Donderdag 20/06/2019

Verkeersveiligheid

Zo lang rijd je blind wanneer je een sms stuurt achter het stuur

Beeld VTM Nieuws

Wie een bericht met de tekst "Bijna thuis" stuurt terwijl hij 120 kilometer per uur rijdt, let 287 meter lang niet op de weg. Dat blijkt uit berekeningen van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). De vereniging roept met een nieuwe campagne autobestuurders op om hun gsm niet te gebruiken achter het stuur. Je kan zelf de test doen op blindmeters.com.

Voor de nieuwe campagne berekende OVK hoe lang een bestuurder precies "blind" rijdt wanneer hij een sms of WhatsApp-bericht stuurt. Een chauffeur die 1 letter of cijfer typt, let 19,75 meter niet op de weg als hij 90 kilometer per uur rijdt. Dat wordt 26,33 meter wanneer hij 120 kilometer per uur rijdt. 

Wie aan het thuisfront laat weten dat hij onderweg is, let op een autosnelweg dus ongeveer 395 meter lang niet op de baan. Voor langere berichten gaat het al snel om meer dan een kilometer. De zin "Ik ben nog onderweg, stop nog even in de supermarkt. Tot straks", kost je bijvoorbeeld meer dan anderhalve kilometer onoplettendheid.

Beeld Blindmeters.com

"Kan catastrofale gevolgen hebben"

Dat zijn afstanden waarop veel kan gebeuren, stellen Ouders van Verongelukte Kinderen. "Eén klein moment van onoplettendheid kan al catastrofale gevolgen hebben", klinkt het.

De vereniging ontwikkelde de website blindmeters.com waarop bestuurders zelf de test kunnen doen. Op de site wordt Google Maps omgebouwd tot een text editor en kunnen gebruikers op wegen in hun buurt een berichtje typen. Bestuurders kunnen dan meteen zien welk stuk van de weg ze gemist zouden hebben. 

Tijdens het typen van de zin "Ik ben nog onderweg" verlies je de weg aan 120 km/u 500 meter lang uit het oog. Beeld Blindmeters.com

Bekijk hier de campagnevideo:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden