Donderdag 20/01/2022

'Zo professioneel, en toch zo menselijk'

Storm liep het nog niet, in de straten van Den Haag. Daarvoor kwam de aankondiging van het afscheid te plots, en viel de regen te overvloedig. Enkele dappere royalisten waagden zich in de regen tot aan de poorten van haar woning, Huis ten Bosch. 'We zijn toch een beetje triest.'

Maandagavond. Den Haag zit aan de piepers en de boerenkool, en nestelt zich daarna op de bank, voor de buis. Afscheid nemen van hun geliefde majesteit doen de Nederlanders liever met urenlange speciale nieuwsuitzendingen dan in de druilerige straten van deze ambtenarenstad.

De meeste mensen die naar het paleis zijn afgezakt, zijn buurtbewoners. We wandelen hier vaak, zeggen Han en Charlie Massa. "We moesten toch effen komen kijken. Om het meegemaakt te hebben. Effen kijken wat er gebeurt."

Wij zijn echte royalisten, zegt haar man Han met gepaste trots. En met de typische onvoorwaardelijke liefde die de ware royalist voor het koningshuis betoont, kan hij niet echt zeggen waarom. "Dat ligt bij jullie wat moeilijker, hé?"

Van Charlie mocht Beatrix nog "honderd jaar" aanblijven. "Zo'n zakelijke vrouw. Daar hou ik wel van. En zo menselijk." Haar dochter was er bij, zegt ze, "in Apeldoorn. Ze zit bij de recherche, reed 10 meter voor de bus. Mijn dochter heeft mensen gereanimeerd." En dat de koningin zo'n mooi gesprek met alle mensen heeft gevoerd die er bij waren. "Ze was altijd waar ze moest zijn. Een plichtsgetrouwe vrouw."

De lichten zijn uit in Huis ten Bosch. Zou ze thuis zijn, Beatrix? Zou ze triest zijn of blij? Het uitzicht is somber, zo in de regen. Zo verlaten. De tv-ploegen die al uren de wacht houden voor de hoofdingang vervelen zich stierlijk. Hij heeft ze allemaal geteld, zegt een potige cameraman: vijf kinderen hebben een kaartje afgegeven. "En iemand met een spandoek. Iets van Willem IV.'

Willem vier. Een koning. Voor het eerst in meer dan 130 jaar. Het was een dag van cijfers. "Ik word 75", zei de koningin. "Binnenkort bestaat Nederland 200 jaar." En daarom treedt ze af, zegt ze. Charlie: "Als moeder zou er voor mij ook geen gein meer aan zijn." Ze heeft het over Friso, de prins die al bijna een jaar tussen dood en leven zweeft. In Londen. Ver van Ten Bosch.

Maar cijfers dus. Alexander wordt 45. Ooit was hij prins Pils ("met het IQ van krop sla en de diepgang van een surfplank", zoals Jeroen Brouwers het lang geleden zei), op 30 april wordt hij koning Willem-Alexander. Basten Carmio, nog een buurtbewoner, is er gerust op. "Hij is ontzettend veranderd. Hij heeft de capaciteiten. Hij is klaargestoomd." Natuurlijk heeft het koningshuis nog zin, zegt hij.

Zijn Koreaanse vriendin Anna Cho vindt het "triest. We zijn toch een beetje triest. Ze heeft bijna de helft van haar leven aan dit ambt gegeven. Het moet voor haar toch heel bijzonder zijn, afscheid nemen. Ik vind het heel dapper, en heel wijs, de beslissing die ze genomen heeft. Het is dapper dat ze de kroon doorgeeft aan een jongere prins. Niet zoals in Groot-Brittannië. Daar wordt de prins alleen maar ouder." Beatrix heeft wel meer voor op Elizabeth, vindt Basten. "Ze staat dichter bij het volk. Ze zou je buurvrouw kunnen zijn."

De Bijlmerramp, het dodelijke vuurwerk in Enschede, de tragische aanslag in Apeldoorn tijdens Prinsjesdag: hij ziet de beelden weer zo voor zich, zegt een jonge man met blonde carré en goudgerande brillenglazen ('mijn naam liever niet in de krant, je weet nooit hoe ze het opschrijven'). Dat hij "warme gevoelens" voor de koningin koestert, daar maakt hij dan weer geen geheim van. "Wat een dame." Hij looft haar "unieke combinatie van professionaliteit en menselijkheid".

Zijn zwartharige vriendin, in chique zwarte mantel, valt hem bij. "Wat een sterke vrouw." Ook zij wonen in de buurt, ze wilden even komen kijken. "De bloemen, die zijn pas voor donderdag. Dan is het haar verjaardag, dan komen we terug." Wat betekent een koning nog, anno 2013? Is de dynastie nog relevant? De vraag stellen lijkt 'onkies', zoals Nederlanders dat graag zeggen, zijn gezichtsuitdrukking spreek boekdelen. "De magie", zegt hij plechtig. "Ik loop hier zo graag rond, kom altijd even kijken. Alleen al de gedachte dat ze voor het raam kan staan zwaaien, dat vind ik prachtig. En dat ze nooit staat te zwaaien, dat is nu net de magie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234