PODGROND
Zo klinkt The New York Times
Enkele maanden geleden werd een dagelijkse podcast gelanceerd die de manier waarop miljoenen mensen het nieuws consumeren voorgoed zou veranderen. Via The Daily, dat deze week zijn honderdste aflevering vierde, vernemen ze dagelijks het verhaal achter het belangrijkste nieuwsfeit van de afgelopen dag. De grootste troef van de podcast? De journalistieke machine die erachter schuilt: The New York Times.
Nadat politiek journalist Michael Barbaro naar aanloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen de vrij populaire podcast The Run-up maakte, begon bij de redactie van zijn krant een plan te broeden. “Wat als we dit gewoon blijven doen? Wat als we iedere werkdag een groot nieuwsfeit uitspitten? Wat als we nagaan hoe een dagblad zou klinken, als zoiets al zou kunnen?”
Het resultaat is de hyperpopulaire podcast The Daily, die deze week zijn honderdste aflevering vierde. In iedere aflevering - die in België rond het middaguur online wordt geplaatst - trekt Barbaro naar een journalist op de redactie van The New York Times. Samen bespreken ze een belangrijk nieuwsfeit of een groot artikel dat net in de krant is geplaatst. Zo klampte hij hun klimaatexpert vast net voor Trump in de Rose Garden ging aankondigen uit het akkoord van Parijs te stappen, belde hij naar een correspondent in het Midden-Oosten, analyseerde hij de rechtszaak tegen Bill Cosby met een van hun journalisten…
Ook al is het niet zo bedoeld, The Daily is een ode aan de journalistiek en de inhoudelijke diversiteit die het nieuws met zich meebrengt. Toch gaat de podcast nog al te vaak mee in het spelletje dat de media al maandenlang bezig houdt: “Wat heeft Trump vandaag weer gezegd of gedaan?” Daardoor voelt The Daily nog al te vaak als een soap aan, met mannen als James Comey, Michael Flint of Sean Spicer in de hoofdrollen.
Dit zijn de drie beste afleveringen
Van de afgelopen honderd afleveringen zijn er drie die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Zo is de aflevering van 13 juni, die rond de soldaat Chelsea Manning draait. Daarin vertelt journalist Matt Shaer over het interview dat hij met haar over de Wikileaks-lekken had. Door dat reflectieve gesprek af te wisselen met flarden uit zijn opnames van het interview krijgt het stuk een tweede leven.
Soms gaat The Daily ook verder dan wat in de krant verschijnt en wordt een artikel verdiept met een item dat specifiek voor de podcast werd gemaakt. Dat was het geval op 26 mei, toen een item over waardig sterven in Canada werd gebracht. Het emotionele relaas van stervenden die hun eigen begrafenisfeest planden greep iedere luisteraar naar de keel en werd terecht geloofd op sociale media.
Dat was ook het geval bij de aflevering van 30 maart, waarin de opwarming van het klimaat door de ogen van een mijnbouwer werd bekeken. Aan het eind van de aflevering heeft Michael Barbaro een gesprek met Mark Gray, die 38 jaar in de mijnen van Kentucky werkt. In enkele minuten slaat het gesprek om en is het Gray die presentator Barbaro een spiegel voorhoudt. Wat aanvankelijk begon als een traditioneel interview wordt zo al snel een harde confrontatie voor de journalist, die tot het besef komt dat hij misschien niet altijd de waarheid in pacht heeft.
Afleveringen zoals deze zijn er voorlopig nog te weinig, maar dat zal in de toekomst veranderen. Recent werd aangekondigd dat het team van The Daily wordt uitgebreid en The New York Times speelt intussen met het idee om de podcast ook in het weekend uit te brengen en andere reeksen te lanceren. Dat belooft!
The Daily is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. www.nytimes.com