Zaterdag 27/02/2021

Zink, cafés en bordelen

ESSAY. Tussen Nederland, Duitsland en België lag ooit een ministaatje. David Van Reybrouck schreef er zijn Boekenweekessay over, en toont ter plaatse wat er nog rest van een land waar gelukzoekers en utopisten thuis waren.

In de invallende schemering licht Kelmis op, kruimels van helgele lampjes in de donkere schoot van het heuvelland. Schrijver David Van Reybrouck (44) wijst voorbij het dorp, naar de hogere horizon. De toren die het drielandenpunt bij Vaals markeert, tekent zich nog net af tegen een grijze wolkenlucht. Met de dictie van de onderwijzer: "Hier heb je alles op een presenteerblaadje. Vanaf daar liepen de grenzen, kaarsrecht, even recht als die van Afrikaanse landen, deze kant op. Rechts, naar het oosten, was Pruisen. Links, westelijk, eerst Nederland, toen België."

Er was een ritje op een bemodderd weggetje voor nodig, langs hoeves met rommelige erven, en een klauterpartij naar de top van een bult in grasland, waar je je deze namiddag schrap moet zetten tegen een klapperende zuidwester. Maar dan is er vrij zicht op het grondgebied van wat zo'n honderd jaar, van 1816 tot 1919, een wonderlijk ministaatje is geweest: Neutraal Moresnet. Een messcherp gesneden taartpunt van 344 hectare, met een omtrek van 11 kilometer.

Brusselaar David Van Reybrouck, bekend van zijn veelbekroonde boek Congo en zijn engagement met andere vormen van democratie, schreef er het essay van de komende Boekenweek over. Hij had eerst vriendelijk bedankt toen de Stichting Propaganda van het Nederlandse Boek hem belde. Het thema was Duitsland. Hij had er niks mee. Het is het enige buurland waar hij nooit heeft gewoond - nu ja, in Luxemburg heeft hij ooit een bord spaghetti gegeten, meer niet.

Tot het staatje aan de orde kwam in een gesprek met zijn redacteur bij De Bezige Bij. Wil Hansen zocht wat op over de geschiedenis en viel van de ene verbazing in de andere. Wat een rijkdom aan facetten - bestuurlijk, economisch, taalkundig, sociaal - en dat allemaal letterlijk op het raakvlak van Nederland, België en Duitsland. Van Reybrouck, aangestoken, belde een dag later het CPNB: "Ik hoop dat jullie nog niemand anders hebben gevraagd. Dit is echt een prachtig onderwerp!"

Esperanto

Eerder op de dag daalt Van Reybrouck de zuidwestelijke flanken van de Vaalserberg af, de vallei in, het noorden van toenmalig Moresnet. Een wandelpad voert langs dicht bos. De schrijver houdt af en toe stil bij vierkante blokken beton: de grensmarkeringen zijn er nog steeds. "Jammer dat er niks meer op staat. Het zuur van de dennen moet de letters hebben weggewist."

Een curiosum was Neutraal Moresnet zeker. Na de val van Napoleon konden de overwinnaars uit de Nederlanden en Pruisen het maar niet eens worden over de aanspraak op een gebiedje onder Vaals. De reden vormde de aanwezigheid van een zinkmijn. Er kwam een compromis: een driehoek binnen de grenzen van de gemeente Moresnet. De Nederlanden kregen het westelijk deel, het oosten was voor Pruisen, en wat er tussen lag, afgebakend door rechte lijnen, werd Neutraal Moresnet, met de zo begeerde metaalgroeve. Het viel onder het gezamenlijke bestuur van beide partijen.

Kelmis - de naam is een afgeleide van het Griekse woord voor zink - was in 1816 nog een gehucht met nauwelijks 250 zielen. Toen de twintigste eeuw zich aandiende - inmiddels was België geboren en waren er dus nieuwe buren bij gekomen - was het dorp uitgegroeid tot een belastingparadijsje met 3.500 inwoners. Zestig cafés waren er en enkele bordelen. De Société des Mines et Fonderies de Zinc de la Vieille Montagne was al een tijdje de grootste zinkproducent ter wereld geweest. Het zink van de daken op de huizen aan de boulevards van Parijs komt er goeddeels vandaan. De neergang had zich destijds met het uitgeput raken van de aders al wel ingezet.

