Vrijdag 20/09/2019

Zingende Di Rupo werkt concurrentie op de zenuwen

Dat Elio Di Rupo (PS) zijn menselijke kant mocht tonen in amusementsprogramma 69 MinutesSans Chichis zorgt voor wrevel bij Franstalige politici. Terwijl Vlamingen grappende politici op het scherm al lang gewoon zijn, doet een 'zingende politieker' over de taalgrens de concurrenten steigeren.

De premier die met de nodige flair een witte kever achteruit tussen paaltjes kan laveren. Boterhammetjes eten met choco, omdat het hem doet denken aan zijn kindertijd. Of Rocco Granata's klassieker Marina een dissonante toon meegeven. Het was voorwaar een heel ongedwongen Elio Di Rupo die het grote publiek donderdagavond in het RTBF-programma 69 Minutes Sans Chichis te zien kreeg.

Zeer tegen de zin van MR-partijvoorzitter Charles Michel. Verontwaardigd kroop die een dag later in zijn pen en stuurde een reprimande naar Jean-Paul Philippot, gedelegeerd bestuurder van de RTBF. "Onaanvaardbaar en onverdedigbaar", vindt Michel het dat de openbare omroep een politicus van één partij uitnodigt, op een steenworp van de verkiezingen.

"Dit soort beslissingen brengen langdurige schade toe aan de neutraliteit en geloofwaardigheid van de RTBF", benadrukt Michel. De MR-voorzitter herinnert er ook aan dat RTBF vorige zomer het 'Fête de la Solidarité' van de PS en de Socialistische Mutualiteiten sponsorde.

Di Rupo's optreden is op luttele weken voor de sperperiode, waarin televisiezenders zich aan striktere regels moeten houden. "In Franstalig België gaat dat overigens erg ver", zegt politicoloog Dave Sinardet. "Daar wordt de spreektijd van elke politieke partij nauwkeurig gechronometreerd en afgewogen aan de politieke slagkracht. Het systeem is heel rigide."

Collectief geheugen

In Vlaanderen kijken we van dit soort politiek entertainment al lang niet meer op. Met de regelmaat van de klok verschijnen politici in tv-spelletjes, praatprogramma's of spectaculaire shows. Bert Anciaux' (sp.a) publieke gesnotter baande grotendeels de weg, al duurde het niet lang eer collega's zijn voorbeeld volgden.

Vincent Van Quickenborne (Open Vld) die Tanja Dexters op zijn rug rondrijdt in Mediamadammen (VT4), Johan Vande Lanotte (sp.a) en Yves Leterme (CD&V) die bij Debbie & Nancy (Eén) met valse baarden onder een palmboom kruipen of N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever die het eigen overgewicht hekelt in De Slimste Mens: het kleurt het collectieve geheugen meer dan welke politieke daad ook.

Geert Bourgeois (N-VA) durfde enkele jaren geleden nog foeteren dat politici beter niet meer in frivole spelprogramma's paraderen. Totdat boegbeeld De Wever zelf Vlaanderen via het beeldscherm veroverde. Sindsdien houdt Bourgeois wijselijk zijn mond.

"In Wallonië is een politicus in een amusementsprogramma wél uitzonderlijk", legt Sinardet uit. "Ik herinner me nog de XII Werken van Michel Daerden, maar verder komt niks me voor de geest. En Daerden had natuurlijke een wel erg unieke stijl. Een groot politiek boegbeeld zag ik het nooit eerder doen."

Dat Charles Michel uit zijn krammen is geschoten, kan Sinardet begrijpen. "De gevoeligheid is niet onterecht. Ecolo en cdH zijn naar ik hoor ook niet zo gelukkig met de uitzending. Zo'n luchtige show kan een grotere electorale impact hebben dan één of ander serieus politiek debat. Een programma als Terzake heeft 200.000 kijkers, de finale van De Slimste Mens anderhalf miljoen. Je bereikt gewoon een breder publiek." Sans Chichis haalde donderdagavond 206.000 kijkers.

Linkse affiliaties

De hele hetze doet ook het imago van de RTBF als 'PS-bastion' geen goed. Van gedelegeerd bestuurder Philippot is geweten dat hij goede banden heeft met de premier. En in de raad van bestuur zetelen naar goede gewoonte een heleboel PS-mandatarissen. Joëlle Scoriëls, de presentatrice van Sans Chichis, gaf in Paris Match deze week zelfs openlijk haar linkse affiliaties toe.

Di Rupo zelf ziet het probleem niet en laat weten dat de uitnodiging van het programma lang geleden binnenliep. "De premier heeft zich heel goed geamuseerd", zegt woordvoerder Thomas Mels. "Wij krijgen enorm veel positieve reacties binnen." Dat andere politieke partijen Di Rupo's flair in Sans Chichis minder konden smaken, doet hoogstens schouders ophalen.

"Di Rupo komt in de media sowieso veel meer aan bod dan de andere Franstalige politici", klinkt het in PS-kringen. "Moeten wij ons daar iedere keer voor verontschuldigen?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234