✦CulinairTakeaway
Zin in een hoogstaand etentje? Het kan nog steeds: bij deze 3 restaurants in Gent, Brussel en Bornem-Hingene kan je afhalen
Onze resto-recensenten staan voorlopig voor gesloten deuren, maar honger hoeven ze niet te lijden. Zolang de ‘lockdown light’ standhoudt, testen ze wekelijks een uitnodigende takeaway of traiteur. Deze keer: fine dining.
Villa Lorraine, Brussel
Een coronacrisis is een even goede reden als een andere om eindelijk eens bij de Villa Lorraine te eten, om te bestellen bij hun traiteurdienst dan tenminste. Chef Jeremy Geslot bedacht een maandmenu op basis van seizoensproducten. Elke dag soep, pasta, koud of warm voorgerecht, een schotel met vis of vlees. “De desserts zijn uitverkocht”, zegt men aan de telefoon. We zijn duidelijk niet de enigen die de stress weg willen eten met chocomousse (5,4). Het vleesbrood (14) is er nog wel, en manlief gaat voor een courgette gevuld met lamsgehakt (18). Het wordt geleverd in een aardewerken kom (7,5 euro statiegeld), omringd door groenten en krielaardappeltjes, en chic gebracht met de taxi (5). Het is makkelijk op te warmen en de smaken blijven rond en herkenbaar. Brussel is lekker. (LK)
In Ukkel, Lasne en St. Pieters Woluwe. lavillalorrainetraiteur.be
Lys d’Or, Gent
Om de boeren een hart onder de riem te steken, sieren asperges de kaart van gastronomisch restaurant Lys d’Or. De risotto van asperges is knapperig en de zeeduivel in schaaldierenjus laat zich flankeren door witte asperges. De gravlax, gegarneerd met rode biet, komt duidelijk uit een restaurantkeuken. Mijn waterzooi bevat royale moten vis, garnalen, beetgare groenten en een diepe bisque. Om af te sluiten snijden we onze tarte tatin bomvol smaak aan. Wie thuis restaurantje wil spelen, moet zelf (volgens de instructies) de gerechten afwerken. Maar ondanks het prijskaartje van 70 euro tsjirpen we vanavond een zoetgevooisd deuntje. (FV)
Charles de Kerchovelaan 81 in Gent, lysdor.be, tot 20 km rond Gent gratis aan huis geleverd
Eyckerhof, Bornem-Hingene
Het lijkt wel oudjaar, als we onze bestelling afhalen bij Eyckerhof. Vier gangen, met een uitgebreide handleiding om elk gerecht perfect op ons bord te kunnen toveren. Eyckerhof heeft een eer hoog te houden, met een Michelinster en 16/20 bij Gault&Millau. Niet makkelijk voor een chef om die ervaring ook thuis te leveren, als de klant het zelf moet afwerken. Het eerste gerecht, coquilles met kreeft, aardappel en ganzenlever, krijgen we kant-en-klaar mee. Dan moeten we zelf aan de slag: hopscheuten kort opwarmen in de Duvelsaus, en de koolvis even in de oven. Dit is echt smullen! De kalfslende met groenten en asperges valt ietwat taai uit, maar de panna cotta met vanille, aardbei en citrus is goddelijk. Onze zondagavond in quarantaine krijgt een feestelijk tintje en het is heel gemakkelijk. Wél vinden we de porties klein bemeten in verhouding tot de prijs (59 euro voor vier gangen). Het menu wisselt elke week, en is alle dagen verkrijgbaar. (MK)
Spuistraat 21, Bornem-Hingene, eyckerhof.be