Donderdag 16/09/2021

Opinie

Zo ontstaat de haat

Thijs Verbeurgt. Beeld sp.a
Thijs Verbeurgt.Beeld sp.a

Thijs Verbeurgt is fractieleider voor sp.a in Mechelen.

“Sinds 1975 zijn er 4,2 miljoen mensen geïmmigreerd (statbel). Hoeveel natuur moeten we nog vernietigen om bevolkingsgroei te slikken?”, tweette N-VA-parlementslid Tomas Roggeman op vrijdag. Roggeman, die u misschien nog kent van zijn “Return to Sender”-tweet over drenkelingen in de Middellandse Zee is niet aan zijn proefstuk toe maar toch deed deze specifieke tweet in de zee van rechtse ranzigheid mij over mijn nek gaan. Waarom?

Laat ons duidelijk zijn. Samenleven is soms lastig. Zeker in een steeds dichter bevolkte en steeds diversere samenleving. En onze samenleving is steeds diverser: diverser qua afkomst, qua levensbeschouwing, qua gezinsvorm, qua geaardheid, qua gender, qua arbeidsstatuut, etc. Niets is simpeler dan samenleven met een kloon van jezelf. Samenleven met iemand die 180° graden met jou verschilt, is nu eenmaal een grotere uitdaging.

In die realiteit, heb je als politicus twee opties: je kan de problemen die er zijn, erkennen en elke dag opnieuw het samenleven trachten vlot te trekken óf je kan elk probleem aangrijpen om de samenleving te vergiftigen. En dat is exact wat Tomas Roggeman met zijn tweet doet.

U moet weten, ik studeerde Slavistiek met als optie de Balkan. Als kind werd ik verliefd op de regio maar ik kon maar niet begrijpen hoe buren van de ene dag op de andere elkaar konden uitmoorden. Als student leerde ik dat de haat niet zomaar ontstond. Decennialang wezen nationalistische politici aan ieders kant de andere constant aan als de schuldige. Economische crisis? “De schuld van de luie Serven”. Besparingen in de zorg? “De schuld van egoïstische Kroaten?” Duurdere olieprijzen? “De schuld van moslims”… Steeds weer werd de andere de schuldige van alles wat misliep. Op de duur is je buurman niet langer gewoon iemand anders met gelijklopende zorgen maar een deel van een groter probleem. Een probleem dat moet opgelost worden. En zo werd de Joegoslavische samenleving vergiftigd. Zo ontstond de haat. Tot één vonk volstond.

Dit is wat Tomas Roggeman doet. Hij haalt een terecht probleem aan: Vlaanderen raakt inderdaad stilaan volgebouwd. Maar in plaats van de reële oorzaken aan te wijzen zoals een collectief bestuurlijk falen, een begrijpelijk - maar op termijn onhoudbaar - verlangen bij de meerderheid van de Vlamingen naar een eigen fermette, een algemene bevolkingsaangroei, de onwil van zijn eigen partij om de betonlust een halt toe te roepen of in plaats van een concrete oplossing voor te stellen, kiest het parlementslid ervoor om met foute cijfers (want de reële bevolkingsaangroei is iets anders dan immigratie) één groep de schuld in de schoenen te schuiven. Minder groen, minder bomen, meer overstromingen, meer beton? Allemaal de schuld van “de migranten”.

Hiermee kiest Roggeman er bewust voor om de samenleving te verzieken. Om gif in de oren van de samenleving te gieten. En dit leert de geschiedenis ons: doe dit dag in, dag uit, doe dit bij elk probleem en zo ontstaat de haat. En dan is het gewoon wachten op een vonk…

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234