Zaterdag 16/01/2021

Gezondheid

Zo moet u gezonder worden

Beeld Xavier Truant

In 2025 gaan we allemaal rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Althans, dat hoopt Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V), die ons een pak gezonder wil doen leven. Hij trekt dan ook de portemonnee open.

Coaches op de werkvloer

We moeten minder zitten en meer bewegen. Minder snoepen en meer fruit eten. Makkelijker gezegd dan gedaan, als je de helft van je tijd op kantoor bent. Daarom gaan bedrijfscoaches de werkvloer een pak gezonder maken.

Zestig procent van de Vlaamse volwassenen beweegt minder dan dertig minuten per dag. En gemiddeld zitten we ruim acht uur op een stoel. Intussen weten we allemaal dat dat verre van gezond is. Maar breng daar maar eens verandering in als je een zittende kantoorjob hebt. Geen evidentie, weet ook minister Jo Vandeurzen. Op de gezondheidsconferentie in Gent dit weekend hamerde hij dan ook meer dan ooit tevoren op het feit dat de overheid 'settinggericht' wil werken en dus zal focussen op de plaats en context waarin mensen leven. En de werkvloer, dat is nu eenmaal de setting waarin veel Vlamingen de meeste tijd doorbrengen.

Omdat slechts 13 procent van alle bedrijven echt gezond is, trekt Vandeurzen voor de komende jaren 2,8 miljoen euro uit om mee te betalen voor bedrijfscoaches. "Dat zijn mensen die bedrijfsleiders zullen motiveren en coachen om acties op te zetten die de gezondheid van de werknemers bevorderen", legt hij uit. "Die coaches kunnen externe mensen met een gezondheidsachtergrond zijn, maar belangrijker is dat ze de bedrijfscultuur kennen en weten hoe ze personeel op een positieve manier kunnen motiveren."

Pilates

In eerste instantie maken vooral kmo's aanspraak op financiële middelen om een bedrijfscoach aan te werven, omdat er bij hen momenteel het minste acties gebeuren om gezond leven te promoten.

Een aantal grote bedrijven zet nu al stevig in op de gezondheid van zijn werknemers. Zo werkt Delta Lloyd Life, goed voor 450 personeelsleden, al drie jaar samen met sport- en gezondheidsexperts van buitenaf. "Op maandagmiddag kunnen werknemers pilates volgen in het fitnesszaaltje dat we speciaal hebben ingericht. Een halfuurtje doet wonderen", zegt woordvoerster Davine Dujardin. "Er is ook een dag dat we vers fruit aanbieden, eentje met verse soep... Allemaal gezondheidsmaatregelen die hun vruchten afwerpen. Terwijl de gemiddelde Belgische werknemer ruim zes jaar ouder is dan zijn biologische leeftijd, blijft dat bij ons personeel beperkt tot drie jaar. Bovendien zijn onze mensen ook minder afwezig dan vroeger en zijn de relaties met collega's beter."

Bij Familiehulp is de situatie nog net iets anders, want voor een aanzienlijk deel van de 12.500 werknemers vormen andermans huizen de werkvloer. "Wij moeten dus ook onze klanten overtuigen van een gezonde omgeving", zegt San Cooreman. "Passief roken is een van onze stokpaardjes. We vragen de cliënten om niet te roken en voldoende te verluchten als onze medewerkers bij hen zijn." Ook bij vergaderingen op kantoor gaat het er gezond aan toe. "De centimeters mayonaise op prefabbroodjes zijn verleden tijd. Bij lunchmeetings liggen er gezonde boterhammen, een groentebuffet of een fruitschaal. Tot grote maar aangename verrassing van externe mensen die hier komen vergaderen."

Sporten op doktersvoorschrift

Ruim 4,5 miljoen euro om 16.000 vastgeroeste Vlamingen opnieuw aan het bewegen te krijgen. Dat is wat minister Vandeurzen wil realiseren met 'Bewegen op verwijzing' - sport op doktersvoorschrift, zo u wil. "8 op de 10 deelnemers bewegen meer, ook na de coaching."

