Maandag 25/01/2021

Frankrijk

Zo wil Frankrijk zijn economie nieuw leven inblazen

Emmanuel Macron.Beeld EPA

"Een wet van vrijheid en vooruitgang", die "aantrekkingskracht moet genereren en ontwikkelen". Die "snel en concreet het leven van de Fransen moet verbeteren" en de "drie ziekten van Frankrijk" moet aanpakken: "wantrouwen, complexiteit en corporatisme". Met die woorden kondigden de Franse premier Manuel Valls en zijn minister van Economie, de jonge Emmanuel Macron, vandaag de wet-Macron aan, die de economie bij onze zuiderburen een kickstart moet geven. Maar het plan bevat heel wat punten die gevoelig liggen bij de socialistische achterban.

Het plan, dat officieel de "wet voor de groei en de activiteit" heet, moet de zieltogende Franse economie uit het slop trekken. En dat is nodig, aangezien het land kreunt onder een slabakkende economie, de werkloosheid piekt en Frankrijk op het Europese strafbankje dreigt te belanden door een torenhoog begrotingstekort.

Emmanuel Macron, ex-zakenbankier en nieuwbakken minister van Economie, presenteerde zijn plan vandaag in het Franse parlement. Hij kreeg daarbij de steun van premier Valls en heel wat andere regeringsleden. Steun die Macron goed kan gebruiken, want een groot deel van de socialistische achterban mort. Macron vervangt sinds augustus namelijk de geplaagde Arnaud Montebourg, die de laan werd uitgestuurd omdat hij vond dat het beleid van president Hollande en premier Valls niet links genoeg was.

Beeld AFP

Maar Hollande, die behalve de slabakkende economie ook geplaagd wordt door populariteitspeilingen die aanhoudende diepterecords optekenen, zette door met zijn beleid en benoemde zakenbankier Macron op de post van Economieminister.

En waar Montebourg in zijn beleid nog de nadruk legde op het versterken van de koopkracht van de modale Fransman, lijkt dat aspect met het aantreden van Macron helemaal naar de achtergrond verdwenen te zijn. Wat bevat het plan dan wel?

1. Zondags- en nachtwerk

Winkels mogen in de toekomst twaalf zondagen per jaar hun deuren openzetten voor klanten in plaats van vijf nu. Bestaande toeristische zones, waar handelszaken elke zondag mogen openen, worden gevoelig uitgebreid. Winkels in 'internationale toeristische zones' (lees: Parijs), moeten de deuren pas sluiten om middernacht. Personeel dat werkt op zondag, krijgt daarvoor een speciale premie.

2. Openbaar busvervoer

Het openbaar vervoer per autocar tussen de grote Franse steden wordt flink gedereguleerd en ten dele geliberaliseerd. Voor Macron gaat het om een symbolisch belangrijk dossier, waarbij hij ook benadrukte dat het ten goede zal komen aan de armsten, die gemakkelijker en goedkoper zullen kunnen reizen. Vandaag is voor veel modale Fransen de trein te duur geworden om grote afstanden af te leggen. Bovendien moet de liberalisering tienduizenden banen scheppen.

3. Beschermde beroepen

Beschermde beroepen zoals notarissen, advocaten en deurwaarders worden grondig hervormd en opengesteld voor concurrentie. De tarieven die ze aanrekenen worden aan banden gelegd. De sector reageerde furieus op het voornemen en spreekt van "de dood van ons beroep" en het recht dat "wordt uitgeleverd aan de economie".

Beeld REUTERS

4. Arbeidsrechtbanken

Het arbeidsrecht wordt vereenvoudigd, zodat de procedures sneller kunnen verlopen. De arbeidsinspectie krijgt ook meer macht.

5. Verkoop van staatsactiva

De Franse regering zal voor 5 tot 10 miljard aan staatsactiva verkopen. Het gaat dan onder andere om aandelen in bedrijven, al verzekerde Macron onmiddellijk dat het niet de bedoeling is om EDF (Electricité de France, de Franse eigenaar van Electrabel) te privatiseren. Vier miljard van de opbrengsten zullen gebruikt worden om de schuld te verlichten, de rest wordt opnieuw in de economie gepompt.

Geen aanpassing 35-urenweek

Opvallend is dat de wet geen melding maakt van een aanpassing van de 35-urenweek. Tegen die maatregel was vanuit werknemershoek al fel protest gerezen en het lijkt erop dat Macron daar zijn conclusies heeft getroffen.

Ondanks die toegeving is het nog maar de vraag of de wet zoals hij vandaag is voorgesteld door het parlement zal geraken. Oppositiepartij UMP vindt het plan niet ver genoeg gaan, maar heel wat PS-parlementairen, waaronder grote namen als voormalig voorzitster Martine Aubry, gruwen van Macrons voorstellen. Aubry had het over niets minder dan een "sociale achteruitgang" en wil de wet dan ook bijsturen met amendementen. Een ander PS-parlementslid vertelde dat de voorstellen "alle historische gevechten van links in vraag stellen". Maar Macron, die vandaag al de steun van de Franse werkgevers kreeg, is vastberaden. "De wet betekent een sociale vooruitgang, neemt van niemand iets af en zal in een sociale dialoog uitgevoerd worden."

De wet moet al in januari door het parlement geloodst worden en in de zomer zijn eerste vruchten afwerpen.

Martine Aubry naast president Hollande.Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234