Maandag 26/10/2020

Buitenland

Zo pakt België de vluchtelingencrisis aan

Migranten op het dek van het Italiaanse marineschip Chimera, dat de haven van Salerno binnenloopt.Beeld © CIRO FUSCO / EPA

Op de Europese top in Brussel zoeken de staatshoofden en regeringsleiders naar oplossingen voor de vluchtelingencrisis op de Middellandse Zee. België doet met vier maatregelen zijn eigen duit in het zakje.

Houdt marineschip klaar

Het meest opvallende engagement is dat België een marineschip ter beschikking stelt om verstekelingen op de Middellandse Zee te redden. Het gaat om de Godetia, een zogenoemd commandoschip. Het is een van de grotere schepen van de zeemacht, met een bezetting van een kleine 100 man. Er is voldoende laadruimte voor hulpgoederen en plaats om een ruime ziekenboeg in te richten. Defensie staat budgettair zwaar onder druk, maar allicht maakt de EU extra geld vrij voor de operatie. Indien nodig past de federale regering het verschil bij.

Welke taken het schip krijgt en of het effectief wordt ingezet, wordt besproken met de andere landen. Daarna moet de ministerraad nog zijn fiat geven, maar dat is een formaliteit. Volgende week zou het schip kunnen vertrekken. De termijn van de operatie is voorlopig nog niet bekend. De operatie Atalanta in 2009 in de strijd tegen piraten voor de kust van Somalië, was eerst gepland voor drie maanden. Na drie missies verliet het laatste Belgische schip pas begin 2013 de regio.

Beeld Belga

Voorziet 250 extra opvangplaatsen

België wil ook inzetten op hervestiging. Via die procedure worden vluchtelingen ter plaatse geselecteerd, waarna ze een vaste verblijfplaats krijgen toegewezen in de EU. Die weg moet voor een deel de vluchtelingenstroom kanaliseren, maar de impact is beperkt gezien het hoge aantal vluchtelingen. De Commissie stelt voor om het aantal hervestigingen van vluchtelingen op het hele grondgebied van de EU vast te leggen op 5.000.

België wil nu dat dit aantal wordt verdubbeld. Dat zou neerkomen op de opvang van ongeveer 250 personen in de komende twee jaar. In 2015 vangt ons land al zo'n 300 mensen op. Er wordt geen werk gemaakt van tijdelijke noodopvang. Duitsland beloofde in 2013 al 10.000 Syriërs onderdak te bieden tot de situatie in hun thuisland onder controle is. "België zou zo'n 3.000 mensen kunnen opvangen", zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt.

Versterkt ontwikkelingshulp

Op dit vlak zijn de engagementen minder concreet, maar daarom niet onbelangrijk. Het volstaat niet om mensen uit hun bootjes te redden, je moet ook de redenen waarom mensen vluchten wegnemen. Extra budgetten worden niet vrijgemaakt, maar het is werk van lange adem, benadrukt minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld). Hij is het hele Belgische ontwikkelingssamenwerkingsbeleid aan het heroriënteren, met de focus op de minst ontwikkelde landen, fragiele staten en voormalige conflictgebieden in Noord-, Centraal- en West-Afrika. Veel van de vluchtelingen komen uit die landen.

Premier Michel (MR) zal zijn collega's tijdens de Europese top vragen om de diplomatieke druk op te voeren op de oorsprong- en de doorvoerlanden om mee te helpen de vluchtelingenstroom te stoppen.

Helpt mee aan bewaking buitengrenzen

De regering engageert zich, indien gevraagd, om extra personeel te voorzien voor Frontex. Dat is het Europees agentschap dat instaat voor de bewaking van de buitengrenzen. De bijdrage van ons land op dat vlak is momenteel bescheiden. Dit jaar zijn er slechts twee 'debriefers' aan het werk. Zij controleren papieren en checken de herkomst van gestrande vluchtelingen. Mogelijk wordt hun aantal opgedreven.

"In wezen verandert er niets", reageert De Vriendt. Over de hele lijn is hij niet onder de indruk. "Alleen de inzet van de Godetia springt in het oog. Dit is niet de voortrekkersrol die België zou kunnen spelen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234