Zaterdag 31/07/2021

Verkiezingen VS

Zo stemt de man/vrouw in de straat

Kiezers staan in de rij in Columbus, Ohio. Beeld AP
Kiezers staan in de rij in Columbus, Ohio.Beeld AP

Journalisten Koen Vidal en Maarten Rabaey en fotografen Tim Coppens en Jef Boes trekken door Amerika. Ze vroegen aan gewone Amerikanen op wie zij vandaag zullen stemmen, en waarom.

"Clinton kan het land bij elkaar houden"

Ron reist met zijn vrouw Jerry Amerika rond. "We maken met de camper een soort ontdekkingstocht door Amerika en ik moet zeggen dat er in elke staat prachtige mensen wonen. Iedereen heeft iets moois te geven. En dat is exact de reden waarom ik op Hillary zal stemmen. Zij is iemand die in staat is om het land bij elkaar te houden. Met Donald vrees ik dat de Derde Wereldoorlog zal uitbreken."

Ron trekt gedurende twee jaar het land rond. Beeld Jef Boes / Tim Coppens
Ron trekt gedurende twee jaar het land rond.Beeld Jef Boes / Tim Coppens

"Zoveel redenen om voor Trump te stemmen"

Kim Norwood, Alabama: "Ik bid tot God dat Trump president wordt. Ik heb zoveel redenen om voor hem te stemmen. Ik ben radicaal tegen abortus. Abortus is moord en daarom is Clinton voor mij onaanvaardbaar. Voorts zijn mijn man en ik pro-wapens. Wij willen niet dat Clinton ons het grondwettelijke recht op wapendracht ontneemt. Wat zij wil doen, is de wapens afpakken van de goede mensen zodat er enkel nog slechte mensen met wapens achterblijven. Wat voor een wereld is dat!"

null Beeld Jef Boes / Tim Coppens
Beeld Jef Boes / Tim Coppens

"Ander soort Amerikaan dan Trump"

Jackson Collins (57) is kunstschilder en woont in Washington D.C. "Ik ben kunstenaar en afkomstig uit Mississippi, waarover ik in D.C. schilder. Ik zal stemmen voor Hillary Clinton. Ze heeft de meeste ervaring van de twee kandidaten. Ik ben een ander soort Amerikaan dan Donald Trump. Hij heeft recht op zijn opinies, maar persoonlijk hou ik niet van de wijze waarop hij mensen demoniseert. Ik denk ook dat Trump alleen zijn best zou doen voor de topklasse, Hillary zou haar best doen voor het land zoals ook president Obama zijn best heeft gedaan."

Jackson Collins. Beeld Maarten Rabaey
Jackson Collins.Beeld Maarten Rabaey

"Clinton en Trump hebben me niet overtuigd"

Kirstie LcLaugh, Nashville: "Ik weet niet op wie ik moet stemmen. Een echte onbesliste kiezer, dat ben ik. Clinton en Trump hebben duidelijke standpunten maar ze hebben me niet overtuigd."

Kirstie LcLaugh. Beeld Jef Boes/Tim Coppens
Kirstie LcLaugh.Beeld Jef Boes/Tim Coppens

"Ik had hetzelfde toen Obama zich voor het eerst kandidaat stelde. Ook toen heb ik niet gestemd. Ik was gewoon niet overtuigd en vertrouwde zijn peptalk niet helemaal. De tweede maal heb ik wel op Obama gestemd. Ik was onder de indruk van zijn economische plannen en kon me ook vinden in zijn buitenlandbeleid. Achteraf vond ik dat hij misschien te weinig heeft gevochten om zijn voorstellen erdoor te krijgen. Maar ja, de perfecte president bestaat niet."

"Misschien ben ik wel iemand die eerst wil zien wat een kandidaat er werkelijk van bakt voor ik bereid ben om op hem of haar te stemmen."

"Met veel overtuiging en tranen in de ogen voor Clinton gestemd"

Jessie Scott is een radiomaakster uit Nashville. "Via early voting heb ik voor Hillary gestemd: met veel overtuiging en met tranen in de ogen. Ja, het deed me wat om als vrouw voor de allereerste keer voor een vrouwelijke kandidate te stemmen. Maar ik sta vanwege andere thema's achter Hillary."

Jessie Scott. Beeld Jef Boes / Tim Coppens
Jessie Scott.Beeld Jef Boes / Tim Coppens

"Verder hoop ik dat Clinton erin zal slagen om de VS weer te verenigen. Want we zijn van elkaar vervreemd, Clinton-mensen en Trump-mensen. Voordien had ik nog nooit Facebook-contacten moeten defrienden, nu doe ik het bijna dagelijks: zo gemeen zijn sommige commentaren."

