Donderdag 20/06/2019

Brexit

Zo wil België de schok van de harde brexit opvangen

Beeld Tim Dirven

De federale regering van lopende zaken stoomt noodmaatregelen klaar mocht België na een harde brexit eind maart een EU-buitengrens worden. De kans op een ‘no deal’ neemt steeds toe.

Een belangrijke technische vergadering onder kabinetschefs kwam, op initiatief van de ministerraad, dinsdag al bijeen. “Het doel is om wetteksten voor te bereiden in geval van een no deal-brexit eind maart”, zegt de woordvoerder van premier Charles Michel (MR). “Er zijn veel domeinen van de federale regering die dan beïnvloed worden, van douane- tot voedselinspecties voor export- en importproducten, van rechten van Belgische burgers in het VK, en Britse hier, tot nieuwe vergunningen voor Britse vliegtuigen om ons grondgebied te overvliegen.”

Het begrotingsregime van voorlopige twaalfden voor de huidige regering van lopende zaken dreigt hier en daar nog voorbereidingen te doorkruisen. Zo is de regering nog altijd op zoek naar geld voor het voedselveiligheidsagentschap (FAVV), waarvan al bekend was dat het nog minimaal 115 mensen zoekt. De premier zal de extra financiering desnoods vragen aan de Kamer, waar het minderheidskabinet steun nodig heeft van de oppositie voor de wetgevende noodmaatregelen.

Import en export

Een vlotte overgang is vooral voor de Vlaamse economie belangrijk. Het VK was in 2017 onze vierde exportbestemming en ons vijfde importland.

De zorgen van onze regeringen vallen evenwel in het niets bij wat de Britten boven het hoofd hangt. Er dreigt totale politieke chaos in Westminster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden