Zaterdag 03/06/2023

Voor u uitgelegdCoronavaccins

Zo gaan ze straks vaccineren in Italië, Frankrijk en de VS

Een industriële ijskat duidt een temperatuur aan van min 81,8 graden. Een van de uitdagingen wordt het koel houden van de vaccins.  Beeld REUTERS
Een industriële ijskat duidt een temperatuur aan van min 81,8 graden. Een van de uitdagingen wordt het koel houden van de vaccins.Beeld REUTERS

Ook in Italië, Frankrijk en de Verenigde Staten bereiden ze zich voor om te vaccineren.

Rosa van Gool en Daan Kool en redactie

Vaccins in plaats van mozzarella in Italië

Italië verwacht in januari de eerste ­vaccins te kunnen geven, die voor ­iedereen gratis zijn. De eerste lading gaat naar het zorgpersoneel. Deze keuze kan op ­begrip rekenen, want sinds het begin van de pandemie raakten ruim 66.000 Italiaanse dokters en verpleegkundigen besmet. Na het zorgpersoneel is het aan ouderen in verpleeghuizen.

Uiteindelijk moet er verspreid over het Italiaanse schiereiland voor elke 30.000 inwoners een ‘distributiehub’ komen waar de vaccins arriveren. Vanaf de hubs gaan huisartsen met hulp van het leger grote aantallen mensen ­inenten in drive-ins, sporthallen of zelfs veldhospitalen. Er wordt druk nagedacht over geschikte koelruimte. Komen mogelijk in aanmerking als mogelijke opslagplaats in de zuidelijke regio Apulië: zuivelfabrieken. Hun vriezers zitten normaal vol buffelmozzarella. Naast ­logistieke perikelen zijn er in Italië zorgen over de vaccinatiebereidheid. De antivaccinatie­beweging roert zich, maar toch wordt het ­vaccin niet verplicht, wel warm aanbevolen.

Fransen zijn kampioen in vaccinatiescepsis

“We zullen onze gelukkige dagen ­hervinden”, zei ­Emmanuel Macron ­tijdens de eerste coronagolf. Nu die ­gelukkige dagen voor de deur lijken te staan, zit de president met een nieuw probleem. Hoe gaat zijn regering de wantrouwige Franse ­bevolking ervan overtuigen om zich echt te ­laten inenten? Bijna nergens is de bevolking zo gekant tegen het coronavaccin als in Frankrijk. Volgens een ­recent onderzoek van peilingbureau Ifop is 59 procent van de Fransen niet van plan zich “te laten ­vaccineren zodra dat mogelijk is”. Precorona waren de Fransen al wereldkampioen ­vaccinatiescepsis. De Franse regering hoopt dat de meeste mensen overstag zullen gaan als blijkt dat het vaccin veilig is en werkt. De ­vaccinatie wordt niet verplicht. Eerst zullen de bewoners van verzorgingstehuizen en zorg­medewerkers die wegens leeftijd of onderliggende ziekten meer risico lopen worden ­ingeënt. De laatste die aan de beurt komen, zouden “tussen april en juni” gevaccineerd ­worden, zei Macron.

Moncef Slaoui van de zogenaamde Operation Warp Speed. Beeld AFP
Moncef Slaoui van de zogenaamde Operation Warp Speed.Beeld AFP

Deze maand 40 miljoen doses beschikbaar in VS

Als eerste aan de beurt in de VS zijn de 3 miljoen bewoners van verzorgingstehuizen en ruim 20 miljoen zorgmedewerkers. Dat adviseert een commissie van de Centers for Disease Control (CDC) en verwacht wordt dat de baas van de CDC dat advies volgt. De Amerikaanse autoriteit FDA keurt waarschijnlijk de vaccins van Pfizer en Moderna volgende week goed. Daarna komen er deze maand nog zo’n veertig miljoen doses beschikbaar. Dat ­betekent in theorie dat bijna iedereen in de twee belangrijkste doelgroepen begin volgend jaar de twee benodigde doses kan hebben gehad. Daarna volgen 65-plussers, mensen met onderliggende aandoeningen en essentiële werkers. Volgens de wetenschappelijke adviseur Moncef Slaoui van de zogenaamde Operation Warpspeed kan de maandelijkse productie op 150 miljoen liggen in maart. Aan het begin van de zomer kan iedereen een vaccin hebben gehad. Uit een peiling blijkt dat 58 procent van de volwassen Amerikanen de prik waarschijnlijk zullen halen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234