Donderdag 29/09/2022

Stand van zaken

Zo raakt u vandaag thuis met het openbaar vervoer

Archiefbeeld. Beeld Photo News
Archiefbeeld.Beeld Photo News

Na de zware aanslagen van gisteren is de situatie van het openbaar vervoer in en rond Brussel nog niet genormaliseerd. Een poging tot overzicht van de situatie op dit moment.

Stefan Grommen

Met de trein

Voor een blik op de uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen die vandaag zijn genomen bij het spoor, moet u op de 'storingen'-pagina van de NMBS zijn. In Brussel zijn de volgende stations gesloten:

• Brussel-Nationaal Luchthaven
• Brussel-Congres
• Brussel-Kapellekerk
• Mérode
• Delta
• Brussel-Schuman

Beperkte toegang is er in:

• Station Brussel-Zuid: enkel toegankelijk via het Horta plein. Perron 3, 4, 5 en 6 zijn ook beperkt toegankelijk. Volg daarvoor de wegwijzers.

• Station Brussel-Centraal: enkel toegankelijk via Europakruispunt.

• Station Brussel-Noord: enkel toegankelijk via de Simon Bolivarlaan.

• Station Brussel-Luxemburg: enkel toegankelijk via Trierstraat.

• Station Leuven: enkel toegankelijk via Benedenplein.

• Station Antwerpen-Centraal: beperkte toegang tot perron 23 en 24. Die perrons zijn niet toegankelijk via de ingang Kievit.

• Station Luik-Guillemins: beperkte toegang tot perron 2 en 3.

Door die beperkte toegang zijn er momenteel lange wachtrijen mogelijk. De Brusselse politie raadt aan om uw vertrek uit te stellen.

Met de Brusselse metro

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB meldt op haar website dat ze zich "ondanks deze tragedie mobiliseert om haar taken als openbaarvervoersmaatschappij te kunnen uitvoeren voor de Brusselaars, pendelaars en bezoekers". "Brussel mag niet stilstaan", klinkt het.

Het ondergrondse net is vandaag nog toegankelijk tot 19 uur. Toch zijn er heel wat aanpassingen op het 'gewone' schema:

• Lijnen 2-6 rijden niet. Er rijdt een M-bus tussen de stations Simonis en Weststation.

• Metrolijnen 1-5 zijn vervangen door een M-bus tussen de stations Centraal Station en Schuman.

• Deze stations worden bediend: Stokkel, Roodebeek, Montgomery (lijn 1), Schuman, Centraal Station, De Brouckère, Weststation (lijnen 1 en 5), Delta, Pétillon, Sint-Guido en Erasmus (lijn 5). Alle andere stations zijn gesloten.

• Richting Schuman bedient de M-bus de haltes Centraal Station, Park, Troon (Hertogstraat), Trier (tijdelijke halte in de Belliardstraat), Leopoldspark, Schuman.

• Richting Centraal Station worden de haltes Schuman, Ambiorix, Waterloo-Wilson, Gutenberg, Sint-Joost, Madou, Drukpers, Treurenberg en Centraal Station bediend.

Met de Brusselse tram

Alle tramlijnen van de MIVB rijden, behalve lijn 81. Toch zijn er ook hier heel wat uitzonderlijke maatregelen:

• Lijnen 3-4: tussen Noordstation en Albert worden enkel de stations Noordstation, De Brouckère, Zuidstation en Albert bediend. Alle andere stations worden niet bediend.

• Vanaf 19 uur moeten de reizigers het voertuig verlaten aan beide uiteinden van de tunnels.

• Lijnen 7-25: tussen Diamant en Boileau, enkel Montgomery wordt bediend.

• De pendelbus 25-94 tussen de haltes Legrand en Boondaal Station rijdt.

Een MIVB-bus in de Wetstraat. Beeld BELGA
Een MIVB-bus in de Wetstraat.Beeld BELGA

Met de bus

MIVB:

• Lijnen 13, 29, 46, 48, 63, 64, 66, 71, 80, 87 en 95 rijden normaal.

• Lijn 47 rijdt enkel tussen Heembeek en Vilvoorde Station.

• Ook buslijnen 28, 34, 45, 49, 53, 54, 59, 60, 78 en 89 rijden sinds deze namiddag opnieuw.

Een hinderattest nodig? Dat vindt u hier.

