Zaterdag 04/02/2023

Voor u uitgelegdPCR-testen

Zo raakt u tijdig aan uw PCR-test om op reis te kunnen vertrekken

Wie op reis vertrekt, kan zich in Brussels Airport laten testen op corona.  Beeld Photo News
Wie op reis vertrekt, kan zich in Brussels Airport laten testen op corona.Beeld Photo News

Stilaan weten we of we al dan niet tijdig gevaccineerd zijn om onze geplande reis te maken. Nu rijst een andere vraag: raken we wel tijdig aan een negatief PCR-testresultaat, die andere vereiste om – naast een recente coronavaccinatie – zorgeloos op onze Europese vakantiebestemming te raken?

Luc Beernaert

Nu de vrijheid weer lonkt en we popelen om te reizen, blijken sommige testcentra overbevraagd. Wil u op 1 juli afreizen, dan kan u in pakweg Heist-Op-Den-Berg niet meer in de dagen voor uw vertrek, maar pas op 5 juli een afspraak voor zo’n test inboeken.

Karine Moykens, hoofd van het Interfederaal Comité Testing & Tracing (IFCTT), stelt gerust: “We stellen alles in het werk zodat iedereen tijdig kan getest worden om op reis te vertrekken. Er zijn voldoende testen (ons land kan momenteel per dag 110.000 tests verwerken, red.), maar we moeten ze afgenomen krijgen door zorgverstrekkers, die ook in de vaccinatiecentra zijn ingezet.” Huisartsenvereniging Domus Medica stipt aan dat labo’s van universiteiten sinds vorige week ingeschakeld worden voor de testronde van reislustigen en dat ook privélabo’s worden ingeschakeld voor de PCR-testen, waarvan de eerste twee ook daar gratis zullen zijn. Het kabinet van Vlaams gezondheidsminister Wouter Beke (CD&V) bevestigt dat er stappen worden gezet om de testcapaciteit uit te breiden.

Digitale code

Vanaf de laatste week van juni zal u bovendien op www.mypersonalhealthviewer.be een activatiecode krijgen voor zowel uw eerste twee gratis als de daaropvolgende betalende tests. “Uiteraard moeten we testcapaciteit behouden voor mensen met symptomen en mensen met hoogrisicocontacten. Het zou kunnen dat vakantiegangers niet in het testcentrum vlak bij hun woonplaats terecht zullen kunnen, die worden dan wat verderop in een ander centrum of labo getest.”

De nood aan testcapaciteit zal afhankelijk zijn van de evolutie van de cijfers: indien ons land van rode naar oranje zone evolueert, en andere Europese landen volgen dezelfde trend, zal bij het inreizen van bepaalde landen geen negatieve PCR-test meer vereist zijn.

Liever niet bij huisarts

Om de vraag naar testen te monitoren, voert het IFCTT wekelijks overleg met de reissector. “Veel mensen hebben gewacht om hun reis te boeken tot na het Overlegcomité van vorige vrijdag, toen de twee gratis PCR-testen werden afgekondigd. Voorlopig baseren we ons op het aantal Passenger Locator forms dat vorig jaar werd ingevuld, maar we weten dat mensen deze zomer meer verlangen naar reizen dan vorig jaar.”

Overigens moet u niet in elk testcentrum of labo een afspraak maken voor een PCR-test. Moykens: “Om geen tijd te verliezen en administratieve last te beperken, raden we toch aan te reserveren via www.mypersonalhealthviewer.be. De huisarts neemt ook testen af, maar dat moet het laatste kanaal zijn. De testen via huisartsen zijn idealiter voorbehouden voor mensen die symptomen hebben.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234