✦De dag van
Zo'n berg geld verdien je dus met een musical over katten
Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: Internationale dag van de kat.
De mensheid is op te delen in twee groepen: musical-lovers en musical-haters. Ondergetekende zit eerder in het tweede kamp. Dat gezegd zijnde: Cats! Vandaag vieren we namelijk de Internationale Dag van de Kat. Als u thuis zelf zo'n viervoeter heeft, is dat enigmatisch beestje waarschijnlijk toch rotverwend. Van een paar alinea's meer of minder ligt Minou toch niet wakker.
Daarom een variatie op het thema: Cats! Het magnum opus van Andrew Lloyd Webber is een van de allergrootste creaties uit het genre, samen met andere kaskrakers als Les Misérables en The Phantom of the Opera. Die laatste is trouwens ook een hersenspinsel van Webber. De musical, gebaseerd op verzen van de gerespecteerde dichter T.S. Elliott, ging in 1981 in première op de Londense West End. Een jaar later ging ook New York voor de bijl en debuteerde de voorstelling op Broadway. Pas 18 jaar later viel het doek definitief voor de beestenbende.
Zoals Webber het toen zelf verwoordde: 18 jaar is een mooie leeftijd voor een kat. Die lange carrière heeft Webber alleszins geen windeieren gelegd. Zijn netto vermogen – uiteraard niet enkel aan Cats te danken – wordt geschat op zo'n 1,2 miljard dollar. Maar wat heeft die ene musical hem dan precies opgeleverd?
Mooi rendement
Op het risico u nu al teleur te stellen: een exacte berekening is onmogelijk. Daarvoor dien je alle details uit alle Cats-gerelateerde contracten te kennen. Merkwaardig genoeg liggen die niet op de redactie van De Morgen. Wel valt het te becijferen wat dat muzikale kassucces ongeveer heeft opgebracht: een gigantische berg geld. Hoeveel dat precies is, varieert van bron tot bron.
Sommige schattingen houden het op een totaalopbrengst van 1 miljard, anderen gaan richting het viervoud. In deze kijken we even naar het toonaangevende blad The Economist. Dat berekende dat Cats op Broadway alleen al zo'n 2,8 miljard dollar heeft opgeleverd, na maar liefst 7.485 opvoeringen. "De originele investeerders hebben er een rendement van ongeveer 3.500 procent aan overgehouden", voegt The Economist er nog aan toe.
U verdient graag bakken geld? Misschien even brainstormen over een musical?