Zondag 27/11/2022
Dit beeld zullen we komend academiejaar niet snel zien in het hoger onderwijs: een volgepakte aula.

AchtergrondUGent

Zo wil de UGent eenzaamheid bij studenten bestrijden

Dit beeld zullen we komend academiejaar niet snel zien in het hoger onderwijs: een volgepakte aula.Beeld Eric de Mildt

De UGent wil volgend academiejaar studenten over de stad verspreiden in zogenaamde ‘studio’s’ om hen onder andere samen online les te laten volgen. Bedoeling is om zo de eenzaamheid van het afstandsleren te counteren. Het ligt in lijn met de filosofie in het hele hoger onderwijs om zoveel mogelijk door te laten gaan op de campus. ‘Het heeft nog steeds zin een kot te zoeken.’

Pieter Gordts en Cathy Galle

“Het is vooral de eenzaamheid die hen stoort. Van het maanden alleen thuis gedwongen online les volgen.” Gents rector Rik Van de Walle bekent dat die hartzeer van de studenten aan de ribben is blijven kleven. “Maar als we goed luisteren naar wat studenten zeggen, dan klagen er minder over het afstandsonderwijs an sich.”

Om die reden speelt de universiteit met het idee om op verschillende van haar campussen en externe locaties zogenaamde ‘studio’s’ te organiseren. “Daar kunnen studenten samen aan projecten werken, oefeningen maken, maar ook online lessen volgen”, zegt Van de Walle. “Ze zullen sommige lessen online volgen, maar de eenzaamheid er niet moeten bijnemen. Het is voor studenten heel belangrijk dat ze elkaar kunnen zien, dat ze vrienden kunnen maken. Dat ze een klas kunnen vormen. Dat kan enkel als je ze ook fysiek kunt samenbrengen.”

“Heel belangrijk is dat we stilstaan bij wat studenten kwijt zijn geraakt de afgelopen maanden: het contact met medestudenten”, zegt professor onderwijsorganisatie Martin Valcke (UGent), die de plannen in eigen huis mee op poten zette. “We hadden misschien een beetje onderschat hoeveel motivatie zij daaruit haalden. Daarom dat we, zeker bij startende studenten, extra willen inzetten op dat contact.”

Veel mogelijk

Waar die studio’s zullen komen en hoe die eruit zullen zien, moet nog uitgetekend worden. “Dat kan allemaal samen zijn waarbij men online één vak volgt”, zegt Van de Walle. “Neem een lesgroep van 250 studenten: er zouden 50 studenten in een auditorium kunnen zitten en de 200 andere van die groep verspreid in verschillende studio’s. Maar het kunnen ook studenten zijn die verschillende vakken volgen in één studio. Met headsets kan je dat perfect organiseren.”

Het idee van de studio’s past in de filosofie van het hele hoger onderwijs om zoveel mogelijk lessen op de campus te laten doorgaan. “Back to normal zal het nog niet helemaal zijn, maar er zal wel veel mogelijk zijn, uiteraard binnen de geldende maatregelen”, zegt Antwerps rector Herman Van Goethem. “We willen op de campus organiseren wat kan en online onderwijs organiseren om op de campus te kunnen doen wat we willen”, zegt Luc Sels, rector van de KU Leuven. “Het online gedeelte dat centraal heeft gestaan de voorbije maanden, zal nu eerder functioneel zijn om voldoende capaciteit te creëren in de auditoria.”

Concreet ziet Sels twee mogelijke opties. “In zogenaamd gemengd onderwijs geef je de colleges zelf online en nodig je studenten in kleinere groepen in je auditoria uit voor de toepassingen, zoals interactiecolleges of cases”, zegt Sels. “Ofwel ga je, wat wij geduid hebben met een neologisme, naar rotatieonderwijs. En dat wil zeggen dat je telkens een op de drie, of een op de vier of een op de vijf, afhankelijk van de viruscirculatie, uitnodigt in het auditorium. Met vaste bubbels, dus altijd dezelfde groepen die samenkomen. De anderen volgen via livestreaming.”

Elke instelling zal daar haar eigen accenten in leggen, maar het lijkt er wel op dat zowat elke instelling hoger onderwijs plannen in die richting heeft. “Het belangrijkste is dat we snel kunnen schakelen als de context wijzigt”, zegt Van de Walle. Dat impliceert dat in het geval van een piek in de epidemie, er minder studenten in de auditoria zullen zitten. “Maar studenten moeten weten dat we, gegeven de viruscirculatie, altijd het maximumscenario willen nastreven”, zegt Sels. “Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar ik ga er nu van uit dat we volgend academiejaar wellicht toch redelijk wat maanden in dat maximumscenario les zullen kunnen geven.”

Veel vragen van leerlingen

Ook de hogescholen lijken diezelfde richting uit te zullen gaan. De Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA), die alle veertien hogescholen vertegenwoordigt, diende een voorstel voor de plannen voor komend academiejaar in bij de groep experts belast met de exitstrategie (GEES). “In afwachting van die concrete richtlijnen moeten we nu uitgaan van werkhypothesen”, zegt Joris Rossie, directeur van Odisee Co-Hogeschool. “We kregen ontzettend veel vragen van leerlingen die afstuderen en volgend jaar bij ons willen komen studeren. ‘Gaan wij een hele tijd naar een laptop moeten kijken?’, vroegen zij.” Het antwoord is: neen. De hogeschool probeert, net als de universiteiten, om zoveel mogelijk lessen op de campus te laten doorgaan. “We willen er alles aan doen om studenten gewoon student te laten zijn en om hen te laten genieten van het studentenleven”, zegt Rossie. “Met respect van alle veiligheidsvoorschriften uiteraard.”

Dat opent ook de deuren naar een normaler studentenleven, volgens Sels en Van de Walle. “Het is absoluut gelegitimeerd op zoek te gaan naar een kot”, klinkt het bij beiden. Want er zal genoeg leven op de campus zijn om de kosten te rechtvaardigen.

Officieel liggen de plannen voor volgend schooljaar (leerplichtonderwijs) en academiejaar (hoger onderwijs) nog op tafel bij de GEES. Die wenst zich voorlopig te onthouden van elke commentaar. “We zijn nog volop bezig”, zegt professor Erika Vlieghe, voorzitter van de GEES en hoofd infectieziekten (UZAntwerpen). “Dan verkies ik daar in alle luwte aan te werken dan preliminair zaken in het rond te schieten.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234