zijn steeds meer in strijd met die van de meeste Republikeinse kiezers.

Republikeinse volksvertegenwoordigers hebben meerdere versies goedgekeurd van het budgetplan van Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Dat plan is gebaseerd is op het snijden in de sociale zekerheid en het vervangen van Medicare door vouchers. Met uitzondering van Trump waren alle belangrijke presidentskandidaten voorstander van een of andere versie van de Ryan-agenda. Enkel Trump sprak de voorkeur van de meeste Republikeinse kiezers uit. En het is die Trump die nu de vermoedelijke presidentskandidaat wordt.

Partijen van de toekomst

Als Trump verslagen wordt, zal de partijtop mogelijk nog proberen de oude waarden te herstellen. Maar volgens Lind is het slechts een kwestie van tijd voor een beleid dat door de meeste kiezers verworpen wordt, herzien zal worden.

De contouren van het tweepartijensysteem van de jaren 2020 en 2030 zijn al vaag zichtbaar, meent Lind. De Republikeinen worden een partij van blanke arbeiders uit het zuiden, het westen en buitenwijken in de hele VS. Ze staan voor universele, premievrije sociale zekerheidssystemen en zullen zich verzetten tegen de toename van zowel legale als illegale immigratie.

De Democraten van de volgende generatie worden nog meer dan nu een alliantie van de blanke, progressieve bovenklasse, zwarten en latino's uit de grote steden. Voor de jongeren zijn morele mensen wereldburgers, en staan nationalisme en patriottisme gelijk aan racisme en fascisme. De Democraten zullen de vrije handel omarmen, samen met massa-immigratie.

Terwijl de Republikeinen van morgen baat hebben bij universele rechten als een sociale zekerheidssysteem en Medicare, zullen de toekomstige Democraten inkomensafhankelijke programma's voor de armsten verkiezen. In de dure steden waar de Democratische aanhang zich bevindt, zou een universele sociale verzekering geen zin hebben: de loonsbelasting voor stedelijke arbeiders zal te laag zijn om een universele sociale verzekering te financieren, en de universele sociale voordelen zullen te laag zijn om een verschil te maken voor de stedelijke rijken.

De volledige analyse van Michael Lind kan u hier lezen.

Een bewijs van de evolutie ziet Lind in de weinig succesvolle campagne van Democraat Jim Webb.Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234