Vrijdag 02/06/2023

Video

Zo wil de regering-Michel het terrorisme aanpakken

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Premier Michel heeft in de Kamer nieuwe maatregelen voorgesteld in de strijd tegen het terrorisme. Zo komt er 400 miljoen euro extra op het budget voor de veiligheidsdiensten. Ook zullen huiszoekingen 24 uur op 24 uitgevoerd kunnen worden, en moeten verdachten in een terrorisme-onderzoek voortaan 72 uur vastgehouden kunnen worden in plaats van 24 uur nu.

TT

De 400 miljoen euro extra, waarvoor de begroting 2016 wordt geamendeerd, komt bovenop de 200 miljoen euro aan investeringen in veiligheid die in 2015 al zijn gerealiseerd, de 40 miljoen die was voorzien voor de Staatsveiligheid en de extra 100 miljoen die is vrijgemaakt voor Defensie.

Eerder deze week werd het dreigingsniveau in ons land al opgetrokken van 2 naar 3, op een schaal van 4 en kwamen er meer militairen bij om de veiligheid te waarborgen. Ook werden de politiecontroles aan de grenzen versterkt.

Naast die maatregelen en het extra budget, wil de regering snel op vier domeinen focussen:
• het uitroeien van haatboodschappen,
• alle middelen inzetten op individuen die als potentieel gevaarlijk beschouwd worden,
• de middelen van de veiligheidsdiensten versterken,
• optreden op internationaal niveau.

Haatboodschappen

• De regering vraagt een onmiddellijke screening van haatpredikers. Zij kunnen nu al onder huisarrest of uitgewezen worden, maar er zullen extra instructies komen om die bepalingen ook effectief toe te passen.
Niet-erkende gebedshuizen die het jihadisme prediken, worden ontmanteld. "Gebedsplaatsen kunnen geen ruimte worden voor de boodschap van jihadisten", aldus de premier.
Haatwebsites moeten worden afgesloten.
• De opleiding van imams moet beter omkaderd worden.

Gevaarlijke individuen

• Teruggekeerde Syrië-strijders zullen opgepakt worden en naar de gevangenis gestuurd.
• Wie gekend staat voor radicalisering bij de veiligheidsdiensten, krijgt een enkelband.
• Er komt een actieplan-Molenbeek, met daarin aandacht voor zowel repressie als preventie.
• Versterking van de screening voor de toegang tot gevoelige jobs.

Veiligheidsdiensten en procedures

• Uitbreiding van de termijn van de onmiddellijke voorlopige hechtenis van 24 naar 72 uur in terrorisme-onderzoeken. Daarvoor moet de grondwet aangepast worden. Die zegt nu nog in artikel 12 dat "niemand kan worden aangehouden behalve bij een betrapping op heterdaad" en enkel door een bevel van een rechter, "dat moet worden betekend uiterlijk binnen vierentwintig uren".

Huiszoekingen in terrorisme-onderzoeken zullen 24 uur per dag plaats kunnen vinden. Nu kan dat niet tussen 21 uur en 5 uur.
Prepaidkaarten kunnen niet meer anoniem worden gekocht.
• De inlichtingen- en veiligheidsdiensten krijgen meer middelen, maar ook betere technologieën, zoals stemherkenning. Het systeem van telefoontap wordt uitgebreid, vooral in het kader van de wapenhandel. Het Wetboek van Strafvordering wordt daarvoor herzien.
• Het gebruik van bijzondere onderzoeksmethoden wordt uitgebreid.

• Betere registratie van alle passagiers in vliegtuigen en hogesnelheidstreinen. Zoals minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) al aankondigde, wacht België niet op een Europees systeem voor de uitwisseling van passagiersgegevens (PNR) maar gaat het zelf al die gegevens registreren.
• Er moeten tijdelijke en uitzonderlijke maatregelen genomen kunnen worden om de openbare veiligheid te waarborgen.
• Uitbreiding van het systeem van de nummerplaatherkenning via slimme camera's.

Internationale actie

• Ons land neemt nu al deel aan de militaire campagne tegen IS. Sinds kort begeleidt het Belgische freget Leopold I het Franse vliegdekschip Charles De Gaulle.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234