Woensdag 30/11/2022

Celibaat

"Zin in seks? Neem een koude douche"

Het seminarie in Brugge. De directeur zegt dat er aandacht is gekomen voor seksualiteit, jonge priesters spreken dat tegen. Beeld Henk Deleu
Het seminarie in Brugge. De directeur zegt dat er aandacht is gekomen voor seksualiteit, jonge priesters spreken dat tegen.Beeld Henk Deleu

Enkele jonge priesters klagen aan dat seksualiteit tijdens hun opleiding nauwelijks aan bod kwam. Nochtans zouden kandidaat-priesters sinds het Vangheluwe-schandaal psychologische begeleiding moeten krijgen. "In het seminarie leven ze nog in de middeleeuwen."

Sara Vandekerckhove

Naar aanleiding van de nieuwe pedofilieperikelen in bisdom Brugge wees priester Wim Seynaeve (42) tijdens zijn preek dit weekend nadrukkelijk naar het celibaat. "In welke mate is het niet aanstootgevend dat de Latijnse kerk aan de clerus nog altijd het celibaat oplegt?", klonk het. "Had de pastoor van Hooglede de vrijheid gekregen zijn lichamelijkheid te ontwikkelen, waren de feiten dan gebeurd?"

De priester uit Heule kreeg meteen tonnen kritiek over zich heen, zeker omdat hij het waagde dit aan te kaarten tijdens de homilie. Enkele jonge priesters geven de man gedeeltelijk gelijk. Al is er volgens hen een ander, veel belangrijker probleem dan het celibaat, namelijk: de onkunde van de Kerk om over seksualiteit te praten.

"Tijdens mijn zes jaar opleiding is het twee keer aan bod gekomen", vertelt een priester die in 2007 werd gewijd in bisdom Brugge. "Eén keer door Roger Vangheluwe tijdens een conferentie en een andere keer door onze directeur. Bloedrood was die man en hij durfde niks bij naam noemen. In het seminarie in Brugge leven ze nog in de middeleeuwen. De professoren die daar les geven, hebben totaal geen voeling met de realiteit. Seksualiteit en het celibaat zijn helemaal taboe."

Een 30-jarige priester die in 2011 afstudeerde, beaamt. "Die éne keer dat seksualiteit aan bod kwam, werd daar heel lacherig over gedaan. Terwijl het iets is waar wij mee worstelen. Nee, wij moesten het doen met tips zoals de 'zakdoekpositie'. 'Als je naast een vrouw in de zetel zit, zorg er dan voor dat er een zakdoek tussen jullie past.' Belachelijk."

null Beeld Henk Deleu
Beeld Henk Deleu

Dat er nogal wat vreemde huis, tuin- en keukentips circuleren op het seminarie, getuigt ook Pieter Delanoy (30), priester-leerkracht in het Sint-Lodewijkscollege in Brugge. "Wij kregen de vreemdste adviezen. 'Als je alleen met iemand in een kamer bent, zorg er dan voor dat er een tafel tussen staat. Of een boek tussen ligt.' Of ook nog: 'Voel je het opkomen? Neem een koude douche. Of ga buiten in de tuin spitten.' En dat soort tips kregen wij dan nota bene van een lesgever die daar met een rooie kop stond. Als een jonge man die worstelt met seksualiteit en lichamelijkheid, heb je daar niets aan."

Nochtans beloofde aartsbisschop André Léonard na het Vangheluwe-schandaal priesters op dit vlak beter te begeleiden. Zo zou er een psychologische screening komen van priesters in spe en zouden de leerlingen speciale vormingssessies met psychologen krijgen.

Professor Jozef Corveleyn, hoogleraar psychologie aan de KU Leuven, stond één jaar in voor die sessies in het seminarie in Leuven. "Daarvoor werd daar in de priesteropleiding inderdaad nauwelijks aandacht aan besteed. Nochtans is het een belangrijk thema. Na mijn lessenreeks heb ik de directeur van het seminarie dan ook de raad gegeven om alle kandidaat-priesters in contact te brengen met een psychologisch consulent. Dat is ook gebeurd."

Geen excuus voor misbruik

Of dat ook geldt voor het Grootseminarie van Brugge, is minder duidelijk. Directeur Henk Laridon is formeel. "Er is altijd aandacht geweest voor seksualiteit tijdens de opleiding. En wij voorzien inderdaad in psychologische begeleiding. Onze studenten zijn daar zeer lovend over." Maar wie precies instaat voor die begeleiding, wil de directeur niet kwijt.

Bovendien spreken de jonge priesters die in Brugge les volgden dat resoluut tegen. "Ik heb nooit een psycholoog gezien", vertelt een man die in 2011 tot priester werd gewijd. "Ook de priesters die na mij zijn afgestudeerd, klagen over het gebrek aan openheid en transparantie hierover. De jonge generatie zoekt steun bij elkaar."

Ook ná de opleiding zou volgens de geestelijken meer psychologische ondersteuning moeten komen. "Eenmaal priester word je gedropt in een parochie en moet je het plots alleen rooien", getuigt een jonge pastoor anoniem. "Hoe ga je om met die eenzaamheid alleen thuis? Hoe ga je om met het gebrek aan intimiteit? Daar kun je met niemand over praten. Let wel, het celibaat is geen excuus voor kindermisbruik. Aan kinderen raak je niet, punt. Of het celibaat nu een goeie zaak is of niet, dat moet Rome uitmaken. Maar je moet als Kerk het op zijn minst wel durven te hebben over seksualiteit. Anders creëer je alleen maar frustratie."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234