De BOOTIK De Brouckère, Zuidstation, Weststation en Roodebeek, en de KIOSK Montgomery, Noordstation, Sint-Guido, De Brouckère, Zuidstation en Weststation zijn nog open tot 18 uur. Alle andere BOOTIKs en KIOSKs zijn gesloten.

De Lijn:
Vandaag volgen zowat alle De Lijn-bussen opnieuw de normale dienstregeling. Maar omdat er rond de luchthaven nog een veiligheidszone is ingesteld, rijden de bussen niet naar de luchthaven in Zaventem:

• Lijnen 651, 660, 681, 682, 683, 820 en 821 zijn beperkt tot de halte Machelen Cargo Discount Parking.

• Lijnen 359, 282, 616 en 830 zijn beperkt tot Zaventem station.

- Lijnen 272, 471, 621, 652 en 659 zijn beperkt tot de halte Zaventem Olmenstraat.

• De Lijnwinkel in Brussel-Noord is momenteel dicht.

Wie voor deze aanpassingen een attest nodig heeft, vindt dat op de site van De Lijn.

Hulpverleners aan de gehavende luchthaven van Zaventem. Beeld EPA
Hulpverleners aan de gehavende luchthaven van Zaventem.Beeld EPA

Met het vliegtuig

Brussels Airport blijft voorlopig dicht, omdat het gerechtelijk onderzoek nog volop loopt. Vandaag en morgen zijn er daarom zeker geen vluchten van en naar Zaventem. Pas wanneer de terminal wordt vrijgegeven, kan duidelijk worden wanneer de de luchthaven weer geopend kan worden voor vluchten en passagiers.

Deze luchtvaartmaatschappijen hebben alvast laten weten hoe ze zich aanpassen aan de situatie:

Brussels Airlines:
Passagiers met een ticket van Brussels Airlines tussen vandaag en 28 maart naar/vanuit/via Brussel, die niet meer wensen te vliegen, kunnen hun vlucht kosteloos annuleren of uitstellen naar een latere datum (ook geldig voor niet-terugbetaalbare tickets).

Passagiers die geboekt hebben via een reisagentschap (of online reisagentschap als Expedia, Opodo, ...) wordt gevraagd hun reisagent te contacteren om te herboeken of een terugbetaling aan te vragen.

Passagiers die gereserveerd hebben via brusselsairlines.com kunnen:
- Een terubetaling aanvragen via deze website
- Hun ticket herboeken naar een latere datum (tot en met 30 juni 2016) via het Service Center: +32 2 723 23 62

Lufthansa:
Lufthansa-passagiers die een vlucht geboekt hebben vanaf Brussel op 23 maart en tot Brussels Airport opnieuw open gaat, kunnen hun vlucht omboeken via http://LH.com of bellen naar +32 70 35 3030 om af te reizen van Amsterdam, Frankfurt, Dusseldorf of Paris CDG.

Air France, HOP!, KLM & Delta Air Lines:
Klanten die een ticket geboekt hebben met Air France, HOP!, KLM of Delta Air Lines vanuit Brussel kunnen hun vlucht omboeken via www.airfrance.be, www.hop.com, www.klm.be, www.delta.com.

Dat kan ook telefonisch op +32 (0) 2 620 01 84 voor Air France, +33 (0)1 72 95 33 33 voor HOP!, +32 (0) 2 620 02 20 voor KLM en +32 (0) 2 620 01 83 voor Delta Air Lines. Reizigers kunnen ook contact opnemen met hun reisbureau.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Jetairfly:
Alle geplande afreizen en terugvluchten die voorzien waren van uit en naar Zaventem worden zeker tot maandag omgeleid via de regionale luchthavens van Oostende, Luik en Charleroi, zo meldt luchtvaartmaatschappij Jetairfly.

Touroperator Jetair contacteert alle betrokken reizigers om hen de nieuwe vluchtgegevens te bezorgen. De reizigers worden gevraagd om zich 3 uur vóór vertrek aan te melden in hun luchthaven.

Jetairfly heeft voor vandaag geen vluchten geannuleerd, zodat alle reizigers hun vakantie kunnen aanvatten of beëindigen. Vanaf 6 uur vanochtend vertrokken reizigers vanuit Oostende en Charleroi naar onder meer de Costa del Sol, Tenerife, Gran Canaria, en zelfs de Kaapverdische eilanden, de Dominicaanse Republiek en Jamaica. Het gaat om tien vluchten.

Ryanair:
Ryanair zal de op Zaventem geplande vluchten van vandaag en morgen vanuit Charleroi uitvoeren. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat duidelijk geworden is dat Brussels Airport ook morgen gesloten blijft.

Gisteren werden alle Ryanair-vluchten op Zaventem geannuleerd na de bloedige aanslagen. De maatschappij raadt wel aan om ten minste 3 uur voor de geplande vertrektijd naar Charleroi te komen. "Voorzie extra tijd voor de bijkomende veiligheidscontroles."

Reizigers mogen hun originele instapkaart (dus oorspronkelijk bedoeld voor Zaventem) gebruiken voor die vluchten.

Thomas Cook:
Touroperator Thomas Cook zal nog zeker tot en met maandag 28 maart zijn activiteiten vanop de luchthaven van Luik organiseren. Dat heeft woordvoerder Koen van den Bosch gemeld.

"Alle vluchten zullen volgens hun originele vluchtschema verlopen alsof ze zouden vertrekken vanuit Brussels Airport", zegt van den Bosch. Enkel de vluchten naar Agadir en Malaga op zaterdag 26 maart en naar Marrakesh op zondag 27 maart moeten nog bevestigd worden. "Voor de klanten die terugkeren van de luchthaven van Luik zullen er shuttlediensten voorzien worden naar de parking van Heverlee IBIS langs de E40 richting Brussel", zegt hij.

Thomas Cook vraagt aan al zijn reizigers om zich ten minste 3 uur voor vertrek op de luchthaven aan te melden en zich via de sociale media en de websites te blijven informeren over de laatste stand van zaken.

Voor reizigers die via Thomas Cook een reis boekten met een andere luchtvaartmaatschappij, zoekt de touroperator naar alternatieven vanuit andere luchthavens zoals Amsterdam, Frankfurt of Parijs. Ook voor dergelijke reizigers die nog moeten terugkeren vanop hun bestemming, zoekt Thomas Cook naar oplossingen. "Kosten voor eventuele extra hotelovernachtingen die deze klanten mogelijk ter plaatse moeten boeken, worden volledig door Thomas Cook Belgium gedragen", aldus van den Bosch.

Wat met uw bagage en auto in Zaventem?

Brussels Airport en de luchtvaartmaatschappijen zullen de komende dagen hun best doen om alle bagage die na de aanslagen is achtergebleven op de luchthaven, aan de eigenaars terug te bezorgen. "Maar we moeten realistisch zijn: dat kan een tijd duren", zegt Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport.

Reizigers die spullen moesten achterlaten bij hun evacuatie uit de luchthaven, wordt aangeraden om eerst en vooral hun luchtvaartmaatschappij te contacteren. Indien de maatschappij geen lokale vertegenwoordiging heeft, kunnen de reizigers een lost & found-formulier invullen op de website van de luchthaven.

Bagage die al ingecheckt was en dus ook gelabeld, zal eenvoudiger te linken zijn aan de eigenaar. Moeilijker wordt het voor de spullen die achterbleven in de vertrekhal.

Het is daarom belangrijk zoveel mogelijk details te vermelden, zegt Fransen. "Bijvoorbeeld de afmetingen, de kleur van de bagage, stickers en andere merktekens aan de buitenkant, maar ook specifieke items die in de bagage zitten. Dat alles kan helpen om de juiste eigenaar te vinden."

Zodra de vertrekhal wordt vrijgegeven, zal de achtergelaten bagage gesorteerd worden. Nadien kan het matchen beginnen. Officiële documenten, zoals paspoorten, zullen aan de lokale politie worden overgemaakt.

De luchthavenparkings vlakbij de terminals van Brussels Airport zijn overigens nog altijd gesloten. Passagiers die hun wagen daar achterlieten, kunnen die dus nog niet ophalen. De discountparkings 1 en 2, op Brucargo (Melsbroek), zijn wel opnieuw open. Daar zijn deze namiddag de eerste mensen hun auto gaan oppikken.

Enkele beelden van een reiziger, net na de aanslag in Zaventem. Beeld AP
Enkele beelden van een reiziger, net na de aanslag in Zaventem.Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234