Zaterdag 16/01/2021

Opinie

Zo zal Barcelona eruitzien op 27 mei 2020

Ada Colau wordt geëscorteerd door de oproerpolitie in Barcelona in 2013.Beeld AP

Vincent Scheltiens is historicus aan het Centrum voor Politieke Geschiedenis, Universiteit Antwerpen. Hij werkt onder meer op de hedendaagse geschiedenis van Spanje.

Ada Colau wordt de nieuwe burgemeester van Barcelona. Uiteraard zal ze met de door haar aangevoerde brede linkse lijst 'Barcelona en Comú' niet alleen regeren. Ze moet op zoek naar coalitiepartners en dat betekent dat ze compromissen zal moeten sluiten.

Maar hoe zou de Catalaanse hoofdstad eruit kunnen zien na vijf jaar onversneden beleid door een intelligente en strijdbare vrouw die enkele maanden geleden door een rechtsconservatieve journalist nog werd beledigd met de woorden: 'Nou, u zeurt maar door over de crisis terwijl u toch een dikkerdje bent en dus geen reden tot klagen lijkt te hebben'.

Een kleine vooruitblik op Barcelona, 27 mei 2020:

In de wijk Nou Barris komen de bewoners samen op de plaza Angel Pestaña. Het plein, genoemd naar één van de historische leiders van de anarcho-syndicalistische CNT, is elke maand het toneel van een staaltje ongeziene participatieve democratie. Alle inwoners, ongeacht hun nationaliteit, leggen er de districtsbegroting vast, bepalen er de investeringen en verkiezen er rechtstreeks de districtsraadsleden, die ook afzetbaar zijn. Elk bouwproject moet het fiat van de districtsraad krijgen.

De werkloosheid is in Barcelona lager dan in de rest van Spanje. Dat heeft alles te maken met de honderden bedrijfjes die voornamelijk jonge mensen uit de grond stampten in het kader van een ondersteuning van sociale en solidaire economie. Ook hier spelen de districten een cruciale rol vermits ze dertig procent beheren van het totaalbudget voor kleine ondernemingen. Die van Nou Barris hebben de reputatie sterk gemotiveerd en wat eigenzinnig te zijn.

Van de term smart city willen ze niet horen. Een slimme stad is er eentje die rekent op de collectieve intelligentie van haar bewoners, leerden ze van vice-burgemeester Gerardo Pisarello.

Dat levert een groene stad op. De 11 kilometer lange Avinguda Diagonal die de stad in twee snijdt, is nu een groene as geworden. De stad werd autoluw. Jongeren tot 16 jaar genieten gratis openbaar vervoer. Fietsers en voetgangers hebben voorrang en palmen het straatbeeld in. Dat is nog het best te merken in de 19de eeuwse uitbreidingswijk Eixample, voorheen het drukste district van de stad, speelterrein van speculanten. Het oorspronkelijke opzet van de socialistische planoloog Ildefons Cerdà i Sunyer werd in ere hersteld.

Vincent Scheltiens.Beeld rv

Leegstand en huisuitzettingen zijn een spookbeeld uit vervlogen tijden. Onbewoonde panden van kleine eigenaars werden door de stad overgenomen, opgeknapt en aan lage prijzen verhuurd. Speculeren is uit den boze.

Banken of investeringsfondsen met leegstaande panden in hun portefeuille krijgen een fikse boete. Wie sjoemelt of ritselt, kan problemen krijgen met de Oficina Municipal Anticorrupción, waar je ook anoniem een klacht kan neerleggen. Dat bureau ziet ook toe op contracten die de stad aangaat, subsidies die verleend worden en op de aanwerving van stadspersoneel waarvan het nettoloon geplafonneerd is. Zowel burgemeester Ada Colau als de redder van het zwembad van Montjuïc, met anciënniteit vanaf de Olympische Zomerspelen van 1992, verdienen 2200 euro per maand. Dat schept een band, aldus de redder.

Toch heerst Big Brother... in elk politiecommissariaat. Camera's registreren er dag en nacht het doen en laten om te garanderen dat de mensenrechten geëerbiedigd worden.

Het toerisme is stabiel gebleven, maar qua samenstelling wat veranderd. Luidruchtige nachtbrakers die even overkomen van badplaats Sitges om de bloemen buiten en de halve liters binnen te werken, zien zich gekortwiekt door het feit dat vele terrassen moesten wijken voor de leefkwaliteit van de locals. Ook het verhuren van flats aan toeristen wordt strenger gereglementeerd.

Er zijn nog zekerheden. FC Barcelona pakte nog maar eens de Spaanse Liga en de Champions League. Topsport kan immers, als de topclubs ook in de breedte investeren en buurtsport ondersteunen. De 33-jarige Leo Messi bleef. Hij heeft immers iets met revolutionairen. Net als Che Guevara werd hij in het Argentijnse Rosario geboren. Maar over één ding is hij bezorgd, zegt zijn zaakwaarnemer. In 2020 verkochten de stadswinkels meer shirts van Ada dan dat de fanshops van Barça er van Leo kwijtraakten.

Ada Colau, voor sommigen een droom... voor anderen een nachtmerrie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234