Donderdag 02/02/2023

Strips

Zo ziet de eerste pagina van de nieuwe Asterix-strip eruit

Obelix wisselt na 58 jaar van broek. Beeld rv
Obelix wisselt na 58 jaar van broek.Beeld rv

De dikke en de dunne. Everzwijnen en Romeinen. Druïden, vliegende vissen en keizers. Als er in 2017 één stripklassieker over de tongen zal gaan, dan is het Asterix. Zo hoopt althans uitgeverij Hachette. Vandaag stuurt ze de eerste pagina uit de nieuwe Asterix de wereld in en roept ze 2017 uit tot Asterix-jaar.

Geert De Weyer

Bijna had Asterix nooit het daglicht had gezien. Bij de lancering in 1959 schreeuwden marketingspecialisten immers moord en brand. Stopzetten, die reeks, klonk het botweg. Hoofdfiguren Asterix en Obelix zouden immers niet beantwoorden aan de moderne strippersonages van die tijd: jong aan aantrekkelijk. Tekenaar Uderzo en scenarist Goscinny produceerden net het tegenovergestelde: een kleine dreumes met een immense snor en een duidelijk aan obesitas lijdende naïeveling.

De enige reden dat de reeks er wel kwam, was omdat beide auteurs baas waren over hun eigen stripblad Pilote. Zij bepaalden de regels, niet de marketing. Bijna zestig jaar later speken de cijfers voor zich: wereldwijd gingen zo'n 370 miljoen verkochte albums in 110 talen en dialecten over de toonbank.

Ook al verschijnt het nieuwe album pas in oktober, als vanouds worden er kosten noch moeite gespaard om het maanden vooraf met grote marketingmiddelen te lanceren. 2017 moet het jaar van Asterix worden, zo zegt uitgeverij Hachette. Redenen te over. De Franse tekenaar Alberto Uderzo wordt 90, de veertigste sterfdag René Goscinny wordt herdacht, terwijl enkele grote exposities op stapel staan in zowel Frankrijk (Musée d'Art et Histoire du judaïsme en Cinémathèque Française) als België (Brusselse Stripmuseum). Voor het wereldkampioenschap ijshockey, dat in mei plaatsvond in Duitsland en Frankrijk, fungeren Asterix en Obelix dan weer als mascottes.

Lees verder onder de foto.

De eerste pagina uit de nieuwe 'Asterix'.
De eerste pagina uit de nieuwe 'Asterix'. "De held van dit avontuur hoeft niet de persoon te zijn die u misschien verwacht", luidt het onderschrift.Beeld rv

Nieuw album

Nog belangrijker is misschien wel de aankondiging van het nieuwe album in oktober. Het zevendertigste, alweer. Als vanouds worden de titel en inhoud niet meegegeven, noch wordt er meegedeeld in welk land de dappere Galliërs ditmaal terechtkomen.

De nieuwe auteurs Jean-Yves Ferri en Didier Conrad lieten enkel dit los: "We mogen niet vertellen waar het verhaal precies over gaat, maar we kunnen nu wel bevestigen dat het gaat om een reis naar het buitenland, zoals de traditie van de afwisseling wil! In De Papyrus van Caesar zijn onze helden in Gallië gebleven, maar deze keer nemen ze hun lezers mee naar een avontuur buiten de grenzen!" Wat cryptisch voegden ze er ook nog dit aan toe: "Elke overeenkomst met de actuele Franse politiek is zuiver toeval!"

Al enkele jaren wordt er geopperd dat de dappere Galliërs 38 jaar na het album Asterix en de Belgen opnieuw naar ons land zullen afreizen. Hachette houdt daarover de lippen op mekaar. Bekend is wel dat er al over enkele maanden een nieuwe uitgave van dat album uit 1979 verschijnt. Asterix en de Belgen was het laatste album van de beide scheppers van Asterix.

Vandaag werd alvast een eerste pagina uit het nieuwe verhaal de wereld ingestuurd. Als teaser. Eén krant uit elke Europees (strip)land kreeg daarvoor de exclusiviteit. In België is dat De Morgen. 'De held van dit avontuur hoeft niet de persoon te zijn die u misschien verwacht', luidt daarbij het onderschrift. Meer informatie valt er, zelfs bij veel aandringen, niet te rapen. Ook niet in de tekenplaat. Het enige vreemde daaraan is misschien -na 58 jaar- het wisselen van Obelix' broek. De auteur houden het verder op de commerciële dooddoener: 'Avontuur, humor, amusante personages en fantastische situaties bij de vleet.'

Het album verschijnt op 19 oktober.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234