Dinsdag 07/07/2020

Obamacare

Zo kunnen de Republikeinen Obamacare ontmantelen

President Obama.Beeld AP

In het Amerikaanse Congres is het gevecht rond Obamacare nu echt losgebroken. Terwijl Republikeinen de eerste acties ondernemen om de omstreden zorgwet in te trekken, bezoekt president Obama het Capitool om zijn belangrijkste nalatenschap te verdedigen. De Senaat heeft inmiddels een eerste stap gezet om de wet alvast een kopje kleiner te maken. Welke stappen zijn er allemaal nodig om Obamacare de genadeklap te geven?

Stap 1: Onschadelijk maken van de 'filibuster'

De Republikeinen in de Senaat willen volgende week een begrotingsresolutie aannemen die Democratische vertragingstacktieken, een 'filibuster', onmogelijk moet maken. Als dit lukt, willen de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden een soortgelijke resolutie aannemen. Hoewel ze ook in het Huis een meerderheid hebben, is het onzeker of de Republikeinen hierin zullen slagen in het Huis.

In deze resolutie worden vier commissies, twee in de Senaat en twee in het Huis die gaan over het gezondheidszorgbeleid, opgedragen wetsvoorstellen te maken om belangrijke onderdelen van Obamacare te ontmantelen. Dit moet gebeuren voor 27 januari. Als de 'filibuster' onmogelijk wordt gemaakt, kunnen de wetsvoorstellen in de Senaat met een simpele meerderheid, 51 stemmen, snel worden goedgekeurd.

Stap 2: Voeg de details toe

De Congrescommissies gaan direct aan het werk om Obamacare helemaal uit te kleden. Dit moet gebeuren via een wet die door middel van snelle procedures in korte tijd kan worden aangenomen. Als dit lukt, kan een einde worden gemaakt aan de tientallen miljarden dollars die sommige staten krijgen op grond van Obamacare.

Ook moeten sommige subsidies worden ingetrokken, evenals de belastingen die werden ingevoerd om de financiering van de zorgwet mogelijk te maken. Zo werden sommige hogere inkomensgroepen en zorgververzekeraars zwaarder belast. De Republikeinen willen sommige belastingen behouden om hun alternatief voor Obamacare te financieren. De Republikeinen zeggen dat ze de ingangsdatum van hun intrekkingswet willen uitstellen om onder andere hun alternatieve plan op te stellen. Ook willen ze zo voorkomen dat mensen plotseling niet meer verzekerd zijn.

Ze zijn het onderling niet eens hoe lang deze periode moet gaan duren. Gesproken wordt over een periode van twee tot vier jaar.

Stap 3: De rol van Trump

Zodra hij op 20 januari is beëdigd, zal president Donald Trump diverse besluiten nemen - 'executive actions' - op het terrein van de gezondheidszorg. Sommige zullen een einde maken aan maatregelen die Obama heeft genomen. Anderen zullen zijn bedoeld om de markt van gezondheidsverzekeraars te stabiliseren. Zo moet worden voorkomen dat de verzekeraars kopje onder gaan door de onzekerheid die zal ontstaan tijdens het ontmantelen van Obamacare.

"We werken aan een serie presidentiële besluiten om ervoor te zorgen dat er een ordelijke overgang is", zei vicepresident Pence woensdag.

Stap 4: Ga op zoek naar een vervanger van Obamacare 

De Republikeinen zijn op zoek naar een alternatief voor de zorgwet, maar ze zijn het er niet over eens hoe deze eruit moet gaan zien. Het is mogelijk dat ze akkoord gaan met subsidies en belastingvoordelen voor sommige groepen om hoge premies omlaag te brengen. Ook willen ze de staten meer ruimte geven om verzekeringseisen op te stellen, ten koste van de federale overheid. Trump heeft zich voorstander getoond van steun aan personen die moeite zullen hebben om een betaalbare verzekering te vinden als Obamacare wordt ingetrokken.

Deskundigen waarschuwen de Republikeinen dat intrekking van Obamacare, zonder dat er een duidelijk alternatief plan is, voor grote onzekerheid zal zorgen. Artsen, ziekenhuizen en verzekeraars weten immers niet wat er op ze af zal komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234