Voeding
Zo ongezond is een smoothie
Twee sinaasappelen, zeven kleine appelen, een banaan en tien aardbeien: zoveel fruit zit er in de strawberry squeeze die Danira Boukhriss en Kobe Ilsen lieten analyseren voor hun nieuwe programma Over eten. Dat fruit gezond is, weten we allemaal. Maar hoe gezond zijn twintig stukken fruit in één smoothie?
Smoothies zijn enorm populair, want ze zijn lekker én - zo denken we - gezond. De drankjes zitten immers boordevol fruit en bevatten geen toegevoegde suikers. Maar dat betekent nog niet dat ze ook goed zijn voor de gezondheid.
De aanbevolen hoeveelheid fruit per dag is twee tot drie stukken, zei diëtiste Sanne Mouha in Over eten. "Twintig stukken is een pak te veel. Veel mensen vergeten het, maar in fruit zit ook suiker", klonk het. Dat dat natuurlijke suikers zijn, maakt geen verschil. "Eenmaal in het lichaam doet die suiker hetzelfde als alle andere suikers."
Vezels gebroken
Op zich is suiker niet slecht voor het lichaam. "Ons lichaam heeft suiker nodig als bouwstof", legt professor Chantal Mathieu uit. "Maar belangrijk is de manier waarop het verpakt zit in onze voeding."
Als je fruit mixt, worden de vezels gebroken. De suiker komt daardoor meteen in de maag terecht, van waar het via de darmen ineens wordt opgenomen in het bloed. "Daar bouwt suiker zich op, waardoor je gaat verdikken en vet gaat opstapelen", aldus Mathieu.
Groene smoothie
Hoeveel suiker bevat nu één smoothie? Professor Bart Nicolai deed de test en berekende dat in Danira's strawberry squeeze 10 procent suiker zit, of ongeveer 8,5 klontjes. Ter vergelijking: in een glas cola zitten 8 klontjes.
Bent u verslingerd aan uw dagelijkse smoothie, dan is er wel een gezonder alternatief. Een groene smoothie - bijvoorbeeld met selder, komkommer, spinazie, limoen en één appel - bevat slechts 2 klontjes suiker. Meer gezonde recepten zijn te vinden op de Facebookpagina van Over eten.