Dinsdag 07/07/2020

Griekse verkiezingen

Zo reageren deze Belgen op de overwinning van Syriza

Beeld BELGA

De afgetekende overwinning van Syriza lokt verdeelde reacties uit in België. Rechts waarschuwt voor het avontuur waar Griekenland zich in stort, links kijkt met bewondering naar de overtuigingskracht van partijleider Alexis Tsipras.

"Vonk van hoop voor hele Europese continent"

Peter Mertens, voorzitter PVDA: "Wij voelen ons echt verwant met Syriza, en zijn zeer tevreden dat de ketting van besparingen zal doorbroken worden in Griekenland. In 2012 was de angstpolitiek van de Europese gezagsdragers nog succesvol en wonnen de behoudsgezinde partijen.

"Nu hebben de Europese gezagsdragers met hun belerend vingertje, van Jean-Claude Juncker tot Angela Merkel, de Grieken niet meer kunnen overtuigen. Het is voor het eerst sinds de overwinning van het Volksfront in 1936 in Frankrijk dat radicaal-links in Europa een verkiezing wint. Dit is een vonk van hoop voor het hele Europese continent. De democratie is ontstaan in Athene, zo'n 2.500 jaar geleden. Vandaag kan de democratie er een stukje thuiskomen.

"Er gaapt wel een grote kloof tussen de beeldvorming en het reële programma van Syriza. Hun radicalisme houdt vooral in dat zij een andere weg bepleiten voor Europa. Heel wat economen zijn het trouwens met Alexis Tsipras eens dat er iets aan de schuldenlast moet gedaan worden."

"Van een doemscenario zal geen sprake zijn"

Bart Staes, Europees Parlementslid (Groen): "Wie de campagne in Griekenland een beetje gevolgd heeft, weet dat Alexis Tsipras op een erg verantwoordelijke manier met deze overwinning zal omgaan. Hij zal het wel niet makkelijk krijgen om Syriza, dat uit zo'n 400 partijtjes en organisaties bestaat, bij elkaar te houden én het land te leiden.

"Van doemscenario's zal echter geen sprake zijn. Syriza zal wel proberen het land diepgaand te veranderen. Het zal de Griekse staat uit de greep van het cliëntelisme en de corruptie proberen te halen, en het land zal ophouden een failed state te zijn.

"De Europese leiders zullen ook moeten toegeven dat hun beleid gefaald heeft in Griekenland. Door hun brute bezuinigingen is er sinds 2010 20 procent van het Griekse nationale inkomen verdampt. De werkloosheid steeg van 9 procent tot 28 procent. De staatsschuld bedraagt 175 procent van het bbp tegenover 127 procent bij het begin van het Griekse drama.

"Europese politici als (Commissievoorzitter) Jean-Claude Juncker zullen nu hun paniekzaaierij moeten staken, praten met Syriza en moeten kijken hoe ze het land en zijn economie weer zuurstof kunnen geven."

Beeld BELGA

"Vraag is welke toegevingen de partij wil doen"

Johan Van Overtveldt, minister van Financiën (N-VA): "Of Syriza nu de volstrekte meerderheid haalt, dan wel een coalitie moet sluiten, feit is dat de volgende Griekse regering gedomineerd wordt door Syriza. En dan is de vraag welke toegevingen de partij kan en wil doen.

"Ik heb voor de verkiezingen gehoord dat ze de saneringen en de herstructureringen overboord willen gooien, maar ook dat ze lid willen blijven van de eurozone. Welnu, je kunt het niet allebei hebben. Als je alle hervormingen overboord gooit, dan zet je het lidmaatschap van de eurozone op de helling.

"Nu weet ik ook wel dat de retoriek voor de verkiezingen altijd wat forser is, en we zullen zien hoe Syriza zich aan de onderhandelingstafel gedraagt. Ik erken dat dit een krachtig signaal is van de Grieken, maar men moet beseffen dat lidmaatschap van een monetaire unie ook een verbintenis inhoudt. Stel - en ik zeg dit in zeer hypothetische bewoordingen - dat we Griekenland een verregaande schuldkwijtschelding zouden toestaan, dan krijg je binnen de kortste keren een gelijkaardige situatie in een aantal andere landen. En dan vervalt je fundament van de eurozone."

Beeld BELGA

"Syriza sprong in het gat dat op links is ontstaan"

Caroline Gennez, Vlaams Parlementslid (sp.a): "Griekenland is, net zoals na de oorlog, weer een emigratieland. De mensen zitten er letterlijk in de kou omdat het land er jarenlang bestuurd is door twee klieken die vooral zichzelf bedienden.

"De klinkende overwinning van Syriza is dus zeker niet verwonderlijk. Voor mij is die partij een klassiek socialistische partij met wortels in de marxistische traditie. Het PASOK van Georgios Papandreou is verworden tot zo'n demotiverende partij dat er een gat op links ontstaan is in Griekenland. Daar is Syriza in gesprongen.

"Wat zij zeggen, verschilt niet veel van de recepten die ook economen als Paul De Grauwe, Paul Krugman of Joseph Stiglitz bepleiten. Een Grexit zal er hoogstwaarschijnlijk niet komen, Griekenland zal binnen de eurozone blijven.

"Een schuldherschikking lijkt me plausibeler, daarover heeft Syriza ook al gesprekken aangeknoopt met Duitsland. De ironie wil trouwens dat het enige Europese land dat ooit een schuldherschikking kreeg, Duitsland is. Aan die schuldherschikking zullen wel strenge voorwaarden gekoppeld moeten worden, zoals het behoud van de sociale zekerheid en de strijd tegen de corruptie."

Beeld BELGA

"Griekenland mogelijk weer snel op de rails"

Ivo Belet (CD&V), Europees Parlementslid: "Griekenland heeft overduidelijk voor het avontuur gekozen. Syriza staat zelfs op de rand van de absolute meerderheid. Voor de Grieken lijkt het mij beter als er een coalitieregering komt. Als Syriza met een absolute meerderheid, compleet zot van glorie, komt onderhandelen in Brussel, kan het nog erg moeilijk worden.

"In de komende uren en dagen zal duidelijk worden of Alexis Tsipras kan vervellen tot staatsman. Naar ik hoor is er al een deal in de maak om geen schuldkwijtschelding, maar wel een schuldherschikking toe te staan aan Griekenland, waarbij de schulden niet op twintig maar op veertig jaar zouden worden afbetaald. Als ze mee op de kar springen van de Europese investeringen en de Europese Centrale Bank (ECB) hun obligaties over zes maanden begint op te kopen, zou het land wel eens veel sneller dan iedereen verwacht terug op de rails kunnen staan.

"Het domme van deze verkiezingen is dat er een pril herstel van de economie bezig was, maar dat de kiezer dit blijkbaar nog niet genoeg voelde. De recepten van Europa, zoals de diepgaande hervormingen op de arbeidsmarkt, hebben dus wél gewerkt."

Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234