Donderdag 02/02/2023

strijd tegen IS

Zo lokt IS artsen en ingenieurs naar Syrië en Irak

IS voerde vorig jaar deze Australische dokter op in een propagandafilmpje:
IS voerde vorig jaar deze Australische dokter op in een propagandafilmpje: "Ik had zelfs veel eerder moeten komen."Beeld Le Figaro / DR

IS heeft niet enkel strijders en martelaars nodig. De terroristische groep probeert steeds vaker universitairen en hoogopgeleiden naar het kalifaat te lokken, zo schrijft Le Figaro.

IS-leider Abou Bakr al-Baghdadi riep wetenschappers en experts in 2014 al naar Syrië te komen om hem te helpen bij de "opbouw van het kalifaat". Sinds het begin van de oorlog in Syrië zijn veel hoogopgeleiden en universitairen het land ontvlucht. Door de opkomst van IS is die uittocht enkel groter geworden.

Daarom gaat IS nu steeds gerichter te werk om artsen, ingenieurs, communicatiespecialisten, informatici en andere experts naar het kalifaat te lokken. Artsen moeten er gewonde strijders verzorgen, terwijl ingenieurs dan weer kunnen helpen bij het uitbaten van olieraffinaderijen of de ontwikkeling van bijvoorbeeld explosieven.

Video's

Voor propaganda gebruikt IS onder andere haar Engelstalige magazine Dabiq. Daarin werd de oproep van al-Baghdadi aan experts en wetenschappers bijvoorbeeld herhaald. Maar ook op sociaalnetwerksites circuleren foto's en video's van het kalifaat, om meer mensen te overhalen.

Zo voerde IS in mei 2015 een Australische dokter op - in blauwe pak met stethoscoop rond de nek - in een filmpje. "Toen ik hier aankwam in maart, was ik erg blij dat ik deze beslissing genomen heb", vertelt de man. "Meer nog: ik had zelfs vroeger moeten komen." Later zou Australië het vertrek van Tareq Khamleh, die in een ziekenhuis in Adelaide werkte, bevestigen.

Profielen

Net als ons land heeft Frankrijk de voorbije jaren een hoop jongeren naar Syrië zien vertrekken. Volgens Le Figaro zijn daarbij jongeren met een diploma, maar de Franse overheid wil liever geen precieze cijfers geven. "De overheid kent de profielen van de Syriëgangers perfect, maar wil liever tonen dat IS buitenbeentjes, zonder intellectuele bagage aantrekt", zegt islamoloog Mathieu Guidère.

Hoewel niet iedereen het met hem eens is, heeft Guidère het over drie groepen die geviseerd worden door IS. Zo zijn er de hoogopgeleiden die nog geen werk vonden. Maar ook gediplomeerden met een job - zij het in precaire omstandigheden - zijn een doelgroep voor IS, die hen betere vooruitzichten belooft. Tot slot richt IS zijn pijlen ook op zij die zich gediscrimineerd voelen.

Britse artsen

Ook Groot-Brittannië vreest het vertrek van steeds meer hoogopgeleiden. Begin januari berichtte The Guardian nog dat het land een delegatie naar Soedan stuurde om jonge Britse dokters ervan te overtuigen niet naar Syrië te trekken.

In 2015 zouden 17 dokters vanuit de universiteit van Khartoem naar het kalifaat getrokken zijn, nadat ze gebrainwasht werden door ronselaars, zo bericht CNN. Zo vertrok in maart 2015 een groepje van maar liefst 11 buitenlandse artsen. Het ging om zeven Britten, een Amerikaan, een Canadees en twee Soedanezen. Acht van hen waren net afgestudeerd, de andere drie zaten in hun laatste jaar geneeskunde.

Maar het merendeel van de universitairen zou uit Arabische landen komen. Van golfstaten tot Marokko, maar ook Tunesië. Vorig jaar schatte onderzoeker Badra Gaaloul nog dat zo'n 1.200 Tunesische studenten naar Syrië waren vertrokken.

Discriminatie

Waarom deze jonge universitairen dan vertrekken? Omdat al-Baghdadi erin geslaagd is een universele boodschap te sturen naar zij die teleurgesteld zijn in het systeem, zo meent de Franse onderzoekster Myriam Benraad. Volgens haar speelt de IS-leider in op het gevoel van etnische, raciale en religieuze discriminatie.

Volgens Benraad heeft IS nu meer dan ooit begrepen dat er naast de militaire strijd ook een strijd van ideeën is.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234