"Ongelofelijk trouwens dat Trump tot op de laatste campagnedag mensen tegen elkaar blijft opzetten. Hij zegt letterlijk dat zijn kiezers bij verlies wraak moeten nemen met wapens. Angstaanjagend!"

"Hillary zal tenminste proberen"

Alisha Duckworth is studente modemarketing, Washington DC. "Dinsdag zal het de eerste keer zijn dat ik mag stemmen, ik kijk ernaar uit. Mijn stem gaat naar Hillary. Of ze een goede president zou zijn durf ik nog niet te zeggen, maar van haar weet ik tenminste dat ze zal proberen. Ze heeft al ervaring opgedaan toen ze First Lady was, senator en minister van Buitenlandse Zaken. Ook weet ik dat president Obama haar na zijn vertrek zal blijven ondersteunen. Ik hoop dat ze snel iets zal doen om de studiegelden goedkoper te maken. Nu moet ik 40.000 dollar per jaar betalen, veel te veel. Ik hoop dat Donald Trump geen president wordt. Voor mij is hij te radicaal."

Alisha Duckworth. Beeld Maarten Rabaey
Alisha Duckworth.Beeld Maarten Rabaey

"Trump is niet de juiste man voor het Witte Huis"

Tracey King (66), marktkraamster uit Washington D.C.: "Ik zal stemmen voor Hillary, maar weet je wat? Niet van harte. Ze is voor mij de minste van twee kwaden. Ik ga stemmen onder voorbehoud. Ze is voor mij te veel een carrièrepolitica die verbonden is met de top. Maar Trump? Nee, bedankt. Hij heeft niet het juiste temperament om president te worden. Waar ik wel van hou, is dat hij tegen het systeem schopt. Hij is een beetje een Maverick. Maar hij is niet de juiste man voor het Witte Huis."

Tracey King. Beeld Maarten Rabaey
Tracey King.Beeld Maarten Rabaey

"Geen vertrouwen meer in Hillary"

Irving King (41) is een chauffeur uit Fort Wing, Indiana. Hij is op bezoek in Washington D.C. "Ik bracht mijn vroege stem al uit. Ik koos voor Donald Trump omdat ik geen vertrouwen meer heb in Hillary. In 2008 had ik nochtans even overwogen om in de voorverkiezingen voor haar te stemmen, maar in de voorbije acht jaar steunde ze de gezondheidszorghervorming van president Obama. Met deze Affordable Care Act ben ik het niet eens. Vroeger betaalde ik geen verzekering omdat ik altijd gezond bleef. Nu betaal ik desondanks verplicht een premie, en omdat mijn loon laag is, neemt die een hap van 30 procent uit ons huishoudbudget. Dat is te veel. Daarom hoop ik dat Trump verkozen wordt en Obamacare afschaft."

Irving King. Beeld rv
Irving King.Beeld rv

"Mensen als Obama maken onze cultuur kapot"

Robert uit Chicago: "Trump! Trump! Trump! Geen twijfel aan. Omdat ik echt geen Obama-achtige president meer wil. Wat heb ik me de afgelopen jaren geërgerd aan die man. Hij is niet eens Amerikaan! Obama is een moslim die de beste generaals van ons leger heeft ontslagen en allemaal moslimvriendjes op topfuncties benoemd. Zulke mensen kunnen ons toch niet vertegenwoordigen? Ze maken onze cultuur kapot. Wist je dat er hispanics zijn die mogen stemmen en niet eens Engels spreken? Kan toch niet!"

Robert uit Chicago. Beeld rv
Robert uit Chicago.Beeld rv

"Wat ik dan zo goed vind aan Trump? Hij is een succesvolle zakenman die ervoor zal zorgen dat de Amerikaanse middenklasse er weer bovenop komt. Trump wil niet dat onze industrie naar het buitenland verhuist en dat vind ik een goede zaak. We kunnen al die jobs toch niet blijven exporteren?"

"Abortus ligt voor mij heel moeilijk"

Chuck Ashley uit Montgomery, Alabama, is nog onbeslist. "Mijn beslissing is nog niet helemaal genomen maar ik neig eerder naar het Republikeinse kamp. Dat betekent dat ik eerder voor Trump zal stemmen. Ik ben een zuiderling, wij zijn conservatief en we geloven niet in abortus. Dat is voor gelovige mensen echt een belangrijk thema. Clinton is voor abortus en dat ligt voor mij heel moeilijk. Ik wou dat ik op een derde kandidaat kon stemmen, maar helaas is er geen derde geloofwaardige kandidaat die kans maakt om te winnen."

