Vrijdag 07/10/2022

Zinderend debat over regeerakkoord tot 7u 's ochtends

Groen-fractieleider Kristof Calvo speelde een hoofdrol in het Kamerdebat en haalde zijn gevraagde begrotingstabellen binnen. Beeld PHOTO_NEWS
Groen-fractieleider Kristof Calvo speelde een hoofdrol in het Kamerdebat en haalde zijn gevraagde begrotingstabellen binnen.Beeld PHOTO_NEWS

'Stop met die cinema', schreeuwde Groen-fractieleider Kristof Calvo premier Charles Michel (MR) toe. 'Ook wij willen de communautaire discussies in de frigo.' Maar, wierp Calvo op, de premier moet dan wel zorgen dat zijn regering zich daar naar gedraagt. De felle woordenstrijd tussen de 27-jarige oppositieleider en de 38-jarige regeringsleider was tekenend voor een zinderend debat zoals de Kamer dat sinds lang niet meer gezien heeft. Dat mocht overigens even duren, zo bleek: het debat liep pas iets voor 7u deze ochtend ten einde.

Bart Eeckhout en Jeroen Van Horenbeek

Na een marathonvergadering van liefst 21 uur heeft de plenaire Kamer deze ochtend de bespreking van de regeerverklaring onderbroken. De algemene bespreking is intussen afgerond, maar de thematische bespreking is dat nog bijlange niet. De Kamerleden zetten er om 06.45 uur een punt achter, na het hoofdstuk Energie. Om 14.15 uur pikken ze de draad weer op. Dan volgen nog enkele netelige hoofdstukken, zoals Justitie en Asiel en Migratie.

De afgelopen 21 uur waren er van felle debatten, inhoudelijke twisten, kolkende emotie, rollende aanvalsgolven vanuit de rood-groene oppositie en een jonge premier die met bravoure zijn project verdedigde. Met een belangrijke rol voor Groen-fractieleider Kristof Calvo. Hij kon gisteravond laat zelfs al een eerste symbolische overwinning claimen, toen hij na twee dagen aandringen eindelijk de gevraagde begrotingstabellen van de regering in handen kreeg.

Dat de heldere tegenstelling tussen de nieuwe centrumrechtse regering en de voornamelijk linkse oppositie vonken zou geven, viel te verwachten. Het debat over de State of the Union, dat vandaag zijn besluit krijgt met de stemming over het vertrouwen in de regering, overtreft die verwachting. Liggen de sociaaleconomische twistpunten voor het grijpen, dan is het de combinatie met de communautaire kwetsbaarheid van de coalitie - met aan Franstalige zijde enkel de MR van premier Michel - die de discussie opstuwt.

Dat maakt de niet-aflatende discussie over de vermeende collaboratie- of radicaal rechtse sympathieën van N-VA-staatssecretaris Theo Francken - en in mindere mate minister Jan Jambon - duidelijk.

Met een emotionele repliek op Calvo en anderen leek premier Michel de discussie gisteravond te beslechten: "Mijn twee grootvaders hebben allebei de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Een van hen kwam ziek uit de kampen en stierf kort nadien", zei hij. "Ik kan u zonder enige dubbelzinnigheid zeggen dat ikzelf en de hele regering met mij de collaboratie veroordelen."

Karaktermoord
Over het vermeende foute feestje van Bob Maes waar Francken zaterdag aanwezig was, vertelde Michel: "Ik heb vernomen dat Maes senator was voor de VU. Een politieke partij waarmee de PS en het FDF - terwijl Maes in de Senaat zat - in de regering zaten, in Brussel en federaal."

Amper was het gloedvolle applaus voor de premier uitgestorven, of het verleden van Francken spookte alweer door het parlement. RTBF pikte een oude Facebookstatus uit 2011 op, waarin hij zich vragen stelt bij de "economische meerwaarde van de Marokkaanse, Congolese en Algerijnse" migratie. Voor een staatssecretaris van Migratie zijn dat meer dan vervelende woorden. De N-VA bleef gisteravond loyaal achter haar partijman staan, en sprak van een "karaktermoord". Belangrijker: ook de MR behield het vertrouwen in Francken.

De woordenwisseling met Michel zelf kwam er aan het einde van een dag vol hevig debat, waarin de premier zich afzijdig hield. Oppositie, met een hoofdrol voor Laurette Onkelinx (PS), en meerderheid, met felle CD&V-leiders Wouter Beke en vicepremier Kris Peeters, maakten er een bijzonder kijkstuk van. Het harde maar beschaafde debat doet vermoeden dat een regeerperiode van grote inhoudelijke meningsverschillen begonnen is - een zegen voor parlement en democratie.

Ook buiten het parlement laait het debat overigens op. De gemeenschappelijke vakbonden kondigen op 15 december een nationale stakingsdag aan uit protest tegen het sociaaleconomisch beleid van Michel I.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234