Dinsdag 18/05/2021

Burn-out

Zo pakt Vandeput burn-outs aan

Steven Vandeput (N-VA). Beeld belga
Steven Vandeput (N-VA).Beeld belga

Minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) wil stress en burn-outs bij federale ambtenaren verminderen. Centraal in zijn actieplan: meer flexibiliteit. Zowel als het gaat over het indelen van de werkdag als wat betreft de loopbaan.

Eerst de cijfers: de federale overheid turfde vorig jaar 1,218 miljoen ziektedagen op een totaal van 74.976 medewerkers. Dat geeft een gemiddelde van 16,3 ziektedagen per ambtenaar in één jaar. Meer dan een kwart (28,4 procent) van die ziektedagen komt door stressgerelateerde ziekten.

Heel wat ambtenaren zitten dus ziek thuis door stress, vermoeidheid of een burn-out. Dat wil minister van Ambtenarenzaken Vandeput nu aanpakken met een groot actieplan rond burn-outpreventie. Staat vast: de federale ambtenaar zal in de toekomst anders werken. Naar Brussel pendelen om daar acht uur te slijten aan je bureau? Niet meer elke dag, want Vandeput wil telewerk nog meer organiseren. Hij denkt ook aan het installeren van satellietkantoren - werkplekken in je buurt - voor alle federale overheidsdiensten. Dat zorgt niet alleen voor een betere balans tussen privé en werk, het pakt ook de mobiliteitsproblematiek aan, denkt Vandeput.

De ambtenaar zal de eigen werkdag ook flexibeler kunnen invullen. Wil je werken van 9 tot 5? Goed. Maar vul je de dag liever op een andere manier in, waardoor je bijvoorbeeld toch nog het oudercontact haalt? Ook goed. Exit de prikklok dus.

undefined

Verandering van spijs

Soms is een uitkomst bij stress en burn-out deeltijds werken. Maar niet iedereen kan dat financieel aan. De N-VA-minister vindt het een goed idee om ambtenaren de optie te bieden om gedurende een bepaalde periode een wat lichtere job, met minder verantwoordelijkheden, uit te oefenen.

Verandering van spijs doet eten, vindt Vandeput ook. Om werknemers gemotiveerd te houden, moeten ze af en toe van een nieuwe uitdaging kunnen proeven. Zowel binnen de ambtenarij, maar evengoed erbuiten. Met andere woorden: even oversteken naar de privésector moet kunnen. Dat kan gaan over een paar uren, maar evengoed over een paar weken of maanden. Een voorbeeld: voor iemand die zich buigt over jobs voor mensen met een handicap bij de federale overheid, kan het interessant zijn om vier maanden mee te draaien bij een vzw die zich inzet voor mensen met een beperking. Die ambtenaar kan er ideeën opdoen die verrijkend kunnen zijn voor zijn of haar werk bij de federale overheid. Maar je hoeft je job er zelfs niet helemaal voor te laten schieten. Je kan ook deeltijds op je eigen afdeling blijven werken, terwijl je de rest van de tijd elders werkt.

undefined

Sprong in het diepe

Om ambtenaren aan te moedigen ook binnen de overheid te solliciteren, wil Vandeput de vacatures aanpakken. Die zouden te specifiek geformuleerd zijn waardoor weinig mensen zich geroepen voelen om te solliciteren. Ze moeten dus een breder publiek aanspreken, waardoor meer ambtenaren de sprong in het diepe wagen.

Daarnaast wil de N-VA'er nog een expertisecentrum uit de grond stampen dat federale ambtenaren begeleidt in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Tegelijk neemt hij de evaluaties van de federale ambtenaren onder de loep. Nu werkt dat niet zoals het zou moeten, klinkt het. Er wordt te weinig geëvalueerd en te veel 'achteruit gekeken'.

In een korte reactie laat Vandeput weten dat hij dit plan de komende maanden en jaren zal uitwerken in concrete maatregelen. "Dit zal ook in overleg met de sociale partners gebeuren. Uiteindelijk willen we werken aan een overheid als aantrekkelijke werkgever, waar het goed werken is voor ambtenaren. Want dat is de beste manier om een uitstekende dienstverlening aan burgers en ondernemingen te blijven garanderen."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234