Dinsdag 28/09/2021

Video

Zo ligt het kabinet van minister Geens erbij na doortocht betogende cipiers

null Beeld belga
Beeld belga

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens nadat betogende cipiers vanmorgen binnendrongen: vuil en vernield, papieren en documenten op de grond, tv's en computers kapot, kasten stukgeslagen en omvergegooid, gesneuvelde deuren en ramen. De woedende doortocht van de betogers heeft zijn sporen nagelaten.

"Dit is geen sociale actie. Puur vandalisme", klinkt het verontwaardigd bij verschillende politici. En ook minister Koen Geens zelf steekt zijn verontwaardiging niet onder stoelen of banken.

Overleg was constructief
Het overleg tussen de vakbonden en de minister later op de dag heeft niets opgeleverd. Beide partijen zien elkaar morgenavond om 19 uur opnieuw. "De syndicaten blijven bij hun eisen langs Franstalige kant", zegt Geens na het overleg. "De Nederlandstalige syndicaten blijven akkoord."

De minister vergeleek de aanhoudende situatie met bijna vier weken staking in de Waalse en Brusselse gevangenissen met de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. "Weet dat we uit BHV zijn geraakt, en dat was veel moeilijker dan deze situatie." Volgens Geens verliep het overleg zeer constructief, ondanks de vernielingen aan zijn kabinet.

Volgens de vakbonden wil de minister niet terugkeren naar het personeelsplan 2014, zoals de Franstalige bonden vragen. "Dus zitten we met een gigantisch probleem", aldus ACOD-secretaris Gino Hoppe. Volgens Michel Jacobs van de Franstalige socialistische overheidsvakbond CGSP blijven de Franstalige bonden die terugkeer eisen en willen ze dat de rationaliseringsoefeningen stopgezet worden. "De minister wil geen water bij de wijn doen", zegt Jacobs, die erop wijst dat er weinig onderhandelingsmarge is. Hij roept premier Charles Michel op er alles aan te doen om tot een oplossing te komen. "Men staakt niet voor het plezier. Ik wil resultaten."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Eddy De Smedt van VSOA wacht af wat morgen op de onderhandelingstafel zal liggen. Volgens De Smedt vraagt zijn liberale vakbond als enige aan Vlaamse kant dat het personeel zich over de voorstellen kan uitspreken in een referendum. "Het is de VSOA die aan Vlaamse zijde meegaat met de eisen aan Franstalige kant."

Witte rook
Filip Dudal van ACV wijst er dan weer op dat de voorstellen van Geens - met onder meer de belofte van 405 nieuwe aanwervingen - aan Vlaamse zijde bij ledenvergaderingen van ACV en ACOD aanvaard werden. Maar het overleg belooft moeilijk te worden. "Als iedereen bij zijn standpunt blijft, wordt het moeilijk. Maar ik hoop dat er witte rook zal komen." Voor Laurence Clamar van de Franstalige christelijke bond CSC moet Geens nu duidelijk aangeven aan wat mogelijk is en wat niet. De regering moet nu een geste doen, klonk het. Premier Michel is nu de man om de zaak te deblokkeren.

Ook ACV'er Dudal veroordeelde net als de andere bonden voor aanvang van het overleg de vernielingen en het geweld bij de vakbondsactie. "Geweld gebruiken om je gelijk te halen is volledig verkeerd. Dat moet je via de onderhandelingstafel doen." Na afloop zei Michel Jacobs van CGSP dan weer dat hij de feiten niet kon veroordelen omdat er reeds zolang wordt onderhandeld, maar ze natuurlijk wel betreurde.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234