Donderdag 29/07/2021

ReportageBinnenkijker

Zo breid je een klein huisje uit naar een ruime gezinswoning

Aan beide kanten kende de voormalige serristenwoning een uitbreiding.  Links met een tuinkamer, rechts met een carport en extra slaapkamers. Beeld Yannick Milpas
Aan beide kanten kende de voormalige serristenwoning een uitbreiding. Links met een tuinkamer, rechts met een carport en extra slaapkamers.Beeld Yannick Milpas

Hoe breid je een kleine serristenwoning uit naar een ruime gezinswoning zonder aan het originele ontwerp te raken? Architect Saidja Heynickx wist wel raad met een atypische bijbouw.

De serres van de druiventeelt die je vroeger in en rond Overijse zag, verdwijnen stilaan, maar de bijhorende serristenwoningen blijven gegeerd. “Ook dit bescheiden type; ruim, maar voor een gezin van vier toch net iets te klein”, legt architect Saidja Heynickx uit. “De bouwheren kwamen in 2014 bij mij aankloppen. Ze hadden het oorspronkelijke huis al eens ­gerenoveerd maar wilden verder ­uitbreiden: een tuinkamer, meer ­slaapkamers en een carport.”

De brutalistische aanbouw breekt drastisch met de stijl van de bestaande serristenwoning. Toch zorgen de
 rode dakpannen dat ze samenkomen tot een geheel. Beeld Yannick Milpas
De brutalistische aanbouw breekt drastisch met de stijl van de bestaande serristenwoning. Toch zorgen de rode dakpannen dat ze samenkomen tot een geheel.Beeld Yannick Milpas

Dat hun wensen niet zomaar ingelost konden worden met een standaard ­bijbouw, was voor Heynickx snel ­duidelijk. “Het huis ligt aan een holle weg, op een versnipperd perceel en er zijn enorm veel niveauverschillen rond de bestaande woning. Bovendien wilde ik niet zomaar het huis openknippen en er een nieuw stuk aanplakken. Dan ­verknoei je de originele woning, die we juist in al zijn volledigheid wilden ­bewaren. Die uitdagingen vroegen om een creatieve aanpak en maatwerk.”

Het niveauverschil tussen de bestaande en nieuwe slaapkamers werd opgelost met een multifunctionele trappenhal. Nu gebruikt als speelkamer met glijbaan, maar makkelijk te transformeren naar bureauruimte met boekenrek.  Beeld Yannick Milpas
Het niveauverschil tussen de bestaande en nieuwe slaapkamers werd opgelost met een multifunctionele trappenhal. Nu gebruikt als speelkamer met glijbaan, maar makkelijk te transformeren naar bureauruimte met boekenrek.Beeld Yannick Milpas

Een betonnen, met ruwe planken bekiste plaat biedt onderdak aan de auto’s, maar fungeert tegelijkertijd ook als basis voor het nieuwe volume waar de extra kamers komen. “Je kan het zien als een betonnen tafel waarop we een verdieping ­hebben gebouwd die heel subtiel ­aansluiting zoekt met het bestaande gebouw. Dit nieuwe gedeelte is zo ­gepositioneerd dat het niet voor de ­serrewoning kruipt, en toch een stuk tuin van de straat afschermt. Het uitzicht over het landschap blijft behouden en de toekomstige mogelijkheden van het huis worden ook niet gehypothekeerd door een aanbouw die volledig is ­vervlochten met de bestaande woning. We hebben de rode dakpannen door laten lopen, zodat je wel het gevoel hebt dat het bij elkaar hoort en één geheel vormt. Anderzijds kan je de nieuwe ­woonruimte ook zien als een soort ­prothese, los van het centrale huis.”

null Beeld Yannick Milpas
Beeld Yannick Milpas

De sleutel in dit project lag voor Saidja Heynickx in de grote niveau­verschillen. “Die hebben we binnen ook mee­genomen door de bestaande en nieuwe slaapkamers te verbinden met een trap. De trap hebben we volledig ­uitgesmeerd over de volledige breedte zodat hij gebruikt kan worden als podium, ­boekenrek of nu voorlopig als basis voor de schuifaf. Hij komt uit in een centrale ruimte die nu speelkamer is, maar ­evengoed een bureau kan ­worden. Dat geldt ook voor alle andere kamers. De wanden zijn ook geen ­steunmuren, dus kunnen later weer weggehaald worden. Dat maakt de ­functie van de aanbouw flexibel.”

null Beeld Yannick Milpas
Beeld Yannick Milpas

De verbouwing duurde drie jaar. Er was tijd, geduld en een uitgekiend plan. Saidja Heynickx: “Over het interieur werd al tijdens het proces nagedacht. Het was dus zeker niet zo dat het een ­bijkomstigheid was of dat we de keuzes pas achteraf gemaakt hebben. Het beperkte zich ook niet tot enkel de kleur van de verf.”

Het pallet werd eenvoudig gehouden: zwart gepolijst beton, de houten ­structuur van het dak nog duidelijk zichtbaar en hetzelfde materiaal werd doorgetrokken naar de wanden.”

null Beeld Yannick Milpas
Beeld Yannick Milpas

In de hal, die de koppeling vormt ­tussen oud en nieuw, stak Heynickx een groot raam dat uitkijkt op de holle weg. “De doorgang is breed genoeg om er een zetel te zetten. Terwijl je daar zit, heb je een bijzonder uitzicht over de holle weg en voelt het een beetje alsof je boven de straat zweeft.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234