Chuck Ashley. Beeld Jef Boes/Tim Coppens
Chuck Ashley.Beeld Jef Boes/Tim Coppens

"Ik stem niet op die ellendige eikels"

WC Taylor uit Tennessee: "Ik woon hier vlakbij, aan de andere kant van de snelweg, ongeveer op de grens tussen Tennessee en Alabama. Ik ga niet stemmen op die ellendige eikels die zich kandidaat stellen. Maar dat is gewoon mijn mening. En ik ga al zeker niet stemmen voor de politici in dit deel van het land. Ze zijn voor de rijken en dat zijn de enigen die ze zullen helpen. Ze helpen elkaar en vergeten ons. Neem nu Obamacare. Is dat goed voor ons? Natuurlijk niet, want een arme man als ik kan dat niet betalen."

null Beeld Jef Boes/Tim Coppens
Beeld Jef Boes/Tim Coppens

"Ik kan Trump niet uitstaan"

David (59), buurtbewoner van de Eastern Market-wijk in Washington DC.: "Ik ga stemmen voor Hillary. Ze heeft de capaciteiten om president te worden. Trump? I can't stand him! (trekt een grimas in zijn gezicht). Hij is het presidentschap onwaardig. Van Hillary verwacht ik wel dat ze aanpassingen zal doorvoeren aan Obamacare, zodat het goedkoper wordt en meer mensen zich een zorgverzekering kunnen veroorloven."

null Beeld Maarten Rabaey
Beeld Maarten Rabaey

"Ik wacht al mijn hele leven op een vrouwelijke president"

Colleen Heavens (29) en haar moeder Susan (60), uit Pennsylvania, zijn op bezoek in DC. Colleen draagt een pin van Hillary op haar revers. Samen met haar moeder bezoekt de universiteitsmedewerkster vandaag op haar vrije dag de omgeving van het Witte Huis en de andere nationale monumenten, daags voor ze thuis gaan stemmen. “Ik stem voor Hillary omdat ze het dichtst aansluit bij mijn waarden. Ze zal veel investeren in zorg voor families en kinderen maar ook in strengere wapenwetten”, zegt ze.

null Beeld Maarten Rabaey
Beeld Maarten Rabaey

Haar moeder Susan valt in. “Het is vooral ook belangrijk omdat ze de eerste vrouw is uit onze geschiedenis die president van de VS kan worden. Daar wacht ik zelf al mijn hele leven op.” Colleen beaamt. “Hopelijk kan ze het beleid zo veranderen dat alle vrouwen gelijke rechten hebben als mannen.” Trump in het Witte Huis zegt ze zich niet te kunnen voorstellen. “Hij verafschuwt me”.

"Ons land hinkt nu achterop inzake vrouwelijk leiderschap"

Larry en Wanda, een 57-jarig echtpaar uit Maryland, wachten om binnen te gaan in het nagelnieuwe National Museum for African-American History and Culture, dat nog maar enkele weken geleden de deur opende. Ze zijn trots dat deze erkenning van de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis er onder impuls van president Obama kwam. Morgen zullen ze voor zijn Democratische opvolgster stemmen. Wanda zegt reikhalzend uit te kijken naar het moment dat de VS voor het eerst een vrouwelijke president zullen hebben.

null Beeld Maarten Rabaey
Beeld Maarten Rabaey

“Ons land hinkt nu achter op de rest van de wereld inzake vrouwelijk leiderschap. Ik hoop dat Hillary na verkiezing meteen vrouwen- en kinderrechten zal verbeteren”. Larry, gepensioneerd militair van de Airforce, valt haar bij. “Ik reken er op dat ze meer zal doen dan president Obama om de gender- en loongelijkheid tussen man en vrouw op de werkvloer af te dwingen. Betere arbeids- en loonvoorwaarden voor iedereen zal ook een positieve impact hebben op de raciale gelijkheid.” Beiden vinden ook dat ze beter zal zijn voor het Amerikaans buitenlands beleid.

"Clinton is een beetje corrupt"

Glenn en Vicki Briscoe uit Texas zijn op bezoek in Washington DC. “We hebben al gestemd, voor Donald Trump”, zegt jonge zestiger Glenn, die zijn Texaanse Stetson-hoed wat steviger op het hoofd drukt tegen de koude wind rond het Washington-zuilmonument. “We denken dat Clinton een beetje corrupt is. Trump zou een president van law & order. Hij zal ook hard zijn tegen terroristen, en goed voor de economische stabiliteit.”

Glenn en Vicky Briscoe. Beeld Maarten Rabaey
Glenn en Vicky Briscoe.Beeld Maarten Rabaey

“En hij zal de waarden teruggeven die onder Obama zijn afgenomen”, zegt zijn vrouw. Welke waarden? “De christelijke waarden, natuurlijk”, zegt ze wat boos, omdat er voor haar geen andere zijn. “Obama viel het christendom aan. Zo zorgde hij persoonlijk voor een politiek van open restrooms, waarbij iedereen – ook transgenders – mogen kiezen of ze gebruik make van een jongens- of een meisjestoilet. Dat is ongepast, zeker in Texas.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234