Vrijdag 17/09/2021

Zo barbecuen de Belgen

Belgen houden van een stevige barbecue, zoveel is duidelijk! Meer dan 19.000 landgenoten vulden enthousiast de 'Grote Belgische Barbecue-enquête' van Solo Open Kitchen in. Eens kijken naar de resultaten.

Uit de enquête blijkt dat Walen absolute koplopers zijn als het op barbecuen aankomt. Bij een dikke 42 procent van onze Franstalige landgenoten staan jaarlijks meer dan 10 BBQ's op het programma, terwijl 43 procent van de Vlamingen het bij 1 tot 5 grillfestijnen per jaar houdt.

De BBQ'ende Belg
Meer dan de helft van de Belgen barbecuet het liefst 's avonds, hoewel mannen er liever al in de namiddag aan beginnen met de nodige aperitiefjes. Verder zorgen we duidelijk liefst zelf voor het eten. In tegenstelling tot andere landen, waar het de gewoonte is dat elke gast een gerecht meebrengt, maakt 89 procent van de Belgen liever alles zelf klaar. Sporadisch een slaatje of ander klein gerechtje meebrengen, gebeurt vooral in Wallonië.

Wat het menu betreft, plukt 33 procent van de Vlamingen graag ideetjes uit recepten, terwijl Walen zich eerder laten inspireren door het moment. Voor de bereiding blijft houtskool de absolute nummer 1, hoewel de gas-BBQ in opkomst lijkt te zijn in Vlaanderen. In Brussel maakt een kleine groep liefhebbers ook gebruik van de elektrische barbecue. Het aansteken is (en blijft) een mannenjob. Slechts 8 procent van de dames vond zichzelf beter gekwalificeerd.

undefined

Vleesfestijn?
Wat het BBQ-assortiment betreft, lusten we graag een mix van vlees, vis en groenten. Vooral voor mannen is een barbecue een puur vleesfestijn. De absolute koploper is de brochette, gevolgd door ribbetjes. Op de derde plaats staat bij de Vlamingen de steak, terwijl de Walen liever merquezworst op hun bord geserveerd krijgen. Groenten doen het zeker en vast ook niet slecht, want 55 procent heeft graag een breed gamma aan slaatjes. Voor 42 procent zijn groenten ook welkom op de rooster. De aardappel in schil is en blijft de absolute heerser over de bijgerechten. Lookbrood blijkt dan weer niet zo populair. Slechts 3 procent van de Walen en 18 procent van de Vlamingen blijkt fan te zijn.

Smaakmakers
Geen barbecue zonder sausjes! De top drie in Vlaanderen is look, cocktail en mayonaise, terwijl bij de Walen mayonaise op 1 staat, gevolgd door look en andalouse. Marinade blijkt dé smaakmaker te zijn op Belgische barbecues. Slechts 12 procent gebruikt margarine om zijn BBQ-vlees in te strijken. Waar het echter wel massaal voor wordt ingezet, is het maken van lekkere, lichte kruidenboter. Olijfolie wordt tot slot vooral gebruikt om het kleven te voorkomen.

Droomlocatie
De ultieme plaats voor een barbecue blijkt voor 41 procent van de deelnemers het strand te zijn. Nog eens 23 procent placeert de BBQ het liefst in het midden van de straat om met de hele buurt gezellig te genieten. Een kleine 20 procent droomt van een park of een bos om in alle rust te smullen, terwijl 10 procent graag het dak van een flatgebouw zou inpalmen voor een BBQ 'with a view'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234