Dinsdag 21/05/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Zo kan jij brandwondenpatiëntjes opnieuw doen lachen

Beeld vzw Pinocchio

Elk jaar opnieuw lopen heel wat kinderen zware brandwonden op, door vuur, hete vloeistoffen en voorwerpen of chemische producten. De vzw Pinocchio helpt deze slachtoffertjes en hun gezinnen, niet alleen met financiële maar ook met morele steun. Zo organiseert ze thermale kuren met de hulp van een stichting.

“Elke patiënt met brandwonden zou na zijn ziekenhuisverblijf aan één of meerdere thermale kuren moeten kunnen deelnemen”, meent Claude Parmentier, verpleegkundige in het Brandwondencentrum van het Militair Hospitaal Koningin Astrid en voorzitster van vzw Pinocchio. “Zulke kuren zijn in België jammer genoeg niet erkend door de sociale zekerheid en worden dus ook niet terugbetaald. De behandeling wordt nog altijd als een luxe beschouwd. Terwijl het een weldaad is voor de kinderen en adolescenten die we steunen…”

Hoge medische kosten
De vzw Pinocchio werd in 1997 opgericht. Voordien was er geen enkele structuur om het leven te verbeteren van kinderen en adolescenten die met brandwonden in het ziekenhuis werden opgenomen. De vzw biedt financiële steun, bijvoorbeeld door medische kosten, drukkleding, maskers en zalven gedeeltelijk terug te betalen of voor huisvesting voor de ouders te zorgen wanneer hun kind in het ziekenhuis is opgenomen. Aan gezinnen in financiële moeilijkheden stelt de vzw ook gratis hydraterende crèmes en zonnebescherming ter beschikking.

“Wij proberen ook het ziekenhuisverblijf zo aangenaam mogelijk te maken”, aldus Parmentier. “Wij kopen speelgoed, boeken en computers. Elke week komt clown Tommy op bezoek en talrijke vrijwilligers komen met de kinderen spelen of zelfs de nacht doorbrengen.”

Beeld vzw Pinocchio

Fysiek én psychologisch noodzakelijk
Ook als de patiëntjes eindelijk naar huis mogen, breekt er nog een moeilijke periode aan. Daarom blijft vzw Pinocchio hen ook dan steunen. “De littekenvorming verloopt traag en gaat vaak gepaard met jeuk, hypergevoelige en pijnlijke zones, de vorming van striemen, de indruk dat je in een te strakke huid gevangen zit. Dat leidt tot moedeloosheid en sociaal isolement”, aldus de voorzitster van de vzw. “Daarom organiseren wij speciaal voor deze kinderen kampen, bijvoorbeeld in de thermen van Spa. Voor de kinderen zijn deze kuren zowel fysiek als psychologisch een weldaad, want wij wisselen de baden af met spel en ontspanning. We proberen elk jaar ook meerdere kampen te organiseren.”

Beeld vzw Pinocchio

Broodnodige steun
Een thermale kuur kost 16.000 euro voor een tiental kinderen en hun mama’s. “Zonder de hulp van de Stichting ENGIE  zouden wij het dit jaar heel moeilijk hebben gehad om deze kuur tot stand te brengen”, zegt Claude Parmentier. “De Stichting steunt ons al drie jaar en heeft deze keer de volledige kuur gefinancierd. Het eerste jaar hebben wij het geld gebruikt voor een terugkomweekend voor de deelnemers.”

De Stichting Engie, die in ons land sinds 2013 actief is, richt zich op een betere integratie van jongeren in de samenleving. In België besteedt ze elk jaar 500.000 euro aan steun voor verenigingen die kinderen en jongeren beter willen integreren door middel van onderwijs, sport en cultuur. De Stichting steunde reeds een veertigtal projecten, die samen meer dan 55.000 kinderen bereiken.

Ben je lid van een vereniging die in België actief is of ken je iemand die zich inzet in een vereniging die in België kinderen of jongeren helpt? Dien je project in bij de Stichting ENGIE.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.