Maandag 21/06/2021

Vluchtelingencrisis

Zo vangen burgers vluchtelingen op

null Beeld EPA
Beeld EPA

Nu de vluchtelingencrisis volop in het nieuws is en regeringen er maar niet uitkomen wat de beste oplossing is, zijn er steeds meer particulieren die het heft in handen nemen. De Duitsers lopen voorop, maar ook elders zijn er initiatieven voor de opvang van vluchtelingen. Een overzicht.

Airbnb voor vluchtelingen

'Flüchtlinge Willkommen' ('welkom vluchtelingen'). Zo heet het Duitse initiatief, opgestart door drie idealistische jongeren, dat zich het beste laat omschrijven als 'een Airbnb voor vluchtelingen'. Het grote verschil is dat kamers niet voor hoge prijzen worden verhuurd aan toeristen, maar voor een zacht prijsje of soms zelfs gratis worden verstrekt aan vluchtelingen.

Het werkt zo: een geïnteresseerde met een beschikbare kamer meldt zich aan bij het in Berlijn gevestigde bemiddelingsbureau. Dat bureau gaat op zoek naar een vluchteling die de kamer kan 'huren'. In de praktijk komt het erop neer dat de kosten van een derde van de gevallen - het gaat hier om vluchtelingen met een verblijfsstatus - worden gedekt door de sociale uitkeringsinstantie. Een vierde van de gevallen wordt bekostigd door privédonaties. Het overige deel verblijft gratis in de aangeboden kamers.

Meer dan 780 Duitsers hebben zich aangemeld voor het initiatief. Tot nu toe zijn 26 vluchtelingen ondergebracht bij welwillende Duitsers. De vluchtelingen komen uit landen als Afghanistan, Burkina Faso, Mali, Nigeria, Pakistan, Somalië en Syrië.

Er zijn plannen voor een vergelijkbaar initiatief in andere EU-landen, waaronder Griekenland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

De drie initiatiefnemers van 'Flüchtlinge Willkommen'. Van links naar rechts: Golde Ebding, Mareike Geiling en Jonas Kakoschke. Beeld ean-Paul Pastor Guzmán / Flüchtlinge Willkommen
De drie initiatiefnemers van 'Flüchtlinge Willkommen'. Van links naar rechts: Golde Ebding, Mareike Geiling en Jonas Kakoschke.Beeld ean-Paul Pastor Guzmán / Flüchtlinge Willkommen

IJslanders willen vluchtelingen in huis

De IJslandse schrijfster en professor Bryndis Bjorgvinsdottir lanceerde zondag via Facebook een oproep om de regering aan te sporen meer vluchtelingen op te vangen. Inmiddels hebben meer dan twaalfduizend IJslanders gereageerd. Dat is ongeveer vier procent van de totale populatie van het eiland.

De regering is bereid vijftig migranten op te vangen, zo maakte het vorige maand bekend, maar bekijkt nu de mogelijkheden om dit aantal op te rekken.

Initiatiefneemster Bryndis Bjorgvinsdottir. Beeld Facebook
Initiatiefneemster Bryndis Bjorgvinsdottir.Beeld Facebook

Hotels

Het Magdas Hotel in Wenen telt 28 werknemers, onder wie 20 voormalige asielzoekers. Het hotel, dat in februari van dit jaar zijn deuren opende, is mogelijk gemaakt door een lening van 1,5 miljoen euro, verstrekt door de katholieke ngo Caritas. Daarnaast haalden de initiatiefnemers via crowdfunding 70.000 euro op. Van dat geld werd het gebouw, een voormalig bejaardentehuis, omgetoverd tot een boetiekhotel met 78 kamers in retrostijl. Het personeel, zo kondigt de website trots aan, spreekt in totaal 23 talen.

In het Zuid-Duitse Augsburg bestaat een vergelijkbaar initiatief. Een oud verzorgingstehuis draagt nu de naam Grandhotel Cosmopolis en biedt onderdak aan zowel artiesten, musici, toeristen en vluchtelingen. Het idee hierachter is dat de gasten elkaar inspireren, waardoor een kruisbestuiving ontstaat.

Het hotel in Ausburg. Beeld Grandhotel Cosmopolis
Het hotel in Ausburg.Beeld Grandhotel Cosmopolis

Particuliere boten

De Italiaanse Regina Catrambone en haar Amerikaanse man Chris zagen vorig jaar vanaf hun luxe jacht in de Middellandse zee een winterjas in zee drijven. De jas, zo bleek, was van een bootvluchteling. Dat bracht het miljonairskoppel op het idee om een eigen reddingsboot op te richten: de Phoenix. Deze hypermoderne reddingsboot heeft rubberboten, reddingsvesten, voedsel, 1.000 liter water, een medische kliniek en twee geavanceerde drones aan boord. Een team ervaren reddingswerkers en medici speuren hiermee de Middellandse Zee af, op zoek naar vluchtelingen. De activiteiten van de Phoenix kosten bijna 400.000 euro per maand en worden gefinancierd door privédonaties.

Een andere boot die bootvluchtelingen traceert in de zee tussen Italië en Libië is de Sea-Watch, een 21 meter lange vissersboot uit Harlingen die begin dit jaar is omgebouwd tot reddingsboot. De initiatiefnemer is een Duitser, maar aan boord zijn ook Nederlandse vrijwilligers. Omdat de boot niet groot genoeg is om drenkelingen aan boord te nemen, speelt de bemanning vooral een rol bij het verlenen van eerste hulp. Ze verstrekken voedsel, reddingsvesten en medische hulp. Intussen waarschuwen ze meer geavanceerde schepen in de nabije omgeving, zodat de vluchtelingen veilig aan wal gezet kunnen worden.

De Phoenix. Beeld REUTERS
De Phoenix.Beeld REUTERS
De Sea-Watch. Beeld EPA
De Sea-Watch.Beeld EPA

Voetbalclub

Onder het mom 'voetbal verbindt' is in München een voetbalteam opgericht - met Bavaria als sponsor - bestaande uit 31 mannen uit Afghanistan, Turkije, Iran, Irak en Eritrea. De Duitsers zijn, met vier man, in de minderheid. Het team, ESV Neuaubing Sports United, heeft zich vorige maand aangemeld voor het kampioenschap van de Beierse voetbalbond.

Ook in Dortmund lijkt de voetbalwereld positief tegenover vluchtelingen te staan. Vorige week donderdag nodigde de voetbalclub Borussia Dortmund 220 vluchtelingen uit om de zaterdag daarop een Europa League-wedstrijd te bekijken tegen de Noorse club Odds Ballklubb. Tijdens de wedstrijd, die Dortmund uiteindelijk met 7-2 won, hielden fans enorme spandoeken omhoog met teksten als 'vluchtelingen zijn welkom'.

Het 'vluchtelingenteam' ESV Neuaubing Sports United. Beeld REUTERS
Het 'vluchtelingenteam' ESV Neuaubing Sports United.Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234