Het consultTech & slimmer kopen
Zo poets je je smartphone (want dat is broodnodig)
We kunnen niet meer zonder onze smartphone, hij gaat soms zelfs mee naar de wc. Maar maak je daarna wel je telefoon grondig schoon? En hoe belangrijk is het eigenlijk om je smartphone regelmatig en goed te reinigen?
Om de zoveel tijd verschijnt er in de media een horrorverhaal over hoe de gemiddelde smartphone vol met bacteriën zit. In de realiteit lopen we misschien niet rond met kleine wc-brillen in onze broekzak, maar mensen moeten wél vaker hun telefoon schoonmaken als ze dat nog niet of zelden doen.
Barry Bekkers, servicepropositiemanager voor Media Markt en onder andere gespecialiseerd in smartphoneonderhoud, raadt zelfs aan om twee keer per dag je smartphone schoon te maken. En minimaal één keer per dag als het even kan. “Dan maken vette vingervlekken of bacteriën geen kans om zich permanent te hechten aan je scherm.”
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft een tienstappenplan voor handwasinstructies en adviseert om die uit te voeren na ieder toiletbezoek (plus na nog een hele lijst aan activiteiten). Maar je smartphone reinigen? Dat zie je niet snel iemand doen in de badkamer.
De meeste alledaagse bacteriën zijn niet of weinig schadelijk. De E. colibacterie, die met name in je darmen voorkomt en zich verspreidt via uitwerpselen, hecht zich graag aan je smartphone. Je kunt er buikgriep en diarree van krijgen.
Probeer dus om je smartphone niet te gebruiken op de wc. En het belangrijkste middel tegen een vieze smartphone is ook de meest logische: was je handen. Regelmatig.
Schoonmaaksprays
Naast regelmatig je handen wassen raadt Bekkers schoonmaaksprays aan die speciaal ontwikkeld zijn voor schermen van smartphones en andere elektronica. Met een microvezeldoek poets je na het sprayen voorzichtig je smartphone. Zorg ook dat je de beschermhoes verwijdert en maak die net zo vaak schoon.
“Een screenprotector en hoesje beschermen vooral tegen schade, bijvoorbeeld na vallen en stoten. Ze bieden geen bescherming tegen bacteriën en virussen”, aldus de smartphoneonderhoudsexpert.
Integendeel zelfs, hoesjes en screenprotectors zijn uitstekende plaatsen voor bacteriën om te groeien. Bekkers verzekert echter dat ze lang mee kunnen als je ze regelmatig schoonmaakt. “Vervang je hoes of screenprotector zeker als ze beschadigd zijn.”
Alledaagse schoonmaakmiddelen die in de supermarkt verkrijgbaar zijn kunnen helpen, maar let wel op wat erin zit. Apple en Google raden voor hun smartphones schoonmaakmiddelen af met meer dan 70 procent isopropyl alcohol.
Een hoger percentage kan de beschermende coating van het smartphonescherm aantasten. Schoonmaakdoekjes met bleekmiddel zijn ook een slecht idee. Bekkers is zelfs helemaal tegen het gebruik van normale schoonmaakmiddelen op je smartphone. “Het is beter om er een gespecialiseerde spray voor aan te schaffen.”
Uv-licht
Belangrijke onderdelen die vaak vergeten worden bij het schoonmaken van smartphones zijn de poorten. Met name de laadpoort is belangrijk om schoon te houden, zodat de kabel goed contact blijft maken.
De poort schoon blazen kan geen kwaad, maar een spuitbus geperste lucht (verkrijgbaar bij de meeste computerspeciaalzaken) is altijd veiliger vanwege de droge lucht. Bovendien kun je die hergebruiken voor andere apparatuur met moeilijke bereikbare plekjes. Voorzichtig schoonmaken met een wattenstaafje of een tandenstoker met een stukje plakband aan het eind is tevens een handige oplossing.
Wie wat meer wil uitgeven aan het schoonmaken van zijn smartphone, kan een uv C-lamp overwegen. Verschillende merken bieden smartphonereinigingsstations aan die de telefoon opladen en tegelijkertijd bestralen met uv C-licht.
“Hierdoor blijft jouw smartphone voor 99,99 procent vrij van bacteriën. Ook hoesjes en screenprotectors worden met uv C-licht gereinigd.” Het is wetenschappelijk aangetoond dat uv C-licht de groei van bacteriën stopt. De prijzen voor uv C-reinigers variëren van 30 tot 200 euro. Ze kunnen ook andere apparatuur en voorwerpen reinigen.