Vrijdag 27/01/2023

Kerncentrales

Zijn we zeker van onze elektriciteit na de kernuitstap? De verantwoordelijken zijn het niet eens

De kerncentrale van Tihange. Hoe staat het met de bevoorradingszekerheid als de kerncentrales dicht zijn? De bevoegde instanties zijn het er niet over eens. Beeld Photo News
De kerncentrale van Tihange. Hoe staat het met de bevoorradingszekerheid als de kerncentrales dicht zijn? De bevoegde instanties zijn het er niet over eens.Beeld Photo News

Is er extra capaciteit nodig om het licht te laten branden als de kerncentrales in 2025 dicht gaan? Netbeheerder Elia denkt van wel, terwijl de federale energieregulator CREG zich in een nieuw rapport minder zorgen maakt. De twee hebben een andere opvatting over de berekening van het risico.

Belga

De Europese Commissie organiseerde een bevraging over de plannen voor de bevoorradingszekerheid van ons land. De CREG stuurde een reactie met verschillende opmerkingen op het studiewerk dat Elia daarvoor halfweg vorig jaar afleverde. De CREG concludeert dat de noden te hoog worden ingeschat, onder meer omdat twee strenge winters in de jaren tachtig (1984-85 en 1986-87) meegerekend werden in de analyse.

Klimaatwetenschapper Wim Thiery van de VUB, die de CREG hielp met de cijfers, pleit er bij de VRT voor om de recentste gegevens te gebruiken in de berekeningen en zo rekening te houden met de klimaatopwarming. "Hoe kouder het wordt, hoe meer elektriciteit we verbruiken. En in België is het klimaat al met twee graden opgewarmd, tijdens koude periodes zelfs met drie, en daar komt elk decennium een halve graad bij. Dat zorgt voor een daling van de kans op koudegolven.”

Elia blijft toch bij zijn berekeningen. “Ons uitgangspunt is dat het licht moet blijven branden”, zegt woordvoerster Marleen Vanhecke. “Ons simulatiemodel voor het inschatten van de bevoorradingszekerheid gaat uit van diverse variabelen: beschikbaarheid van het productiepark, hoeveelheid zon en wind, verwachte temperatuur, enzovoort. Hetzelfde berekeningsmodel wordt gebruikt door ENTSO-E, het Europese netwerk van Transmissienetbeheerders.”

"Voor de klimaatvariabele nemen we 33 jaar in rekening, omdat vanaf de jaren 80 betrouwbare informatie beschikbaar is via satellieten. Wij volgen het principe dat hoe meer betrouwbare informatie er verwerkt wordt, hoe relevanter de simulatie. De twee koude winters in de jaren tachtig waren een reële situatie op dat moment”, zegt Vanhecke.

Volgens Elia sluiten klimaatwetenschappers koudegolven bovendien niet uit. De kans is alleen kleiner geworden, zegt Vanhecke. “Bovendien zien experts lokaal een toename van extreem weer, zoals hittegolven, stormen en plotse sneeuwbuien. Ook dat moet je kunnen opvangen qua bevoorradingszekerheid. Wij staan nog achter het berekeningsmodel.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234