Dinsdag 29/09/2020

Zilte wijn

Onlangs ontboezemde een wijnliefhebber mij haar voorliefde voor zeevruchten en zilte wijnen. "Waar vind je eigenlijk wijnen met een zilte toets", was de vraag. Het antwoord lijkt voor de hand te liggen: in wijnregio's die bij de zee liggen. De zoute lucht heeft zo'n sterke invloed dat men in het Australische Margaret River aan de Indische Oceaan, om een voorbeeld te noemen, de machines veel sneller moet vervangen vanwege het aangekoekte zout en de erosie.

Maar om echt die zilte smaak te krijgen in een wijn is er meer van doen dan alleen maar de zee: je hebt ook een hoog zuurgehalte nodig. Zuren zorgen ervoor dat minerale toetsen, en zout is een mineraal, goed tot uiting komen. Hoge zuren in een wijn vinden we voornamelijk in witte wijn, en dat is normaal want in rode wijn worden de hoge zuren (malaat) omgezet in lactaat (zacht smakend melkzuur).

Meerdere witte wijnen worden dicht bij de zee geproduceerd. Een van de bekendste is de muscadet, maar de wijnbouwers 'cultiveren' de ziltheid niet. De wijnen rusten integendeel 'sur lie' om zachte nuances te verkrijgen. De sherry, vooral dan de manzanilla die in het vissersdorp Sanlúcar de Barrameda rijpt, proeft recht naar de zee, zout en algen. De droge, onversterkte vorm hiervan vinden we in Galicië en dan vooral in de appellatie Rías Baixas. Hier reiken de wijnvelden tot aan de kust en krijgen we een beschaafde vorm van ziltheid. De gebruikte druivenrassen, albariño en loureiro leveren ook nog eens frisse tot complexe wijnen op.

Frisheid van de Oceaan

Witte blend met dominantie van albariño. Finesse, complexiteit, impressies van perzik en rijpe kruisbes, vleugje witte peper. De mond is energiek en verfrissend met lichte pareling. Zout proeven we geenszins, maar er is wel die zachte ziltheid van de zee die hier toegedekt wordt door een retour van witte peper en kruisbes. (12,5% alc.)

Terras Gauda 'O Rosal', Rías Baixas, Galicië 2016 Sacacorchos.be, 16,60 euro HHHH

Slank en zilt

Lichtjes prikkelende florale neus, ontwikkeling van wit steenfruit en citroen met een minerale ondertoon. Evenwichtig en verfrissend, slank van palet, eerder geprononceerde ziltheid met ook pronte zuurtjes en een terugkeer van gele citroen. Haal er gerust garnaaltjes bij. (12% alc.)

Pazzo das Bruxas albariño, Rías Baixas, Galicië 2016, Delhaize, 10,19 euro HHH

Vetjes met citroen

Op basis van de godello-druif. Vleugje vuursteen, floraal, fijn, perzik en een hint van groene ananas. Heel verfrissend palet, medium-body, gepolijste zuren, spankracht. Beetje vetter van textuur dan de albariño, gecompenseerd door retro van citrusfruit. Bij aperitief en zeevruchten. (13,5% alc.)

Pizarras de Otero, Monterrei, Galicië 2016 Carrefour, 7,61 euro HHH

'Cava' zonder alcohol

Zowel Freixenet als Codorníu pakken uit met alcoholvrije 'cava'. Alleen mogen ze niet zo heten omdat bij cava een minimum-alcoholgehalte vereist is. De gebruikte techniek is alcoholverdamping bij lage temperatuur onder verhoogde druk. De geur is ciderachtig en de smaak aangenaam maar wel vrij zoet (met 54 gr suiker per liter voor Freixenet).

freixenet.be/freixenet-zero en codorniu.com

Beerwulf op zijn Belgisch

Waar vind je nu al die nieuwe artisanale bieren? Het antwoord wordt gegeven door de Nederlanders van Beerwulf: op het internet. Beerwulf was zo verstandig om voor ons land hun aanbod aan te passen op advies van enkele Belgische experts. De site geeft ook uitleg over de diverse stijlen. Gratis levering vanaf twaalf bieren.

beerwulf.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234