Donderdag 23/09/2021
Maaike Neuville. Beeld photo news
Maaike Neuville.Beeld photo news

Opinie

Zo min mogelijk plastic, toch?

Maaike Neuville is theater- en filmactrice, filmregisseur en schrijfster in bijberoep.

Binnen je relatie heb je verschillende relaties. Dat hoorde ik Esther Perel, razend interessante Belgisch-Joods-Amerikaanse seksuologe, in een interview op de radio verkondigen. Niet met andere mensen, bedoelde ze, maar met elkaar. Er zijn zo van die keerpunten die je samen beleeft en als je ze samen overleeft, dan beland je in een nieuwe relatie. Iedereen die al lang hetzelfde lief bezigt, zal hier wel iets van herkennen, toch?

Zo gaat het ook in een levensloop. Om de zoveel tijd herboor ik. Dat woord bestaat niet. Maar het dekt de lading het beste, vind ik. Omdat het mijn minieme inspraak in dit leven insluit. Ik herboor. Omdat er een kind komt, omdat er een overlijden is, omdat ik een carrièreswitch maak. Op een van die keerpunten had ik een droom. Maar eentje van het soort dat zo helder op mijn netvlies bleef plakken dat ik het van mezelf gerust een visioen mocht noemen. Ik werd net niet overspoeld door een e-nor-me golf van een zee vol dode vissen. Allemaal donkere dode vissen. Heel eng.

Moedeloos én strijdvaardig

Ik besef al langer dan vandaag dat het niet de goede kant opgaat met onze wereld. Daar word ik soms moedeloos van en soms strijdvaardig. Ik ben niet zo van de of-of-gemoedstoestanden. Eerder van de en-en. Dus vol goede moed én vol bewustzijn van de lage directe impact ervan doe ik mee aan Mei Plasticvrij. Rome wasn't built in a day. En de vissen werden niet op één dag weer gezond in de zee.

Het sneeuwbaleffect. O, mijn favoriete effect. Ik wéét dat er ook top-downbeslissingen genomen moeten worden. Maar de hoop dat bottum-up top-down in the middle zal tegenkomen is veel groter dan de hangbeweging die mijn hoofd soms maakt bij het zien van plastic soup. Ik moet toegeven dat ik het bij tijden moeilijk krijg wanneer ik denk aan al het verdoken plastic dat zich niet gedraagt als het gemakkelijk te identificeren doorschijnende inpakpapier. De wegwerptandenborstel, de wegwerpaansteker, de wegwerpbalpen, rietjes, cosmeticapottekes, speelgoed, fleecekleren. Ai ai, dan zakt de moed weer even van het opgeheven, strijdvaardige hoofd richting schoenen. Het valt me op dat al deze producten, naast het materiaal waaruit ze bestaan, één grote gemene deler lijken te hebben: het gebrek aan tijd van hun bezitters. Snel, een balpen! Nee, geen tijd om een buisje in een herbruikbare versie te steken. Een balpen! Nu!

Wanneer ik in de winkel sta in deze mei-tijden waarin ik me heb geëngageerd om zo min mogelijk plastic te consumeren, dan valt het me op dat ik rustiger ben. Alsof mijn ogen zich samen met mijn bewustzijn wat meer openen. Ik kijk, onderzoek en ik geniet van de nieuwe uitdaging en selectieprocedure. Voor de sceptici die al zuchten bij de gedachte aan zo'n plasticvrije speurtocht, kan ik je als ervaringsdeskundige (nog lang geen pro, though) geruststellen: in zekere zin is het gemakkelijker. Je hebt minder, veel minder keuze. Meer tijd en minder keuze hebben, dat mag wat mij betreft de nieuwe hype van 2018 worden.

Die kleine, maar o zo kostbare, winst aan warmte en rust die ik ervaar wanneer ik in de winkel een bakje ingepakte tomaten vervang door zijn niet-ingepakte variant, geeft me moed. En het blije besef dat de sneeuwbal zijn werk doet, ook –of moet ik zeggen vooral – in tijden van klimaatopwarming. Meer en meer mensen worden wakker. Dat klopt ook met mijn visioen. Net voor ik ten onder ging werd ik wakker. Ik ben geen visioenenverklaarder van opleiding, maar ik weet nu wel wat dat betekent, net niet opgeslokt worden door een zee vol dode vissen: dat het nog niet te laat is, maar dat het wel tijd is. Hoog tijd. Om te herboren in de monogame relatie die we hebben met deze prachtige voluptueuze vrouw die de aarde is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234