De beroemdheid van het staatje stoelde die dagen ook even niet alleen op het zink. Esperantisten zagen in het neutrale landje de ideale thuisbasis voor de verspreiding van hun internationale taal. In 1908 kwamen tijdens een manifestatie voorstellen voorbij om het staatje om te dopen tot Amikejo, plaats van vriendschap, en speelde de harmonie van kompels alvast een speciale Amikejo-mars. Het initiatief smoorde in de Eerste Wereldoorlog.

Sociale geschiedenis

Verder naar beneden, het bos uit, in het dorp zelf, stond Van Reybrouck enkele weken na de toezegging dat hij het essay zou gaan schrijven opgewonden op de stoep van de Patronagestrasse. Hij had zojuist urenlang gesproken met drie broers en een zus, allen iets over of nog net geen 80. Zij hadden hem het levensverhaal verteld van hun vader, Emil Rixen.

Hij bladerde door zijn opschrijfboekje. De aantekeningen verraadden dat het een meer dan nuttig interview was geweest. Haastige notities, direct al voorzien van onderstrepingen: dit moet er zeker in! Het was in elk geval het verhaal dat hij zocht. Wat hij tot dan toe aan documentatie was tegengekomen, richtte zich vooral op de bestuurlijke aspecten van het staatkundige novum. Nu was hij op de sociale geschiedenis gestuit.

Het was Rixens kleindochter, Katja, die hem had aangesproken in het Agora Theater in Sankt Vith toen hij daar sprak op een boekpresentatie. Ze vertelde over haar grootvader, een buitenechtelijk kind, verwekt in Düsseldorf en ondergebracht in een pleeggezin in Neutraal Moresnet. In het leven van Emil Rixen - bakker, vader van elf kinderen, in 1971 op 68-jarige leeftijd overleden - kwamen de gebeurtenissen op het wereldtoneel voorbij die telkens weer die taartpunt onder Vaals raakten. Volg zijn levensloop en je hebt goeddeels het verhaal van Moresnet.

Zo staat het in het essay: 'Zonder ooit in zijn leven te verhuizen is hij Neutraal geweest, rijksingezetene van het Duitse keizerrijk, inwoner van het Koninkrijk België en staatsburger binnen het Derde Rijk.' Na de Tweede Wereldoorlog werd hij afgevoerd als Duitse krijgsgevangene naar Cherbourg. Van Reybrouck: "De grote geschiedenis heeft zich voltrokken in zijn kleine leven."

Je moet een beetje een ingewijde zijn om de sporen van toen in het Kelmis van nu te herkennen. Hotel-restaurant Park, gevestigd in een vaalgroen pand, staat al enkele jaren leeg, de pachter was ineens vertrokken. Op de schappen bij de entree staan nog de foldertjes, in de serre met wandjes van kunstrots woekeren nog planten. Dit was de villa van de mijndirecteur. Hij had van hier uit vrij zicht op de Kühl, de groeve waar het zink werd gewonnen. De kom zelf is geplaveid met een enorme lap asfalt, met witte lijnen voor sportactiviteiten.

Verder naar het zuiden, in het heuvelige grasland, zijn nog ruïnes van schachtgebouwen te zien; 290 meter diep reikten de mijnputten, waarin nog zink werd gewonnen toen het in het dorp zelf al was afgelopen. In een zaaltje van café Select aan de doorgaande weg tussen Aken en Eupen volgt nog een handjevol dorpelingen wekelijks een cursus Esperanto.

Wat zeker helpt, is een bezoek aan het Göhltalmuseum, met attributen, documenten en foto's over die neutrale jaren. Luister vooral ook naar de bewoners. Ze schakelen nog wel eens van het Frans of het Duits naar het Kelmiser Platt, sterk verwant aan het Limburgs.

Kan Van Reybrouck zich inmiddels een voorstelling maken van de plek op de grens van drie landen en twee eeuwen? "Het was een eldorado voor desperado's. Er kwam veelsoortig volk op af. Lieden die iets op hun kerfstok hadden of de dienstplicht wilden ontvluchten, smokkelaars, gelukzoekers, meiden die ongewenst zwanger waren geraakt, zoals de moeder van Emil. Het alcoholgebruik lag er hoog, er waren etablissementen met prostituees. Ze hadden er niet veel te vrezen.

