Maandag 26/07/2021

GetuigenissenVrijwilligerswerk

Zingeving tijdens de tweede lockdown: zij gaan vrijwillig helpen in de zorg

null Beeld Wouter Maeckelberghe
Beeld Wouter Maeckelberghe

Of het nu via het druk bezochte platform ‘Help in de zorg!’ is of gewoon op eigen houtje: helpende handen worden door de zorginstellingen met open armen ontvangen. Deze vrijwilligers geven het goede voorbeeld. ‘Iedereen voelt zich graag zinvol.’

Griet Vanhee (39), zelfstandig logopediste

Ontsmet toestellen en schorten in AZ Delta in Roeselare

Griet Vanhee: 'Aan familie en vrienden heb ik al laten weten: dit is het moment. Het is toegankelijk, niet gevaarlijk en iedereen voelt zich graag zinvol.' Beeld Wouter Maeckelberghe
Griet Vanhee: 'Aan familie en vrienden heb ik al laten weten: dit is het moment. Het is toegankelijk, niet gevaarlijk en iedereen voelt zich graag zinvol.'Beeld Wouter Maeckelberghe

“Ik had een interview gehoord op het radionieuws, met een arts die zei dat het zo ontzettend nodig is dat het zorgpersoneel extra ondersteuning krijgt van vrijwilligers. Dat triggerde meteen mijn interesse”, zegt Griet Vanhee (39). Als zelfstandig logopediste werkt ze vooral met volwassen mensen met een spraak- of taalstoornis. “Vaak zijn dat oudere mensen met een chronische ziekte. Velen van hen zijn dus risicopatiënten, en sommigen haken af.”

Heel wat uren komen dus vrij. “Nog eens de verveling van de eerste golf was voor mij echt geen optie. Je kunt maar zoveel keer de kasten uitkuisen.” Na een telefoontje naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis – AZ Delta in Roeselare – gaat ze nu twee weken lang elke namiddag bijspringen. “Ik heb er nu een uurtje opzitten. Nadat de waterafstotende schorten van op de covidafdeling zijn gewassen en ontsmet, doe ik een laatste controle, waarna ik ze opplooi en verpak.” Ook het ontsmetten van de radiologietoestellen staat nog op de planning.

“Ik ben ergens wel gerustgesteld dat ik niet met besmette patiënten in aanraking moet komen. En ik voel echt een ongelooflijke dankbaarheid bij het zorgpersoneel dat de grote last een beetje wordt gedeeld. Aan familie en vrienden heb ik al laten weten: dit is het moment. Het is toegankelijk, niet gevaarlijk en iedereen voelt zich graag zinvol.”

Jan Geudens (20), student geneeskunde aan UHasselt

Draait mee in het triagecentrum van Ziekenhuis Geel

Jan Geudens: ‘Ik ben blij dat we de kans en de erkenning krijgen om ons steentje bij te dragen.' Beeld Tim Dirven
Jan Geudens: ‘Ik ben blij dat we de kans en de erkenning krijgen om ons steentje bij te dragen.'Beeld Tim Dirven

“Niet dat studeren niet belangrijk is, maar het voelt op dit moment gewoon prioritair om te gaan helpen. Dat hoor ik ook bij vrienden. Ze hebben die extra handen zo hard nodig”, zegt Jan Geudens (20), die in zijn derde jaar geneeskunde zit aan de UHasselt. Naast zijn studies draait hij sinds eind september zo’n twee maal per week vijf uur mee in het triagecentrum in Geel. “Naar de voetbal of de scouts kan ik niet meer, dus er is best wel wat tijd vrijgekomen. Die combinatie lukt dus wel goed.”

Zijn takenpakket is een beetje de omgekeerde wereld voor een toekomstig arts: de verpleegkundigen bijstaan. “De stalen die zij afnemen moet ik inscannen. Of ik moet gegevens opnemen en helpen met administratieve vragen.” Een goede leerschool? “Dat vind ik wel, zowel naar de omgang met verpleegkundigen als patiënten toe. In de zomer, toen het wat kalmer was, kon ik ook meehelpen met een arts. Daar haal ik ook voldoening uit, ik ben blij dat we de kans en de erkenning krijgen om ons steentje bij te dragen.

“In het begin waren mijn ouders wel wat ongerust. Wanneer ik thuiskwam mocht ik ‘rap onder de douche kruipen’, maar intussen weten ze dat het veilig is. Op dit moment, wellicht door de nieuwe teststrategie, is het ook vrij rustig. Maar er waren de voorbije weken momenten dat we alle dagen volgeboekt waren.”

Griet D’Autry (51), medewerker in cultuurcentrum De Spil

Verzorgt het onthaal in AZ Delta in Roeselare

Griet D'Autry: 'Ik ben erg blij dat ik iets omhanden heb.' Beeld Wouter Maeckelberghe
Griet D'Autry: 'Ik ben erg blij dat ik iets omhanden heb.'Beeld Wouter Maeckelberghe

“Ik ben erg blij dat ik iets omhanden heb. Ik ben echt geen type om een hele dag thuis te zitten”, zegt Griet D’Autry (51). Nadat ze in de eerste golf al aan de slag ging in een triagecentrum, is ze nu van corvee aan het onthaal in AZ Delta. “Daar moet ik er onder meer op toezien dat mondmaskers correct gedragen worden en dat bezoekers de handen ontsmetten. Er zijn eigenlijk weinig mensen die daar een probleem van maken.”

Aan de basis van haar engagement ligt natuurlijk dezelfde maatregel: de cultuursector is alweer dicht. “Dat is heel jammer, ik doe natuurlijk het liefste voltijds mijn eigen werk.” Haar uren in CC De Spil zijn echter sterk teruggelopen. “Op dit moment zijn er nog wel wat terugbetalingen te regelen, en overleg over de toekomst. In samenspraak met de gemeente heeft het cultuurcentrum het initiatief genomen om de vrijgekomen uren te besteden aan het bijspringen in de zorg, en dat is door alle medewerkers heel positief ontvangen.”

De urgentie in de cijfers en de berichtgeving is vandaag torenhoog, straalt dat af naar het ziekenhuis? “Ik moet zeggen dat het op mijn eerste dag terug heel goed meevalt. Het voelt minder hectisch aan dan tijdens de eerste golf. Al sta ik hier natuurlijk nog maar anderhalf uur”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234