Maandag 27/03/2023

'Zo run je geen dierentuin'

De Olmense Zoo ligt zwaar onder vuur nadat de 37-jarige vrijwilligster Karen A. zondag is doodgebeten door twee jachtluipaarden. Zowel dierenrechtenorganisatie Gaia als de Europese dierentuinvereniging EAZA hekelen de mentaliteit en de werkwijze van de Zoo.

door jeroen verelst

OLMEN l Minister van Dierenwelzijn Rudy Demotte (PS) stuurt deze week nog een inspectieteam naar Olmen.

Karen A., die regelmatig als vrijwilligster in de Olmense Zoo werkt, was zondag stiekem in de cheetakwekerij geraakt. De dieren voelden dat hun territorium bedreigd werd en vielen haar aan. Volgens zoölogen is het de eerste keer dat jachtluipaarden een menselijk slachtoffer maken.

Dat die weinig benijdenswaardige primeur net de Olmense Zoo te beurt valt, is volgens directeur Harry Schram van EAZA niet helemaal toeval. "Het is niet het eerste incident in Olmen. Als je het aantal ongevallen vergelijkt met het aantal bezoekers en het aantal jaren dat de dierentuin open is, zit de Olmense Zoo ver boven het gemiddelde."

In de zomer van 2002 ging een 61-jarige gids iets te dicht bij de kooi van de Siberische tijger staan. Het dier plantte een klauw in het aangezicht van de vrouw, de verbouwereerde bezoekers konden voorkomen dat ze helemaal verscheurd werd. En vorig jaar mocht de rockgroep Asimov, ondanks felle kritiek en waarschuwingen van dierenrechtengroeperingen, een videoclip opnemen op het cheeta-eiland. Een van de jachtluipaarden haalde uit naar de drummer, hij kwam er gelukkig vanaf met krabwonden in de schouder. "Ik zou niet graag de verzekeringsfirma van de Olmense Zoo zijn", merkt Schram op.

Olmen diende al twee keer een dossier in om lid te worden van EAZA, de European Association of Zoos and Aquaria. Twee keer ving de zoo bot.

"De manier waarop men er omgaat met de jachtluipaarden, speelde een belangrijke rol in de twee weigeringen. De gekweekte cheeta's worden verkocht aan particulieren, aan schimmige oliesjeiks of zelfs aan totaal onbekenden. We hebben al ettelijke keren gezegd dat die politiek niet kan, maar in Olmen blijven ze doof voor onze verzuchtingen. Pas op, ik twijfel niet aan de dierenliefde van de eigenaars, maar zo run je geen dierentuin."

Gaia vreest dat de Olmense Zoo de ellende over zichzelf heeft afgeroepen door de jachtluipaarden consequent af te schilderen als tamme huisdieren. "Het park kweekt bij bezoekers al jaren de indruk dat gevaarlijke roofdieren knuffelbeesten zijn."

Dat een dierenrechtenorganisatie niet tuk is op dierentuinen wekt weinig verbazing. Maar Schram, als spreekbuis van de dierentuinvereniging een onverdachte bron, uit exact dezelfde kritiek op de Olmense Zoo.

Volgens andere vaste bezoekers was ook bij Karen A. de indruk ontstaan dat de jachtluipaarden makke lammetjes waren. Op het internetforum van de dierentuin wordt verklaard dat het slachtoffer zich al eerder alleen in de cheetakooi had begeven. De directie van de Olmense Zoo counterde gisteren de aantijgingen en ontkende met klem dat het dierenpark onveilig zou zijn of onverantwoord zou omspringen met lichamelijk contact tussen bezoekers en wilde, gevaarlijke dieren.

Maar er volgde wel een verdoken instemming met de kritiek. De directie zal niet meer toelaten dat bezoekers met pas geboren roofdierwelpjes op de foto gaan of de dieren voederen. "Ook al gebeurt dat onder het toeziend oog van de verzorgers, het kan een fout beeld schetsen bij de bezoekers."

Voor Gaia volstaat die koerswijziging niet. De dierenrechtenorganisatie vindt dat er iets serieus schort aan de infrastructuur van de Olmense Zoo én aan de mentaliteit van het personeel. Gaia roept minister van Dierenwelzijn Demotte op om de Olmense Zoo te dwingen snel de broodnodige aanpassingswerken uit te voeren en de dierentuinpolitiek te veranderen.

Een inspectieteam gaat deze week nog na of alle veiligheidsmaatregelen in Olmen conform zijn met de strenge wetgeving waaraan de Belgische dierentuinen onderworpen zijn. De Commissie voor Zoölogische Instituten bekijkt ook of strengere regels zich opdringen na het fatale incident in Olmen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234