"Maar het was een dorp met een dubbel gelaat. De pastoor had er veel te zeggen. De mijn bedreef er sociaal paternalisme. Die regelde alles. Een aanvaardbaar salaris, huisvesting, onderwijs, sociale voorzieningen, het verenigingsleven. Terwijl vlakbij, bij Luik, veel stakingen waren, heeft het socialisme er nooit voet aan de grond gekregen. Het was een dociele gemeenschap."

Molenbeek

Er valt een subtiele les te trekken uit deze geschiedenis, denkt hij. Het viel hem op toen hij er veldwerk aan het doen was - interviews, archiefonderzoek. In die dagen, kort na de aanslagen van november in Parijs, werd Brussel lamgelegd en kwam de gemeente Molenbeek in het vizier van de veiligheidsdiensten.

"Het draaide toen, en nu weer, om de vraag hoe je omgaat met marginale groepen in de samenleving. Na de Eerste Wereldoorlog heeft de Belgische staat echt gesold met de Duitstaligen in dit gebied. Er was een Duitsgezinde partij, een christelijke Volkspartei. Van vier kopstukken hebben ze de nationaliteit afgenomen. Maar met de uitschakeling van enkele subversieve elementen maak je geen einde aan een beweging."

In de Oostkantons leidde het tot radicalisering. Het Heimattreue Front kwam op. "Dat was een openlijk fascistische club. De aanval op de kopstukken van de volkspartij had zeker niet de gewenste integratie tot gevolg. Wat echt effect had, was de oprichting van de Belgischer Rundfunk, Duitstalige radio. De bewoners konden naar iets anders luisteren dan alleen maar de propaganda uit Berlijn. Het had effect: de Duitstaligen worden nu gezien als de meest loyale Belgen.

"Kijk wat er nu in Molenbeek gebeurt. Het wereldbeeld van de moslims daar wordt bepaald door de imams in de moskeeën en de zenders die ze met de satellietantenne kunnen ontvangen. Moet de nationale omroep geen uitzendingen gaan aanbieden in het Arabisch of het Turks? Het zal op zijn minst leiden tot bredere oriëntatie. Er zijn politionele acties, het wemelt er van militairen in de straat, er zijn vernederende controles, weer worden enkele militanten opgepakt. En tegelijkertijd wordt loyaliteit aan het land verlangd."

Zijn kennismaking met Emil Rixen uit Neutraal Moresnet, die, zoals hij schrijft in zijn essay, 'zelf geen grenzen heeft overgestoken maar de grenzen zijn hem overgestoken', heeft hem alleen maar meer overtuigd van de Europese gedachte en van de nood aan grensoverschrijdende samenwerking. "Ik ben niet voor de opdeling van België, voor Catalonië of Schotland. Het is tot mislukken gedoemd. Ik begrijp wel het verlangen naar een regionale identiteit, dat heeft ook hier in Moresnet gespeeld. Maar je hoeft niet alles te honoreren. Het is een misverstand te denken dat je het vertrouwen in de democratie zomaar kunt herstellen door de geografische afstand met het bestuur te verkleinen."

Glas in lood

De straatlantaarns branden als Van Reybrouck halt houdt bij een kloek pand aan de doorgaande weg tussen Aken en Eupen, de basis van de toenmalige driehoek Neutraal Moresnet. Hij grijpt zich vast aan een vensterbank en trekt zich omhoog om een blik naar binnen te kunnen werpen. Het is het directiegebouw van de zinkfabriek, ook dit staat al jaren leeg. De schrijver wijst naar de bogen in de raamlijsten, het zinken dak, de initialen van Vieille Montagne in medaillons op de voorgevel.

De medewerker van het aanpalende benzinestation zegt dat hij beter aan de achterkant kan gaan kijken. Daar is het veel mooier, dat was vroeger de façade van het kantoor. Hij kan het weten, hij heeft er vroeger gewoond, zijn vader had er woningen in laten bouwen.

Een flauw lampje werpt oker schijnsel in de entree. Glas in lood, mozaïektegels en een monumentale trap getuigen van de grandeur van toen. Er staan nog meer gebouwen overeind: het laboratorium, restanten van de oven. Het verzet van het ministaatje tegen de grote geschiedenis blijkt nog wat hardnekkiger dan hij vermoedde. Van Reybrouck: "Ongelooflijk, dit. Blij dit nog even te zien."


Zink is de titel van het Boekenweekessay van David Van Reybrouck, te koop voor slechts 2,50 euro. www.boekenweek.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234