Zaterdag 14/12/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Zo maak jij het verschil voor kinderen in nood

Beeld Shutterstock

Voor veel gezinnen is het leven hard, en dit om uiteenlopende redenen. Een luisterend oor, een beetje begrip en wat hulp zijn voor hen meer dan welkom. Dat is precies wat deze gezinnen mogen verwachten van de vrijwilligers van vzw DOMO. Om tegemoet te komen aan het groeiende aantal vragen om hulp is de financiële steun van een stichting onontbeerlijk. 

Volgens Statistics Belgium loopt 20% van de Belgische bevolking het risico om in armoede of sociale uitsluiting terecht te komen. Een van de meest kwetsbare groepen zijn kinderen en jongeren van 0 tot 17 jaar (22%) en dus ook hun gezinnen. “Alle kinderen hebben het recht om gelukkig te zijn en een mooie jeugd te beleven”, zegt Jan Ringoet, bestuurslid van de vzw DOMO. “Elke ouder kan een periode doormaken waarin de last van het leven te zwaar is om te dragen. Dan staan onze vrijwilligers in de plaatselijke afdelingen klaar om hen te ondersteunen.”

Steun en gemoedsrust
DOMO is actief in heel België en helpt kansarme en sociaal geïsoleerde gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar. Elk gezin krijgt hulp van een vaste vrijwilliger, zodat er op termijn een vertrouwensrelatie ontstaat. “Een vrijwilliger schenkt elke week twee uur van zijn tijd aan het gezin”, aldus Ringoet. “Hulp bieden kan op allerlei manieren: knutselen met de kinderen, helpen bij hun huiswerk, een wandeling maken, hen stimuleren om sociale contacten te leggen door naar de bibliotheek, museum of sportclub te gaan,… Daarbij is het heel belangrijk dat alles in overleg met de ouders verloopt, zodat de activiteiten aangepast kunnen worden aan wat dat specifieke gezin nodig heeft.”

Beeld Domo

In uitzonderlijke gevallen kan de vzw gezinnen ook financieel steunen. DOMO betaalt dan bijvoorbeeld de kosten om kinderen naar een jeugdbeweging te laten gaan of voor hun sportieve of creatieve activiteiten. Of de vzw probeert kaartjes met korting te krijgen voor een voorstelling, tentoonstelling of bioscoopbezoek.

Jan Ringoet wijst erop dat de vrijwilligers absoluut geen babysitters zijn: “Hun taak bestaat erin om de ouders en kinderen steun te bieden en gemoedsrust te geven. Daarom besteden ze soms ook aandacht en tijd aan de ouder(s), zodat die wat ademruimte krijgen. Waar het op aankomt, is dat ze altijd bereid zijn om te luisteren zonder te oordelen.”

Beeld Domo

Jammer genoeg neemt het aantal ouders dat DOMO om steun en begeleiding vraagt voortdurend toe. De vereniging heeft dus dringend meer vrijwilligers nodig. Dat maakt het project duurder, ook al worden de vrijwilligers niet betaald. “Zonder externe financiële hulp komt onze werking in gevaar. Wij moeten immers vrijwilligers aantrekken en opleiden en hun onkosten vergoeden”, zegt Ringoet.

Daarom heeft DOMO Antwerpen, een van de tien lokale afdelingen van de vzw, al twee keer aan de Stichting ENGIE steun gevraagd voor haar projecten. Het gaat om enkele duizenden euro’s, die DOMO gebruikt heeft om meer vrijwilligers aan te trekken. De vzw nam bijvoorbeeld deel aan allerlei evenementen of voerde promotiecampagnes op de sociale media. Maar de meeste middelen gingen naar de opleiding van nieuwe vrijwilligers. “De steun van de Stichting is belangrijk, zelfs essentieel om ons werk te kunnen voortzetten”, aldus nog Ringoet. “Wij mogen nooit vergeten dat kinderen het allerkostbaarste op deze wereld zijn!”

De Stichting ENGIE richt zich op een betere integratie van jongeren in de samenleving. In ons land besteedt ze elk jaar 500.000 euro aan steun voor verenigingen die kinderen en jongeren beter willen integreren door middel van onderwijs, sport en cultuur. De Stichting steunde reeds een veertigtal projecten, die samen meer dan 55.000 kinderen bereiken.

Ken je iemand die actief is in een vereniging voor jongerenbegeleiding in België? Of ben je zelf op zoek naar subsidies? Dien je project in bij de Stichting ENGIE

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234