Komt een man bij de dokter - puffend van kortademigheid, al zweterig van de korte wandeling van wachtkamer naar kabinet, met een zorgwekkend buikvolume. Zegt de dokter voortaan: "Een beetje beweging zal u goed doen. Ik schrijf u een kuur bij een coach voor. En ja, dat is terugbetaald."

Wanneer u zich herkent in de situatie zoals die hierboven, maak dan uw borst maar nat: grote kans dat uw huisarts u het komende jaar tot 'Bewegen op verwijzing' (BOV) verplicht. "BOV werkt volgens een vast principe: de huisarts verwijst patiënten die aan de voorwaarden voldoen door naar een BOV-coach. Die BOV-coach stelt dan samen met de deelnemer een beweegplan op maat op. De drempel wordt zo laag mogelijk gehouden. Het kan gaan van mensen motiveren om met de fiets naar het werk te gaan tot deelnemen aan lokale sportinitiatieven", zegt minister Vandeurzen.

Ja, het werkt

Het is u wellicht opgevallen de laatste dagen: bewegen is het nieuwe ordewoord in het Vlaamse gezondheidsbeleid. Niet onlogisch, wanneer blijkt dat 54 procent van de Vlaamse mannen en 42 procent van de vrouwen overgewicht heeft, en 13 procent van alle volwassenen met obesitas kampt. Dat moet tegen 2025 veranderen. Daarom wordt BOV in heel Vlaanderen uitgerold: een min of meer dwingend doktersbevel is dé manier om vastgeroeste mannen en vrouwen, dikwijls ook botsend tegen de armoedegrens en in sociaal zwakkere bevolkingsgroepen, toch aan het bewegen te krijgen.

Met de hulp van een bewegingscoach, bovendien. Want als er één ding blijkt uit de proefprojecten die de afgelopen jaren liepen in Leuven en Mechelen, is dat mét coach mensen in zes maanden hun bewegingsvolume bijna verdubbelen - van 61 minuten beweging per maand naar 109 minuten. 82 procent van de deelnemers is bovendien vastberaden genoeg om ook ná de coaching door te blijven gaan.

Bij het project in Leuven, uitgevoerd door Riso Vlaams-Brabant, werden 308 mensen doorverwezen. BOV is intussen ook van start gegaan in Mechelen, en begin 2017 is het ook mogelijk in Izegem, Halle, Roeselare, Menen en Genk. De komende vijf jaar stelt de Vandeurzen 4,5 miljoen euro beschikbaar om BOV in heel Vlaanderen uit te rollen. Daarmee wil hij ruim 16.000 mensen via de huisarts en de beweegcoach aan het sporten krijgen.

Dat zou allemaal ook iets moeten opbrengen, zo blijkt uit internationaal onderzoek dat onlangs in het medische magazine The Lancet verscheen: de fysieke inactiviteit kost in heel België 253 miljoen euro aan de gezondheidszorg. Daar komt nog eens een geschat productiviteitsverlies voor onze economie van 94,3 miljoen euro bovenop.

Nog ideeën van minister Vandeurzen

Woogie Boogie

Korte kleurrijke en vrolijke fragmenten uit Disney-films, die kinderen moeten naspelen. Deze beweegtussendoortjes zijn handig voor in de klas, maar ook beschikbaar voor thuis.

Safe 'n Sound

Safe 'n Sound richt zich op bezoekers van evenementen, festivals en clubs in de elektronische dancescene. Vrijwilligers geven informatie over alcohol en andere partydrugs en helpen de risico's, voor zij die gebruiken of overwegen te gebruiken, zo klein mogelijk te houden.

Goedkopere rookstopbegeleiding

Rookstopbegeleiding door een tabakoloog wordt heel wat goedkoper. Individuele sessies kosten nog maximaal 7,50 euro per kwartier. Nieuw zijn groepssessies, die hooguit 1 euro kosten. Mensen met een laag inkomen - bij wie het aandeel rokers groter is - betalen 1 euro of 50 eurocent.

Draaiboeken over eetstoornissen

Een eetexpert ontwikkelde draaiboeken die zorgverstrekkers helpen om eet- en gewichtsproblemen tijdig op te sporen en op een gepaste manier door te verwijzen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234